Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Son dönemde ülke genelinde birçok esnaf dostumuzun işlerden serzenişi ve ödeme zorluğu içerisindeki çaresizlikleri, sektör temsilcileri olarak hepimizi üzüyor. Bu durumun birçok nedeni var ancak bunların arasında yüksek işyeri kiralarının başı çektiğini görüyoruz. Gelirlerin düşük olmasına rağmen dükkan kiralarının bir hayli yüksek olması, bu yüzden birçok işyerinin zor anlar yaşamasına neden oluyor.

        Bu olumsuz etkenleri göz önüne aldığımızda esnafın ay sonundaki cirosu, ödediği kiraya hemen hemen yetmiyor. Bunun yanında bir de vergi, SSK, yüksek maliyetli temel madde girdilerinin yüksekliğini üst üste koyduğunuz zaman esnafın beli iyice bükülüyor. Bazı esnaf kardeşlerimiz, durumu kurtarmak için bu kez ürün fiyatını yüksek tutuyor. Durum böyle olunca da vatandaş, sektördeki işyerlerimizi tercih etmenin yerine daha ucuz fast-foot alternatiflerine yöneliyor.

        ZARAR EDİLİYOR

        Ülke genelinde gözünüzün önüne getirirseniz kentlerin genellikle en pahalı işyerleri genellikle yiyecek, içecek sektörü temsilcileri tarafından kiralanmıştır. Özellikle büyükşehirlerde 40-50 metrekarelik bir dükkana bile yüksek kiraların istendiği oluyor.

        Bu durumda, küçük sermayesi olanların zaten iş yapmak gibi bir alternatifi kalmıyor. Bir hevesle ticarete atılanlar ise elinde avucundakini kiraya ödeyip, daha sonra zarar edip gidiyor.

        Mülk sahiplerinin de 6 ay ya da 1 yıllık kirayı peşin istiyor olmaları yüzünden de aylardır boş bekleyen dükkanların sayısı az değil.

        İşyeri kiralarının yüksek olması yetmiyormuş gibi mal sahipleri yüzde 100 enflasyonlu günlerdeki gibi hala her yıl kiraya yüksek zam yapma derdinde olunca bu durum, hem işyeri açan esnafı zor durumda bırakıyor, hem de dolayısıyla mal sahibine zarar ettiriyor. Bu durumda işyerini terk etmek zorunda kalan esnaftan biriken kiralarını alamayan mal sahipleri de mağdur oluyor.

        Ekonominin barometresi olan ülkenin lokomotifi esnaf ve sanatkarımızın huzuru için hiçbir fedakarlıktan kaçınmayan, sürekli formül arayışında olup, her türlü düzenlemeyi esnafımız için hayata geçiren hükümetimizin, esnafımızın bu konudaki derdine derman olacağı inancıyla her türlü zorluğa rağmen kepenklerini sabahın seherinde açıp ışığı sönmeyen tüm dostlarıma hayırlı işler diliyorum...

        Sevgiyle kalın, ağız tadıyla yaşayın...

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar