Kanada Ermeni lobisine yenildi
Kanada’nın ihracat kısıtlamasıyla çifte standart uygulamasına Türkiye haklı olarak tepki gösterdi. Ancak, bundan böyle NATO müttefiki olduğumuz ABD, Kanada ve Fransa gibi ülkelerin bu tarz çifte standart uygulamaları daha fazla karşımıza çıkacak gibi görünüyor.
Türkiye’nin S-400 Hava Savunma Sistemi’nde yaşadığı gibi hem ihtiyacımız olan ürünü vermeme, hem de başka yerden tedarik etmemizi engelleme taktiğiyle, zayıf bir Türkiye kurguları devam edecektir.
Kanada’nın, Türkiye’nin geliştirdiği İHA’larda kullanılan L3Harris şirketinin Wescam MX-15 kamera ve hedefleme ürünlerinin ihracatını askıya almasının arkasında da Ermeni lobisi var. L3Harris şirketinin de anlaşmalara aykırı bu gelişmeden rahatsız olmasına rağmen Kanada Hükümeti, Ermeni lobisine karşı direnemedi. Daha önemlisi Karabağ’ı işgal eden Ermenistan için tek bir açıklama bile yapmadı.
Öte yandan Bayraktar TB2’ler için özgün tasarlanıp, üretilen bir ürüne kısıtlama getirilmeye çalışılması NATO çatısı altındaki ülkelerin karşılıklı savunma işbirliklerini de önemli derecede etkileyecek bir gelişme olacaktır. Bundan sonra NATO üyesi ülkeler arasında bu tarz savunma sanayi işbirlikleri zayıflayacak, Rusya, Çin veya NATO üyesi olmayan diğer ülkelerden ürün tedariki için bir kapa aralanacaktır.
Kanada Ermeni Milli Komitesi’nin, Kanada Hükümeti’ne aldırdığı bu kararın önümüzdeki günlerde ciddi yansımaları ve tartışmaları olacaktır. Türkiye’de daha fazla yerli ve milli ürünlerin geliştirilmesi yönelecek, böylece ithalatçı değil, bu tarz kısıtlamalar sebebiyle net bir ihracatçı konumuna yükselecektir. Zaten kısıtlama getirilen ürünün benzeri Aselsan tarafından milli olarak geliştirildi. Milli tasarım Aselsan kamerası seri üretimde ve çok yakında İHA'larda kullanılmaya başlanacak.
Ayrıca artık Kanada’nın kamera ve hedefleme sistemini, Avusturya’nın motoru verme dönemleri de geride kalacak. Zira çok yakında bu ülkelere de Türkiye İHA’larını satmaya başlarsa şaşmamak gerekir.
Şu an Baykar Savunma, İHA’larını sattığı Ukrayna'da firmalarla ortak motor üretimini konuşuyor. Teknolojide belli seviye gelindiğinde işbirliği imkanları çoğalıyor. Kısıtlamalar azalıyor. Neticede Türkiye gelişiyor, dünya da değişiyor.
- İran Cumhurbaşkanı'nın helikopteri nasıl düştü?1 gün önce
- Sabiha Gökçen'de işler iyice karışacak!1 gün önce
- Getir yurda neden döndü?6 gün önce
- Y ve Z kuşağı gelişmekte olan ülkelere uçmak istiyor1 hafta önce
- "Yerli Malı Belgesi" almak meslek oldu!1 hafta önce
- Amerika Türkiye'de nükleer enerjiye hazırlanıyor!1 hafta önce
- Uçakta 4 itici yolcu tipi!2 hafta önce
- Türk sanayisi yabancı şirketlerden ne kadar etkileniyor?2 hafta önce
- En şanssız havayolları!3 hafta önce
- İhracatı korumak için kömürü terk edebilir miyiz?3 hafta önce