En fazla bağlantılı uçuş Chicago'da
Dünyanın en yoğun, en büyük, en iyi, en rahat kullanımlı, en fazla yolcu kabul eden, en fazla noktaya uçulan ve en yoğun bağlantı veren gibi çeşitli kategorilerde havalimanları değerlendiriliyor. Ve bu ölçümlemeler, değerlendirmeler giderek daha da önem kazanıyor. Çünkü havayollarıyla ilgili bu tarz haberler, yolcuların dikkatini daha fazla çektiği ve tercihlerinde rol oynadığı için medyada yer buluyor. Dereceye giren havayolları bunu reklamlarında sıkça kullanıyor.
Havalimanlarına yönelik değerlendirmelerin merkezinde ise sektör, yani havayolları bulunduğundan aynı derecede ilgiye mazhar olmuyor. Ancak bu yaklaşım da değişiyor. Havayolları kadar, büyük/küçük merkez (HUB) havalimanları da birbirleriyle rekabet etmeye, uçtukları nokta sayısıyla, bağlantı sıklığıyla, hizmetleriyle havayolları kadar, yolculara da hitap ediyor.
Türk Hava Yolları (THY) da uzun bir süredir, tek meydandan en fazla noktaya uçan havayolu konumuyla dünya lideri durumunda. THY’nin bu güçlü network ağı, tek başına TAV’ın işlettiği Atatürk Havalimanı’nı dünyanın sayılı meydanları arasına taşıyor. İnşaatı devam etmekte olan 3. havalimanının sunacağı kapasite artışıyla birlikte İstanbul’dan dünyanın daha fazla noktasına, daha sık aralıklarla uçma imkânı da artacak.
Havayollarına, havalimanlarına, devlet kurumlarına ve seyahatle ilgili hizmet şirketlerine dijital bilgi ve uygulamalar sağlayan İngiltere merkezli seyahat araştırma şirketi OAG’ın her yıl hazırladığı raporda önemli ipuçları yer alıyor. OAG’in “Megahub Indexs olarak adlandırılan dünyanın en büyük havalimanları, yani mega hub’ları ve bunlara dair detayları değerlendirirken, birinci kriter olarak, ilgili havalimanının uçuş bağlantı sayılarına ve sıklığına bakılıyor. Havayollarının planladıkları koltuk kapasitesiyle, hizmet verilen varış yerlerinin sayısının oranlanmasıyla bir bağlantı endeksi oluşturularak, ölçüm yapılıyor.
OAG, dünyanın en büyük 100 havalimanında, 6 saatlik bir süre zarfında gelen ve giden bütün yolcular için tüm muhtemel bağlantıları göz önünde bulunduruyor. Dünyanın 50 mega hub’ı listelendiğinde ise zirvede Amerikalılar dikkat çekiyor. İlk 6’nın tamamı; ilk 10’un 9’u ve ilk 50’nin 22’si Amerika Birleşik Devletleri’nde yer alan havalimanları... Bir günde verdiği 1204 bağlantılı uçuş endeksi ile Chicago O’Hare listenin zirvesinde. Yıllardır, ağırladığı yolcu sayısıyla dünyanın en yoğun havalimanı olan Atlanta, 997 bağlantıyla ikinci; Dallas Forth Worth ise 709 bağlantıyla üçüncü. İlk 10’da ABD haricinde kendine yer bulabilen tek meydan ise 566 bağlantıyla 7. sıradaki Endonezya’nın Java Adası’ndaki Soekarno-Hatta Havalimanı oldu.
ATATÜRK HAVALİMANI 233 BAĞLANTIYLA 37’NCİ SIRADA
Atatürk Havalimanı ise verdiği 233 bağlantıyla dünyanın 37. mega hub’ı konumunda. Avrupa’nın en büyük mega hub’ı, Londra Heathrow ise 15. sırada. Chicago O’Hare Havalimanı, günde ortalama 2 bin 400 uçağın iniş-kalkışına ev sahipliği yapıyor ve 60’tan fazla noktaya bağlantı sunuyor. Atlanta Havalimanı ABD içinde 150 noktaya ve 45’ten fazla ülkede 70 merkeze bağlantı veriyor. Atatürk Havalimanı ise yurtiçinde 42 ve yurtdışında ise 121 ülkede, 277 şehre bağlantı sağlıyor. Endekste dikkate alınan husus ise bağlantı yoğunluğu ve taşınan yolcu sayısı... Konuyu bu parametreler ışığında değerlendirmek gerekiyor.
Dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 2004 yılında Airport’un 100. Program kutlamasında konuşma yaparken…
AIRPORT 19 YAŞINA GİRİYOR...
Yeni yıla girerken kendi adımıza da bir muhasebe yapmak doğru olur. Evet, Türkiye’nin tek havacılık ve turizm programı Airport, 1998’de TGRT’de yayın hayatına başladı. 2000’lerde NTV’de seyirciyle buluştu. 2004’te ise ATV ile yolculuğa çıktı ve aynı yıl Ulaştırma Bakanı koltuğunda oturan şimdiki Başbakan’ımız Binali Yıldırım, 100’üncü programımızın şeref konuğu oldu. Habertürk’te Airport devri ise 2008’de başladı ve kesintisiz 8 yıldır devam ediyor. Kasım 2014’te dönemin Ulaştırma Bakanı, günümüzün Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan’ın katılımıyla 500’üncü programımızı kutladık. 2017’de ise 19 yaşına giriyor ve 600’ün üzerinde program sayısına ulaşmış durumda. Bu zaman zarfında Boeing, Airbus, Embraer, Bombardier, Gulfstream, Dassault Falcon gibi üreticilerin birçok yeni model uçağının dünyaya merhaba demesine şahitlik ettik. Dünyadan yeni havalimanlarını, şehirleri, yeni uçuş noktalarını, THY’nin başarılarını, TAV’ın küresel yolculuğunu da ekrana taşıdık. Biz bu yolculuğa devam edip buralara gelirken, arkamızda en önemli iki destekçimiz vardı: THY ve TAV. Özel havayollarımızdan Onur Air, yabancı havayolları arasında ise ilk aklıma gelenler; Lufthansa, Emirates, Air France, Singapur, British, Swiss gibi şirketlerin işbirliğini ve katkılarını özellikle anmam gerekir. Programlar yayına hazırlanırken, neredeyse Airport’un en başından itibaren mutfakta yönetmen/ editör olarak Çağlar Aydın vardı. Airport’a ses veren güzide sanatçımız Parla Şenol da adeta ayrılmaz bir cüzümüz oldu. Perdenin arkasındaki kameramanlarımız, montajcılarımız, ekibe yaklaşık bir yıl önce katılan muhabirimiz Muhammed Yılmaz ve teknik ekibimizin katkılarıyla, siz takipçilerimizin de yoğun ilgisiyle Airport, yeni yılda, 19’uncu yaşının verdiği olgunlukla, “gökyüzü rehberiniz” olmaya devam edecek.