Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Son dönemde sektörümüzün ve ülkemizin en önemli gündemlerinde biri de, aşırı yükselen et fiyatları oldu. Öyledir ki, Ramazan ayı öncesi büyük marketlerde 35-38 TL olan en ucuz etin kilosu Ramazan ayında 40-45 TL’ye kadar çıktı. Rekabet ortamı daha düşük olan Doğu ve Güneydoğu şehirlerimizde de bugün en ucuz etin kilosu 45-48 TL arasında değişiyor. Hal böyle olunca alım gücü kırmızı ete yetmeyen vatandaş, beyaz ete hücum etti.

        İmkanı olan vatandaş da kırmızı et almak için market ve kasaplar yerine, Et ve Süt Kurumu’nun satış mağazalarına hücum ediyor. Vatandaşı endişelendiren bir diğer konu ise yaklaşan kurban bayramı öncesi kırmızı et fiyatlarındaki bu ani artışın kurbanlık fiyatlarına yansıma ihtimali oldu.

        TERÖRÜN ETKİSİ

        Ülkemizin tarım ve hayvancılığa uygun coğrafi özelliklerine rağmen kırmızı et fiyatlarının, bu denli artmasının birçok nedeni var. Özellikle hayvancılığın en büyük geçim kaynağı olduğu Doğu ve Güneydoğu şehirlerimizdeki artan terör olayları, yetiştiricinin canlı hayvan almasını zorlaştırdı. Yine terör olaylarına paralel olarak ahırdan çıkıp şehre göç eden yetiştirici sayısı da azımsanmayacak kadar fazla. Bunun yanı sıra; yem, enerji ve nakliye maliyetlerindeki artış, et ithalatlarındaki gümrük vergilerinin yüksek oluşu, kırmızı etin sofralarımıza fahiş fiyatlarla girmesine neden oluyor.

        UMARIM ARTIŞ YAŞANMAZ

        Kırmızı et fiyatlarındaki bu ani hareketlenmeye hükümet de her zaman olduğu gibi duyarsız kalmadı. Tarım ve hayvancılıkta sürekli reform içinde olan hükümetimiz, vatandaşın sesine kulak verdi. Geçtiğimiz günlerde Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, konuyla ilgili basın mensuplarına vatandaşları rahatlatacak açıklamalar yaptı. Et ithalatında gümrük vergisinin düşürülmesi sonrası fiyat düşüşlerinin Temmuz’dan itibaren görüleceğini belirten Zeybekçi, ‘Canlı hayvan, Karkas et ve hububat’ ürünlerinin gümrük vergisi oranlarında yapılan indirim ile ilgili “Bakanlık olarak, özel sektöre ithalat izini vermemiz söz konusu değil. Zaten izine tabi değil. Bazı tarım ürünlerinde et, tavuk gibi bazı ürünlerinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızca özel izine tabi. Bazı hassasiyetlerimiz var” dedi.

        Sonuç olarak yetkililer, vatandaşın ve sektörümüzdeki işletmecilerin kırmızı ete cazip fiyatlarla ulaşabilmesi için seferber olmuş durumda. Umarım yaklaşan Kurban Bayramı öncesi her zaman olduğu gibi ciddi bir fiyat artışlarının yaşanmaması için sonuç alınması.

        Sevgiyle kalın, ağız tadıyla kalın...

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar