Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Milletvekili aday listeleri açıklandı. Her zaman olduğu gibi listedeki yerini beğenenler ya da beğenmeyenler olacak. Bu çok normal.

        CHP’nin basına sızan, ardından açıklanan listesi, YSK’ya giderken bile değişime uğradı. AK Parti’de ise sızma yaşanmadı. Bunun nedeni, son rötuşları Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Yıldırım’ın önceki gün birlikte yapmasıydı. Her ne kadar ithal adaylar nedeniyle (Alpay Özalan ve Ceyda Çankırı gibi) teşkilatta itirazlar ve kırgınlıklar yaşansa da bunların çoğu büyümeden il yönetimi tarafından önlenecektir. Aksi takdirde bunun zararını tüm parti çekecektir.

        Binali Yıldırım’ın etkisinin yaşandığı İzmir adaylarına şöyle bakınca; ilçeler dengesi ve demografik temsili gözeten, teşkilattan gelenleri öne çıkaran, gençlere yol veren bir değişim görüyorum.

        Listeler belirlenirken partide bakanlık veya üst görevler yapmış milletvekilleri için farklı seçenekler de vardı.

        Ya aday olup siyasete milletvekili olarak devam edecekler..

        Ya da parlamento dışında kalarak bakanlık veya belediye başkanlığı umudunu devam ettireceklerdi. Şimdi kulislerde konuşulan şu; adaylık başvurusu yapmayan ve listelerde yer almayan Nükhet Hotar seçimden sonra bakan mı olacak, yoksa İzmir Büyükşehir adayı mı gösterilecek?

        *

        CHP’de ise örgüt Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun da İzmir’i tercih etmesine rağmen tam bir hayal kırıklığı yaşıyor.

        “Listeye, yönetim şekli olarak bakınca çok anti demokratik görüyorum” diyen milletvekili Erdal Aksünger’in eleştirilerine ben de katılıyorum. Zira;

        - Listeler belirlenirken liyakat unutulmuş.

        - Ön seçimden çıkan isimler değerlendirilmemiş.

        - Tek adam rejimine karşı çıkan parti, bunun tam aksini yaparak keyfiyet rejimine göre adayları belirlemiş.

        - Adayın partiye değil de, partinin adaya katkı koyacağı isimler çoğunlukta.

        Sonuç; yüzlerce kırgın CHP’li.

        İYİ Parti’nin listelerini de genel olarak beğendim. İzmir’deki her iki bölgenin ilk sıralarında yakından tanıdığım iki dava adamı Müsavat Dervişoğlu ile Aytun Çıray var. Başarılı olacağına inandıkları adaylarla seçime girecekler.

        Son anketlerin ışığında listeleri değerlendirirsek; İzmir’in çıkaracağı milletvekili sayısı bu dönem 26’dan 28’e çıktı. Önceki dönem 8 vekili olan AK Parti’nin bu kez her iki bölgeden 5’er vekil çıkaracağını, düşünüyorum.

        Bu seçimde İzmir’de İYİ Parti rüzgarının eseceği kesin. Her iki bölgeden üçüncü sıradaki adayların da seçilme şansı olduğunu düşünüyorum.

        CHP’ye gelince; örgütteki küslük ve kırgınlık acilen giderilmezse; daha önce 14 vekili olan CHP, kalesi olarak gördüğü İzmir’de 10 barajını aşmakta bile zorlanır.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar