Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Ahi-Evran, 1171 yılında Azerbaycan’ın Hoy şehrinde doğmuş ve 1262 yılında Kırşehir’de vefat etmiştir. Asıl adı Nasıruddin Mahmud Ahi Evran bin Abbas’tır. Ahi Evran, ilk eğitimini Hoy da alıp Ahmet Yesevi’nin talebelerinin sohbetlerinde bulunmuştur. Hacı Bektaş Veli ve Mevlana ile aynı dönemde yaşamıştır. Ahi Evran’ın adı kayıtlara Nasir üd-din Ebül-Hakayil Mahmud El Hoy olarak geçmiştir. Evran ismi ise herkesi korkutan yılanın onu görünce sakinleşmesi sebebiyle insanlar tarafından anılmaya başlanmıştır.

        Orta Asya’dan Anadolu’ya gelen alperenlerden biridir Ahi Evran. Denizli, Konya ve Kayseri gibi şehirleri gezerek Ahilik teşkilatının kurulması ve yayılmasında önemli rol oynamıştır. Osmanlı Devleti zamanında Ahi Evran’ın esnafın piri olarak kazandığı ün Anadolu, Rumeli, balkanlar ve Kırım’a kadar yayılmıştır. Ahi Evran, Moğol istilasından kaçarak Anadolu’ya gelen sanatkâr ve tüccarların dayanışmasını sağlamıştır ve Ahilik Teşkilatı’nın kurucusu olmuştur.

        DEĞİŞMEZ PRENSİPLER

        Ahi Evran’ın kurucusu olduğu Ahilik Teşkilatı, prensipleri Kur’an ve sünnete dayanır. Ahilik teşkilatı, gençliğinde ticaretle uğraşmış olan Peygamber Efendimizi tüccarların piri saymış ve O’nu her alanda rehber edinmiştir. Ahiler; güzel ahlakı, dürüstlüğü, zekası, adaleti, hoşgörüsü, şefkati, merhameti ve ticari kabiliyetiyle “El Emin” olan Hz. Muhammed’in yolundan gitmektedir. Üretim ve ticari kar sağlama faaliyetinden öte bir maneviyat imtihanı olarak görmektedir.

        İşte esnaf teşkilatı için bu denli öneme sahip Ahi Evran adına ithafen düzenlenen 30. Ahilik Haftası Kutlama Programı için Kırşehir’in misafiri olduk. Sayın Başbakanımız Binali Yıldırım, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi ve beraberindeki heyetle kutlama programına katıldı.

        Sayın Başkanımız ve Bakanlarımıza, esnaf teşkilatımızın sorunlarını dile getirme imkanı bulup, sorunlara çözüm aradık.

        Ayrıca Türkiye’nin dört bir yanından gelen esnaf teşkilatımızın değerli temsilcileriyle kutlama programları kapsamında bir takım ziyaretlerde bulunduk.

        Sevgiyle kalın, ağız tadıyla yaşayın...

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar