Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet

Esnaf ve Sanatkarlarımız için yeni yıl, yeni fırsatları da yanında getiriyor. Ticaret hayatında yeni bir beyaz sayfa açmayı hedefleyenler için müjdeyi Gümrük ve Ticaret Bakanımız Sayın Bülent Tüfenkçi verdi. Bozuk sicil kayıtları 2009'da çıkarılan af ile Merkez Bankası tarafından silinmişti. Ancak bankaların kendi kayıtlarını tutmaya devam etmesiyle beraber ticari sicili bozuk kişilerin, bankalardan kredi, kredi kartı ve çek defteri alması olanaksız hale gelmişti. 16.12.2016 tarihinde TBMM'ye sunulan torba yasanın 25. maddesi ile beraber yaklaşık 12 milyon kişi 2017 yılında beyaz bir sayfa açabilecek.

Peki, kara liste nasıl oluşturuluyor? Bankaya olan borcunuzu yasal süreye göre 90 gün geciktirdiğiniz takdirde siciliniz bozuluyor başka bir deyişle kara listeye alınıyorsunuz. Kara listeye alındığınız zaman bankalara kredi için başvurduğunuz takdirde 5 yıl boyuca kredi kullanım hakkından yasak tutuluyorsunuz. Hatta devletin vermiş olduğu faizsiz kredilerden dahi yararlanamıyorsunuz.

KREDİ YOLLARI AÇILACAK

Dünya ekonomisindeki daralma, Avrupa birliğinde yaşanan ekonomik sıkıntılar, 15 Temmuz darbe kalkışması yetmezmiş gibi bir de ABD'de yaşanan başkanlık seçimi sonucu başa gelen Trump isminin dünya piyasalarını alt üst etmesi, Amerika merkez bankasının faiz artırımı açıklaması gibi birçok dış etkenin tesiri altında kalan ekonomimiz küçük ve orta ölçekli işletmelerimizi zor durumda bırakmıştı.

İşletme sermayesine sıkışan esnaf bankaya kredi başvurusu için gittiğinde sicili yüzünden eli boş dönmek zorunda kalıyordu. Zor durumda kalan esnaflarımız uzun süredir bu haberi bekliyorlardı. TESK Başkanı Sayın Bendevi Palandöken'ninde daha önce yapmış olduğu açıklamada "Unutulmamalı ki ekonomide çarklar durursa bundan en çok etkilenen yine bankalar olacak. Bu yüzden Ekonominin çarklarının dönmesi için mutlaka etkin uygulanan bir sicil affı getirilmeli" söylemleri ile Sicil affı ile ilgili bu konuda esnafımızın beklentilerini dile getirmişti.

Başkanın da belirttiği gibi çarkın dönmesi için bu af önem taşıyor.

Hükümetin çıkaracağı bu yasa ile beraber 2017 yılı esnaf için beyaz bir sayfa açıp bereketli bir yıl geçirmelerini sağlayabilir. Peki, bu aftan kimler yararlanabilecek?

-Kredi kartı, tüketici kredisi borcu olan tüketiciler, karşılıksız çeki olan esnaf ve ticaret erbabı, senedi protestolu olanlar,

- Ödenmemiş çeki olanlar- Kredi kartı nedeniyle yasal takip borcu olanlar-Tüketici, taşıt ve konut kredileri nedeniyle yasal takibe düşenler- Ticari kredilerden yasal takip borcu olanlar-Kara listeye giren ancak borcunu daha önceden ödeyenler

Ekonominin barometresi olan esnaf ve sanatkarımızın, ülkemizin son dönemlerde yaşadığı sosyal ve ekonomik sıkıntılara karşı kepenklerini her türlü zorluğa karşı açık tutmasına kayıtsız kalmayan. Başta Sayın Cumhurbaşkanımız ve Hükümetimiz olmak üzere bizler için tüm olanakları seferber eden tüm yetkililere teşkilatımız adına şükranlarımı sunarım...

Sevgiyle kalın... Ağız tadıyla kalın...

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar