Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

Teknolojik yenilikler, büyük projeler, yeni ortaklıklar, önemli anlaşmalar ve bazı üzücü hadiselerle 2018’i bitiriyoruz. ‘Dünyanın en uzun ticari uçuşu’ ise en merak edilen haberlerden birisiydi. Singapur Havayolları'nın, Changi Newark havalimanları arasındaki uçuşu hafızalara kazındı. Singapur ile New York arasındaki bu uçuş, aylar önceden duyurulduğu için gözler gerçekleşeceği ana çevrilmişti. Bu önemli gelişmeyi Airbus’ın uçak taşıyan uçağı Beluga XL modeli ve Boeing 777X modeliyle daha az yakıt harcayarak, daha uzun menzile sahip, katlanır kanatlı yeni modelinin testlerini tamamlaması haberleri takip etti. Boeing, 2019 şubat ayında görkemli bir tanıtım planlıyor.

Yeni model uçaklarla daha fazla yolcu daha hesaplı ve konforlu uçacak. Şehirler direkt uçuşlarla birbirine daha çok bağlanacak, merkez havalimanlarının yükü hafifleyecek.

4.3 milyar insan uçuşta

Ocak

2018’in ilk ayında, 2017 yılında ne kadar insanın uçtuğu açıklandığında havacılık sektöründeki çoğu insan böyle bir neticeyi az çok bilmesine rağmen şaşkınlığını gizleyememişti. Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) 2017 yılında havacılıkta bir rekor kırıldığını, 4 milyar insanın uçtuğunu ilan etmişti. Aynı zamanda bu rakam, ticari uçuşlar için en yoğun yıl anlamına da geliyordu. 2018 için tahmin edilen rakam ise dünya genelinde, yaklaşık olarak 4 milyar 300 milyon insanın havayolunu kullanmış olacağı yönünde. 2019’da ise 5 milyara yaklaşmış olacağız.

Kişiselleştirilmiş lounge ile tanıştık

Şubat

Şubat 2018’de “Jabbrrbox” ismi verilen özel yolcu kabini veya kişisel lounge da denebilen yeni bir ürün havacılık dünyasına tanıtıldı. Havayollarının veya şirketlerin sadakat kartlarıyla girilen özel yolcu salonları; CIP, lounge gibi havalimanlarının artık bir parçası olan hizmet noktalarına girme imkanı olmayan yolcular hedeflenerek geliştirilen “Jabbrrbox” kabinler veya benzerleri yaygınlaşacak gibi görünüyor. New York LaGuardia Havalimanı’nda hizmete giren telefon kulübelerinden biraz büyük, tek pencereli kabinlerde, uçuş bilgilerini göreceğiniz, aydınlatma kontrolü yapacağınız ve WiFi hizmeti alacağınız bir dokunmatik ekran, USB şarj, elektrik prizi, hoparlör ile sessiz çalışma ortamı sunuluyor.

Ayrıca dünyanın en güçlü uçağı olarak gösterilen Airbus A350-1000 de ilk kullanıcısı Qatar Havayolları'na teslim edildi.

6 yıl üst üste dünyanın en iyisi

Mart

Havacılık sektörünün derecelendirme kuruluşu olarak öne çıkan Skytrax, 2018’de dünyanın en iyi havalimanlarını açıkladığında, Singapur Changi Havalimanı üst üste altıncı defa dünyanın en iyi olarak ismini duyurdu. Dünyanın en karlı, en iyi rotasını neresi, onu da öğrendik. Nisan 2017 - Mart 2018 arasında British Airways, New York JFK Havalimanı - Londra Heathrow Havalimanı rotasında 1 milyar doların üstünde geliri elde ederek dünyanın en çok kazandıran hattına imza attı.

Uçaklara sanal pencere

Nisan

Emirates Havayolları, uçak pencerelerinden vazgeçmeyi planladığını açıkladı. Boeing 777-300ER model uçaklarda first class süiti, tabandan tavana kayar kapılar, yumuşak deri koltuklar, özel aydınlatma ve fiber optik kamera teknolojisi ile etkinleştirilen "sanal pencereler" kullanacağını duyurdu. Uçağın tamamında olmasa bile first classta bakalım penceresiz uçuş nasıl olacak? En değerli yolcular nasıl tepki verecek?

Atlanta 20’nci defa zirvede

Mayıs

Londra’da pist, havayollarında vergi

Haziran

İngiltere, Londra Heathrow Havalimanı’na 3. pist yapımını çevre temelli olarak uzun süre tartıştı. 3. pist ile yolcu kapasitesinin 100 milyona çıkacağı yönündeki çalışmalara bile İngiltere hükümeti sıcak bakmıyordu. Ancak Haziran’da ilgili yasa onaylandı ve pist çalışmaları başladı.

3-5 Haziran tarihleri arasında Sydney’de 74’ncüsü düzenlenen ve benimde katıldığım IATA (The İnternational Air Transport Association) konferansında havayollarının karşılaştığı yolcu biletleri üzerindeki aşırı vergiler gündeme getirildi. IATA CEO’su Alexandre de Juniac, havalimanlarının özelleştirmesi esnasında yolcuya yüklenen ekstra maliyetler ve vergi meselesiyle sorunun daha da büyüdüğüne dikkat çekti. Sydney’de İstanbul Havalimanı da 2018’deki en önemli havacılık hadisesi olarak konuşuldu.

Uçak siparişlerinde rekor yılı

Temmuz

Airbus en yeni kargo uçağı Beluga XL de 19 Temmuz’da ilk uçuşunu yaptı. Yeni uçak taşıyan uçak Beluga XL, hali hazırda kullanılan Belugaların geliştirilmiş versiyonu. ‘Beyaz Balina’ anlamına gelen Beluga, Airbus uçaklarında kullanılan kuyruk, kanat, gövde, iniş takımları gibi büyük parçaları, üretim hatlarından teslim alıp Almanya Hamburg ve Fransa Toulouse'taki son montaj hattına ulaştırıyor.

Ağustos

THY yeni üniformalarını tanıttı

Eylül

En büyük meydan, en yeni uçak, en uzun uçuş

Ekim

Endonezya tescilli Lion Air’e ait Boeing’in en yeni modeli 737 MAX8 uçağı, Jakarta-Pangkal Pinang uçuşu için kalkıştan 13 dakika sonra Java Denizi’ne düştü. 737 MAX uçaklarının yaptığı ilk kaza olarak tarihe geçti. Yolcu ve mürettebatla birlikte 189 yolcunun bulunduğu uçaktan kurtulan olmadı.

Sessiz süpersonik uçaklar geliyor

Kasım

Drone krizi, pasaportta biometrik geçiş

Aralık

Yeni yıla girmeden, Aralık ayına damga vuran ve çok konuşulan olay ise Londra Gatwick Havalimanı’nda uçuşları aksatan drone krizi oldu. İzinsiz bir şekilde iki drone havalimanında uçuş yaptı. Bu durumu gören pilotların verdiği bilgi doğrultusunda polis ve asker operasyon başlattı. Bine yakın uçuş iptal edildi ve 120 bin yolcu mağdur oldu. Olayın sonunda iki kişi gözaltına alındı.

Bombardier 70 milyon dolarlık Global 7500 iş jeti için teslimata başladı. ABD’nin ilk biometrik terminali Atlanta Hartfield Jackson Havalimanı’nda oldu. Yüz tanıma teknolojisi ile pasaport kontrolünde hızlı geçişler başladı.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar