Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Yerel seçimlere hazırlıklar, pazarlıklar, aday adaylarının son uğraşları hızla devam ediyor. Ve sona adım adım yaklaşılıyor. Şimdi ki aday belirleme sisteminde yanlışlıklar var. Bu sistemde çoğu zaman belediye başkanlığına talip aday adaylarının içinden birisi aday olarak gösterilir. Bütün partilerde sistem bu şekilde işliyor. Halkın isteği doğrultusunda adayı, seçmenin belirlemesi bence en doğru sistemdir.

        Geçmiş seçim dönemlerine baktığımız zaman, her dönemde, hemen hemen hep aynı aday adaylarını görürüz. Zaman zaman da bu aday adayları değişik partilerden aday olmuşlardır. Seçimlere de katılmışlardır. Seçimleri defalarca kaybetmelerine rağmen yine de aday olma inadı ve çabası içindedirler. Bunlar seçimlerde de aday adaylıklarını çıkar amaçlı kullanırlar. Seçimden önce binlerce kişiyi işe alma sözü, 40-50 kişiye başkan yardımcılığı, yüzlerce insana belediye meclis üyeliği, imar müdürlüğü, zabıta müdürlüğü gibi belediye müdürlüklerine tayin sözü verirler. Kulaklarına da aman sana söz veriyorum hiç kimseye söyleme, başkası duymasın derler. Söz verdikleri kişilerde aday belirleninceye kadar hayal denizi içinde yüzerler. Adaylar açıklandığında rüyadan uyanırlar. Aday adayının söylediği yalanlar yüzlerinde şamar gibi patlar.

        Vadeden aday adayı, adaylar açıklandığı gün ortada yoktur. Seçim bürosu kapalıdır. Cam çerçeveler kırılmıştır. Söz verip de sömürülen insanlar öfke ve kandırılmanın şaşkınlığı içindedirler. Yaşadığım uzun siyasi hayatımda, bunları hep gördüm. Aday adaylarının etrafındaki insanları uyarmak istiyorum. Sonradan üzülmesinler hayal kırıklığı yaşamasınlar. Elbette bütün aday adayları böyle değil, benim söylediklerim kendilerini bilirler. Yinede ben uyarmış olayım. Takdir sizin...

        TERCİH SİSTEMİ

        Yukarıdaki yazdıklarımın yaşanmaması için, seçim sistemi nasıl olmalıdır? Bence tercih sistemi en doğrusudur. Halkın sesine kulak verip, istediği aday adayını seçme özgürlüğü verilmelidir. Bu sistemde partiler, seçmen listelerine istediği kadar aday isimlerini yazar. Seçmen hangi partiyi seçmek istiyorsa üzerine mührünü vurur. Bu aynı zamanda partiye verilen oydur. Hangi parti çok oy almış ise, o parti seçimi kazanmış olur. Kazanmış partinin seçmen listesinde, hangi aday en çok işaret edilmiş ise o aday partinin seçilmiş belediye başkanı olmalıdır.

        Bu sistem partilerin elini çok rahatlatır. Aday adayları da birbirinin kuyusunu kazmaz, partisinin seçimi kazanması için canla başla çalışır. Seçmen de gönül verdiği adayına tercihini yapmış olur. Gelecek seçimlerde de kötü niyetli müzmin aday adayları temizlenmiş olur. Siyaset sahnesi de rahatlar...

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar