Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Video TV Diriliş Kilisesi nasıl bir yer, ayinler nasıl geçiyor? Habertürk Brunson'ın kilisesinde

        İzmir'de Diriliş Kilisesi'ni yöneten ABD'li evanjelist Rahip Brunson, bir süredir Türkiye ile ABD arasında krizin adı... Halen ev hapsinde, ABD ise bırakılmasını istiyor. Peki Brunson'un Diriliş Kilisesi nasıl bir yer? Kimler gelip gidiyor, içeride bir gün nasıl geçiyor? Habertürk muhabiri Gülçin Ayçe, gündemin odağındaki Diriliş Kilisesi'nde pazar ayinini izledi, kilise yetkilileri ve kilise cemaatiyle görüştü...

        ABD'li evanjelist Rahip Andrew Brunson, 20 yılı aşkın süredir Türkiye ‘de, çok iyi Türkçe konuşuyor. İzmir’de yıllarca Yeni Doğuş Kilisesi'ni yönetti. 8 yıldır da İzmir Diriliş Kilisesi'ni yönetiyor. Brunson'u sıradan bir din görevlisi olmaktan öteye taşıyan ise, hakkındaki iddialar ve ABD ile Türkiye arasında ilişkileri derinden sarsan bir krize dönüşmesi... Brunson, terör örgütleri PKK ve FETÖ'ye yardım, Hristiyan Kürt Devleti kurma çabası ve casusluk iddialarıyla 35 yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyor. Tutukluluğun ardından, geçen haftalarda ev hapsi ve yurt dışına çıkış yasağıyla tahliye edildi. Avukatı ise iddiaların sadece gizli tanık ifadelerine dayandırıldığını ve temelsiz olduğunu savunuyor.

        KİLİSE YETKİLİLERİ BİNA GİRİŞİNE TÜRK BAYRAĞI ASTI

        Peki iddiaların odağındaki Brunson'un Diriliş Kilisesi nasıl bir yer? Kimler gelip gidiyor, içeride bir gün nasıl geçiyor? Brunson’un evine 2 km uzaklıktaki  Diriliş Kilisesi'nde ilk göze çarpan, giriş kapısının üst bölümünde asılı Türk bayrağı... Bayrağın geçen hafta kilise yetkililerince asıldığı belirtiliyor. Yine kilise girişinde, ziyaretçiler için Hrıstiyanlık hakkında bilgiler içeren ücretsiz kitaplar var...

        ABD'Lİ RAHİBİN KARISI İLK KEZ PAZAR AYİNİNE GİTMEDİ

        Rahip Brunson, elinde gitarıyla tutuklandığı güne kadar kilisede her pazar ayinleri yöneten isimdi... Şimdilerde bu görevi, Brunson'un yardımcısı olan ABD'li başka bir rahip yürütüyor. Eşi Norine Brunson da her pazar ayinlere mutlaka katılıyor. Brunson'un eşi Norin Brunson ilk defa pazar ayinine katılmadı normalde yürüyerek evinden çıkıyor ve Diriliş Kilisesi'ne geliyor. 11.30 sıralarında ayine katılıyordu, biraz güvenlik biraz da aslında habercilerin ilgisi nedeniyle bu ayine katılmadığı düşünülüyor.

        Ayinler herkese açık... Polis kilise dışında geniş önlemler alıyor. Ayrıca hem dışarıda hem içeride sivil polisler sürekli çevreyi gözlüyor.

        İçeriye girdiğinizde, klasik bir kilise atmosferiyle karşılaşmıyorsunuz. Sade bir ortam var, hatta bir evin salonuna girmiş gibi hissediyorsunuz. İçerde hem güvenlik hem de ibadetin huzuru açısından görüntü alınmasına izin verilmiyor. 2.5 saatlik ayinde ilahiler Türkçe söyleniyor. İlahiler sırasında topluluk ayağa kalkıyor, kimi zaman da ellerini açarak ilahilere tempo tutarak eşlik ediyorlar. Her pazar rutin ibadetin ardından, isteyen ziyaretçiler için sohbet zamanı düzenleniyor. Diriliş Kilisesi'nde ayrıca kadınlara özel toplantılar da yapılıyor. Her cuma da dua toplantıları gerçekleştiriliyor.

        KİLİSE CEMAATİ ABD'LİLER, KORELİLER VE HRİSTİYAN TÜRKLER

        Kilise, Diriliş Kilisesi Derneği bünyesinde faaliyet gösteriyor. Derneğin başkanı Hristiyanlığı seçen bir Türk... Kilisenin cemaatini de çoğunlukla Türkiye'deki ABD'liler, Uzakdoğulular ve Hristiyan Türkler oluşturuyor. Hem kilise yetkilileri, hem de kilise cemaati, kamuoyunda tartışılan iddialardan ve böyle gündeme gelmekten rahatsız ve tedirgin... Hepsi, sessiz sedasız sadece inançlarını yaşayıp ibadetlerini yerine getirmek istediklerini söylüyor.

        ÖZEL HABER: GÜLÇİN AYÇE

         

        BAKMADAN GEÇME

        Yazı Boyutu