Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Yıllardır beni tanıyan ve yazılarımı takip edenler bilir, bayram tatili özellikle Temmuz ve Ağustos ayına denk geldiği zaman tatilciler Ege kıyılarına akın ederken ben de İstanbul'da bayram tatili geçirmek için memleketime özellikle geri dönerdim.

        Ve bu köşede de sık sık, "İstanbul'da tatil" diye özellikle trafik çilesini çeken ben bir gün içinde nereden nereye gittiğimi ve nasıl memleketin güzelliklerini yaşadığımı yazardım.

        Çünkü İstanbul'da özellikle uzun bayram tatillerinde ne mi oluyor?

        -Trafik bomboş oluyor.

        -Bütün restoran ve mekanlar şahane oluyor. Hizmet kalitesi artıyor.

        -İstanbul'da yakın yerlerde denize girmek bir başka güzel oluyor.

        -Bazı otellerin havuzu mis gibi temiz ve bomboş oluyor.

        -Bir gün içinde bir değil, iki değil, üçten fazla lokasyona ulaşım çok rahat oluyor.

        -Parklar, bahçeler tertemiz, boş ve mis gibi oluyor.

        -Topkapı Sarayı, Dolmabahçe Sarayı ve müzeler gibi birçok yer sakin oluyor.

        Özellikle İstanbul'da yaşayıp, hem gecesini, gündüzünü yaşayan, yoğun iş temposu içinde olup, bir yerden bir yere yetişmek için çaba sarf eden bizler için bulunmaz bir nimet oluyor kısacası. Ve bayram tatili de İstanbul'da kaçırılmayacak bir fırsat haline geliyor haliyle. Tabii İstanbul'a gelmek isteyen turist için de... Mesela bu bayram İstanbul'da yaşayıp çilesini çeken kaçarken, İstanbul özlemi çekenler de geliyor.

        Peki gelenlere ne tavsiye edilir

        -Bol bol deniz kenarında yürüyün derim. Hatta denize girin.

        -Parklarda, bahçelerde cirit atın.

        -Hava mis gibi olacak kendinizi kapalı ortamlara sıkıştırmayın.

        -Mekanlar, restoranlar, kafeler daha rahat hizmet verir. Tadını çıkartın.

        -Eğlence mekanları bayramda kapılarını açıyor, gidin eğlenin, müzik dinleyin, dans edin.

        -Müzeleri gezin.

        -Sokaklarda avare avere yürün.

        ***

        Kavimler göçü dün öğlen itibariyle başladı

        Meşhur uzun bayram tatilini fırsat bilen İstanbullu kavimler göçünü de dün öğlen itibariyle başlatmış oldu. Ve öğlen itibariyle yollara döküldü tatilci. Ve trafikte "Aman Allah'ım bu nasıl bir trafik" dedirtti bize maşallah. Sanki İstanbul'da trafik iki katına çıkmış, sanki hareket edecek bir tek nokta kalmamış gibiydi.

        Ve bugün de devam edecek gibi. Çünkü kiminle konuşsam, "Cuma akşam trafik olur Cumartesi sabaha karşı yola çıkacağım" dedi. Aman ha;

        -Siz siz olun hız yapmayın.

        -Sakin sakin gidin.

        -Bir saat geç gitmek size hiçbir şey kaybettirmez.

        -Lütfen dikkat olun.

        ***

        Adana karnavalı bu yıl Kültür Yolu ile birleşti

        Meşhur Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı, bu yıl “Türkiye Kültür Yolu Festivalleri” ile birleşti. Adana ve karnaval müdavimlerini 9 gün sürecek şahane bir program bekliyor.

        Bu yıl 12'nci kez düzenlenecek Adana Uluslararası Portakal Çiçeği Karnaval'ına ilk kez katılacağım kısmet olursa. Çünkü yıllardır Alaçatı Ot Festivali ile aynı tarihe denk gelen karnavala bir türlü gidememiştim. Fakat 12 yıl Alaçatı Ot Festivali'ne giden ben bu sene de Adana karnavalını tadacağım. Bol bol kebabını yiyip, Adana sokaklarında mis gibi portakal çiçeklerinin kokusunu içime çekeceğim. Bu senenin en büyük farkı Turizm Bakanlığı'nın başlattığı "Türkiye Kültür Yolu Festivali"nin de başlangıcının Adana Portakal Çiçeği Karnaval'ı ile olması. 13-21 Nisan tarihleri arasında zengin bir içeriğe sahip olacak olması. Karnaval'ın fikir önderi Ali Haydar Bozkurt, "Yola çıkarken düşüncemiz siyaset dışı, kimseyi ötekileştirmeyen, dostluk ve kardeşlik ortamını sağlamak amacındaydık. Bunu başardık. Bu gurur Adana’nındır. Tarih, doğa, din, gastronomi, sağlık, eğitim ve spor turizminde eşsiz imkanları bulunan bir kent olan Adana, hem imaj anlamında hem de ekonomik anlamda farklı bir yere ulaştı" diyor ki çok haklı. Adana'ya ne zaman gitsem inanın bunu hissediyorum ve halkı da dört gözle karnaval zamanını bekliyor ve hazırlanıyor. Bu yıl da karnaval dolu dolu. Kortej geçişi ve karnaval töreni 20 Nisan Cumartesi günü on binlerce kişinin katılımıyla gerçekleştirilecek. 21 Nisan pazar günü sona erecek ancak Merkez Park ve Atatürk Parkı’nda kurulan konser sahnelerinde de 9 gün boyunca Murat Boz, Haluk Levent, Ferhat Göçer, Gökhan Tepe, Fatma Turgut, Emir Can İğrek, Köfn, Mert Demir, Gece Yolcuları, Ahmet Baran, Kafadar başta olmak üzere birçok farklı isim ve grup sahne alacak. İsmail Altunsaray ile Öykü Gürman da Atatürk Parkı’nda Neşet Ertaş türküleriyle seyircinin karşısına çıkacak. Daha ne olsun yaz başlangıcı için şahane bir karnaval bizleri bekliyor.

        ***

        Alaçatı Ot Festivali

        Malumunuz meşhur Alaçatı Ot Festivali'ne bu sene yeni Belediye Başkanı Lal Denizli ev sahipliği yapacaklar ve 18-21 Nisan tarihleri arasında yaşanacak. Alaçatı Ot Festivali de bu sene dolu dolu olacağı benziyor keza Lal Denizli, yıllardır o bölgede yaşayan tüm sorunları bilen özellikle genç biri olarak güzel programlar hazırladığına eminim.

        Ki turizm açısında iki bölgede düzenlenen festivallerinde güzellikler getireceğine ve yaza girerken taze bir kan olacağına inanıyorum. Hem işletmeci hem de çalışanlar adına.