Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Yeme içme sektörü; nitelikli personeliyle, komisiyle, garsonuyla, ustasıyla, kasiyeriyle, bulaşıkçısıyla birçok kişiyi istihdam eden katma değerli bir sektördür.

        İnşaat sektöründen sonra yüksek sayıda iş kalemiyle en çok girdi sağlayan bir sektördür. Ancak tüm göz kamaştıran bu etkenlere rağmen sektörümüz maalesef, nitelikli personel sıkıntısı yaşıyor. Genç nüfus oranı, dünyada başı çeken ülkemiz için kabul edilebilir bir durum değil.

        BULMAK İMKANSIZ

        Sektörde artık, çıraklıktan yetişme olarak tabir edilen, “çekirdek eleman” bulmak artık neredeyse imkansıza yakın. Sektörde donanımlı eleman yetiştirilmesini sağlayacak eğitim kurumlarına ilgi de beklenildiği kadar değil. Bu olumsuz sebepler, lokantacılık sektöründe nitelikli personel yetişmesinin önünde duvar gibi duruyor. Bu olumsuz gelişmelere paralel olarak nitelikli personel sayısı, her geçen gün azalıyor ve dünyada nam yapmış Türk Mutfağı giderek uçurumun eşiğine doğru sürükleniyor. Bu yüzden klasik lokantacılık hızla kaybolmaya başlıyor.

        Alttan aşçı, kalfa ve çırak yetişmemesi, yetişmiş insan gücünün neredeyse yok olması restoranları deneyimli personel bulma yarışına sokmuş durumda. Zaten sayısı oldukça az olan nitelikli personeli, büyük işletmeler kapınca, varlığını sürdürmeye çalışan esnaf lokantaları da kaderlerine razı oluyor. Lokanta işletmecisi de bu durumda işyerini ustaya ve garsona ihtiyaç olmadan sürdürebileceği fast food tarzı mekana dönüştürüyor ya da işyerine kilit vuruyor.

        Hükümetimiz, esnafımızın bu sıkıntısına çözüm için geçtiğimiz yıl hepimizi sevindiren uygulamaları hayata geçirdi.

        Milli Eğitim Bakanlığı’nın son düzenlemeleriyle birlikte çıraklık eğitiminin orta öğretim kapsamına alınması, çırak ve işçi sıkıntısı çeken esnafların rahatlamasını öngörmüştür. Yeni düzenlemeyle birlikte; ortaöğretim, ilköğretime dayalı dört yıllık zorunlu örgün veya yaygın öğrenim veren genel mesleki ve teknik öğretim kurumlarıyla mesleki eğitim merkezlerinin tümünü kapsayacağı öngörülmüştür.

        Bu okul ve kurumları bitirenlere, bitirdikleri programın özelliğine göre diploma verileceği; ancak mesleki eğitim merkezi öğrencilerinin diploma alabilmeleri için Milli Eğitim Bakanlığı’nca belirlenen fark derslerini tamamlanması gerektiği belirtilmiştir.

        SEKTÖR CANLANIR

        Devletimizin üzerinde titizlikle çalıştığı, bu düzenleme, uzun zamandan beri esnaf ve sanatkarlar olarak beklediğimiz bir haberdi. Esnafımız meslekte yetiştirecek, çalıştıracak çırak bulamıyordu. Düzenlemeyle yok olmaya yüz tutan yüzlerce mesleğin yeniden canlanacak olmasının beklentisinin yanında inşallah ülkemiz sosyal ve kültürel hayatı için çok önem arz eden sektörümüzün de en önemli sorunu çözüme kavuşur dileğiyle...

        Sevgiyle kalın, ağız tadıyla yaşayın...

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar