Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Video Casus krizi Lahey'e taşınıyor: Rus ajan ve kızını zehirleyen gazın nerede üretildiği tespit edilemedi

        Londra-Moskova hattındaki ajan krizi sürüyor. Krizin nedeni; eski Rus ajan Sergey Skripal ve kızının, İngiltere'de zehirli gaz saldırısına uğraması... Ancak eski Rus casus ve kızını zehirleyen gazın kaynağının Rusya olduğu doğrulanamadı. Açıklama, İngiltere'nin askeri laboratuvarının bulunduğu tesis Porton Down'daki bilim insanlarından geldi. Buna göre, eski Rus casusu Sergey Skripal ve kızı Yulia'yı zehirleyen sinir gazının kaynağı tespit edilemedi. Kurumun başkanı zehirin askeri amaçla kullanılan 'noviçok' sinir gazı olduğunun tespit edildiğini, ancak Rusya'da üretildiğine dair bir kanıta ulaşamadıklarını söyledi.

        Öte yandan, açıklama Rusya'da yankı buldu. Devlet Başkanı Vladimir Putin'in sözcüsü Dimitri Peskov, İngiltere'nin Rusya'dan özür dilemesi gerektiğini söyledi. Rusya hakkındaki iddiaların temelsiz olduğunun ispatlandığını belirtti.

        Şimdi, Ruys ile İngiltere arasındaki kriz Lahey'e taşınıyor. Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü, Rusya'nın talebiyle Hollanda'da konuyu görüşmek üzere olağanüstü toplanacak. 

        İngiltere'nin Salisbury kentinde 4 Mart günü Skripal ile kızına yönelik suikast girişimi, Batı ile Rusya arasında son yılların en büyük diplomatik krizine yol açmıştı. Skripal olayı nedeniyle İngiltere 23 Rus diplomatın sınır dışı edilmesine karar vermişti. İngiltere ile dayanışma gösteren Batı ülkeleri toplam 150 Rus diplomatı sınır dışı etmişti. Batı ülkeleri ile Rusya arasında yaşanan krizde, Moskova buna misilleme olarak ABD'nin 60, diğer 23 ülkenin ise 59 diplomatını sınır dışı etme kararı almıştı.

         

        BAKMADAN GEÇME

        Yazı Boyutu