Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Video Rus ajandan sonra şimdi de Rus muhalif İngiltere'de ölü bulundu

        İngiltere'nin Rusya'ya verdiği süre doldu. Londra-Moskova hattında 'sinir gazı' gerilimi tırmandı. İngiltere Başbakanı Theresa May, Rusya'dan eski Rus ajan Sergey Skripal ve kızının sinir gazıyla zehirlenmesine ilişkin soruları yanıtlaması için mühlet vermişti. Yanıt gelmemesi durumunda da 'geniş çaplı önlemler alınacağını' söylemişti. Moskova'dan verilen süre içinde herhangi bir yanıt gelmedi. Rusya'nın Londra Başkonsolosluğu, zehirli maddenin numunesi sağlanmadığı sürece işbirliği yapılmayacağını duyurdu. Rusya ayrıca, yaptırım tehditlerinin karşılıksız kalmayacağı uyarısında bulundu.

        Londra-Moskova hattında Rus casus krizi derinleşirken; İngiltere'ye bir destek de Washington'dan geldi. İngiltere Başbakanlık Ofisi'nden yapılan açıklamada, Theresa May'in ABD Başkanı Donald Trump'ın da desteğini aldığı belirtildi. Avrupa Birliği ve NATO'dan da yaşanan krizde, İngiltere'nin yanında yer aldı. İngiltere Başbakanı Theresa May'in, Rusya'ya karşı ne gibi adımlar atacağı henüz belirsiz. Üst düzey Rus diplomatları ve ülkede bilinen Rus istihbaratçıları sınır dışı edebilir. Rus işadamlarının ülkedeki faaliyetlerini sınırlayabilir. Russia Today gibi Rus yayın kuruluşlarının İngiltere'deki lisansını iptal edebilir. 

        İngiltere'nin konuyu NATO'ya taşıması da ihtimaller arasında yer alıyor. İttifakın 5'inci maddesinin işletilmesini gündeme getirebileceği savunuluyor. NATO üyelerinden birine yapılan saldırının bütün üyelere yapılmış sayılmasını öngören 5'inci madde, ittifakın tarihinde sadece 11 Eylül saldırılarının ardından ABD'nin talebiyle uygulanmış durumda.

        İngiltere'den gelen son bir haber ise gerilimi daha da arttıracak nitelikte. İngiltere'de sürgünde yaşayan Putin muhalifi Nikolai Glushkov'un Londra'da ölü bulunduğu açıklandı. Ancak ilk bulgulara göre, olayın, Skripal ve kızına sinir gazıyla düzenlenen saldırıyla bir bağlantısı bulunmuyor.

        BAKMADAN GEÇME

        Yazı Boyutu