Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet

Yaz sezonu ve turist denince Türkiye için iki önemli ülke var; Rusya ve Almanya. Her ikisi de Ağustos ayında ülkemize kapılarını açtı. 10 Ağustos'ta Antalya Havalimanı’na gelen Rus turistlerin sevinçleri yüzlerinden okunuyordu. Bir günde 80 uçuş yapıldı ve 20 binden fazla turist geldi. Sektör umutlandı. Ancak arka planda mutlu olmayanlar söz konusu. Üstelik bu durum Rusya’dan istenen oranda turist gelmesine de engel olabilir.

Rusya’dan ülkemize turizm organizasyonu yapan tur operatörleri şu an getirdikleri Rus turistlerden daha önce ücretlerini tahsil etmişlerdi. Diğer ifadeyle Covid-19 salgını sebebiyle sezonun başında gelemeyenler Ruslar, Antalya’da. Dolayısıyla kapılar açıldığı veya izin çıktığı için para ödeyerek tur satın alan çok az. Çoğunluk önceden parasını ödediği tatilini geç de olsa yapmak için tur operatörlerinin kapısını çalmış.

Ancak tur operatörleri de korona virüs salgın sürecinde turistlerden topladıkları paraları erittikleri için şu dönemde çok da gönüllü olarak bu organizasyonları yapma taraftarı değiller. Rusya Devlet Başkanı Putin’in de havayolları ve tur operatörlerinin topladıkları paraları iade etmeden 2021 sonuna kadar kullanmalarına imkan tanıyan yasal düzenlemeleri açıklamış olması sebebiyle karışık bir durum söz konusu. Anlayacağınız daha önceden toplanan müşterilerin paraları diğer ülkelerdeki ilgili sektörlerde olduğu gibi kısmen uçtu gitti, eridi.

Kısacası Rusya’daki tur operatörleri bir formül arayışı içindeler. Gelen tüm turistlerin neredeyse tamamına yakınının önceden parasını ödeyenler olmasını istemiyorlar. Kasaya sıcak para koyacak yeni müşteri bekliyorlar.

Diğer taraftan tüm dünyada olduğu gibi salgın sebebiyle gelirleri azalan, birikimleri eriyen ve tatili planını erteleyen Ruslar da söz konusu. Bu durumda Türkiye’ye ne kadar Rus turist geleceği işi merak uyandırıyor. Bizatihi tur operatörlerinin gönülsüz olması ise durumu daha da zorlaştırabilir. Bakalım nasıl bir formül bulunacak? Ağustos'taki turist trafiği Eylül ve diğer aylara nasıl yansıyacak?

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar