Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Video ABD'den Türkiye açıklaması: Çavuşoğlu ve Pompeo görüşmesi önemli bir işaret

        Türkiye ile ABD arasında yaşanan yaptırım krizinde diplomasi trafiği hızlandı. İki ülke arasında süren görüşmelerde ön mutabatın sağlanmasının ardından, başkent Ankara'dan 9 kişilik bir heyet, yüzyüze görüşmeler için ABD'ye gitti. Heyette Hazine, Adalet ve Dışişleri Bakanlıkları'ndan 3'er kişi yer aldı. Dün ayrıca, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ABD'li mevkidaşı Mike Pompeo telefonda görüştü. 

        Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, iki bakan mevcut sorunlara ilişkin çözüm sürecini ele aldı. Görüşmeye ilişkin açıklamaya yapan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, görüşmelerin İzmir'de ev hapsinde tutulan ABD'li rahip Brunson  konusu adına önemli bir işaret olduğunu söyledi.  Sözcü Nauert, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo arasındaki görüşmeye atıf yaparak, "Telefon görüşmesi yapmış olmak önemli bir işaret. Sohbet etmiş olmaları kesinlikle zarar vermez, biz bu yüzden diyaloğun önemine güveniyoruz" ifadelerini kullandı. 

        Türkiye ile ABD arasında bir anlaşmaya varılıp varılmadığı hakkındaki bir soruyaysa, "Eğer bir anlaşmaya varılmış olsaydı, Brunson burada olurdu" şeklinde yanıt verdi. Sözcü Nauert, Türk ve ABD'li heyetler arasında Washington'da yapılması beklenen görüşme hakkındaysa bilgi vermekten kaçındı. 

        Mahkeme, 25 Temmuz'da dosya üzerinde yaptığı incelemede, Brunson'ın tutukluluğunu ev hapsine çevirerek sanık hakkında yurt dışına çıkış yasağı getirmişti.

        ABD ile yaşanan yaptırım krizinin ardından ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nden de önemli açıklamalar geldi. Elçilikten yapılan açıklamada "Gerginliklere rağmen ABD, Türkiye'nin sağlam bir dostu ve müttefiki olmayı sürdürmektedir" ifadesi kullanıldı. ABD ve Türkiye'nin canlı bir ekonomik ilişkiye sahip olduğu belirtildi. Bir Amerikalı yetkilinin doların 7 TL olacağı tahmininde bulunduğu haberi ise yalanlandı

        BAKMADAN GEÇME

        Yazı Boyutu