Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Başlıktaki soruyu "kazanmak için neler feda edersiniz"

        şekliyle yarışmacı sporculara sıkça sorarız. Sporcuları, kazanmak adına sağlığına zarar verebilecek olan yasaklı madde ve yöntemlerden caydırmaya çalışırız (anti-doping çalışmalar). Peki, spor salonlarında daha güzel bir vücuda sahip olmak için ter dökenler arasında durum nedir? Duyumlarım, yarışmacı olmasa da vücut geliştirme sporu yapanlar arasında anabolik steroid ve in-sülin hormonu kullanımının giderek yaygınlaştığı yönündedir. Salondaki "abi" ler ya da internetteki siyah fonlu sayfalar kanalıyla yasaklı maddelere başvurmayı düşünenlere, önce aşağıdaki satırları okumalarını öneririm.

        Vücut geliştirme, daha "büyük, şekilli ve kaslı" bir vücuda sahip olma amacıyla yapılan bir dizi antrenman ve diyet uygulamasını içerir. Bu uzun süreçte, gerçekçi hedefler belirlemek ve sabırlı olmak gerekir.

        Steroid mucizesi (mi?) Anabolik androjenik steroidler kas-iskelet sistemi üzerinde anabolik (yapıcı) etkiye sahip, erkeklik hormonu testosteron benzeri etki gösteren hormonlardır. Yağsız kas kitlesini, kas büyüklüğünü ve kuvvetini artırır, kas yıkımını engellerler. Anabolik steroidlerin illegal kullanımında, tıbbi kullanımın 10 ila 100 katı dozlara ulaşıldığı ve sıklıkla birden fazla maddenin kokteyl olarak karıştırıldığı (stack) bilinmektedir. Tıbbi kontrol altında oldukça güvenli olan bu ilaçlar, yüksek doz ve kombine uygulamada risk yaratmaktadır. Yalnız kullanıldığı sırada değil, bırakıldığında da sorunlar oluşmaktadır.

        Yan etkiler: güzel bir vücut için değer mi?

        Dışarıdan uzun süre yüksek dozda verilen hormonlar vücudun bu maddeleri salgılama ritmini kalıcı olarak bozmakta ve dışarıdan alım kesildiğinde, bu hormonların eksikliğine bağlı fiziksel ve psikolojik sorunlar oluşmaktadır. Aynı etkiyi yaratmak için sürekli doz yükseltme gerekmektedir.

        Anabolik steroidlerin yan etkileri: Akne (sivilce), yüksek tansiyon, karaciğer sorunları/ tümörü, kalp rahatsızlıkları, kolesterol yüksekliği, saç dökülmesi/kellik, uykusuzluk, baş ağrısı, tendon yaralanmaları, erken ergenlik, ergenlikte büyüme plakları erken kapanarak boyun kısa kalması, ödem, agresif davranışlar, depresyon, bağımlılık. Erkeklerde jinekomasti (göğüslerde büyüme), testislerde küçülme/büzülme, prostat sorunları, iktidarsızlık, bayanlarda klito-riste büyüme, göğüslerde küçülme, seste kalınlaşma/derinleşme, istenmeyen bölgelerde kıllanma. Protein sentezine olan katkısı nedeniyle insülin hormonu kullanımının ise hipoglisemiye bağlı ölüm ve şeker hastalığı riski taşıdığını da ekleyelim.

        Steroidsiz vücut geliştirme mümkündür. Vücut geliştirmede gerçekçi hedeflere sabırlı ve bilinçli bir beslenme ve antrenman programı uygulayarak ulaşmak pekâlâ mümkündür. Günde 6 öğün her 3 saatte bir protein alarak pozitif nitrojen dengesi sağlanmalıdır. "Büyümeye" yönelik ağırlık çalışması en çok 45-60 dakika sürmeli. Antrenmanın ardından oluşan "anabolik pencere" döneminde protein tozu, bu proteinin çalışan kaslara ulaşabilmesi için vücudun kendi insü-linini salgılatmak üzere de karbonhidrat kullanmalıdır. En önemlisi öğün-antrenman-pro-tein alımı zamanlamasıdır.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar