Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Özel İçerikler Abdurrahman Yıldırım Altın Trump'la mı parlayacak?

        2000’li yılların finansal araçları içinde en çok kazandıranı altın oldu. Hem dünyadaki fiyat artışından hem de yurt içinde dolar kuru artışını dünya fiyatlarına eklediğinden dolayı altın yıllarca bütün finansal yatırım araçlarını performans olarak geçiyor. Bu finansal araçlara 2009 sonrası hayatımıza giren kripto paralar dahil değil elbette.

        ➔Geçen yıl dünyada dalar fiyatıyla yüzde 27.2 artan altının yurt içinde gramı kur artışıyla birlikte yüzde 53.7 oldu. Eğer dünya fiyatı yarım puan daha artsaydı altın 2010 yılı performansını geçecek 1979 sonrasının en yüksek kazançlı yılını yaşayacaktı. Altının 45 yıl önceki artışı dolar bazında yüzde 113.4 ile rekor düzeydeydi.

        ➔2021 ve 2022’de küçük oranlı kayıpların ardından altın son iki yılını çift haneli artışlarla bitirdi. Acaba bu yükselişini 2025 yılında da sürdürebilir mi?

        ➔Ya da altının değeri çoktan zirveye ulaştı ve artık daha fazla yükselmez mi? Yükselmeyecekse bu değerli metale yatırım yapmaya değmez mi?

        KORKU VE BELİRSİZLİK AZALMADI Kİ

        Altın yatırımına kısa vadeli spekülatif heveslerden ziyade uzun vadeli, daha çok koruma ve korunma amaçlı, fırtınalı havalarda sığınılacak bir liman olarak yaklaşılması daha uygun.

        ➔Eğer amaç değer kazanımı yoluyla hızlı getiri elde etmek ise altın buna uygun bir yatırım aracı olmayabilir.

        ➔Çünkü geçmiş veriler gösteriyor ki, altında kısa vadeli yüksek kazanç yoktur, büyük oynaklıklar da çok nadiren görülür. 1980’de ve kısmen 2013’te olduğu gibi. Aksine altın yatırımcısına uzun vadeli davranış kazandırır.

        ➔Nitekim altın fiyatları ABD seçimleri öncesinde 2785.87 dolara yükselerek zirve yaptı. İki ayı aşkın zamandır genelde yatay dalgalı, hatta düşüş eğiliminde hareket ediyor.

        Hem Amerika’da seçimlerin belirsizliğe yer bırakmadan sorunsuzca sonuçlanmasından hem de Fed’in faiz düşüşünde frene basmasıyla doların ve ABD tahvil faizlerinin yükselmesinden dolayı altın belli bir gevşeme eğilimine girdi.

        ➔Ancak bu eğilimin kalıcı olma ihtimali düşük. Çünkü altın fiyatının zirveye ulaştıran, ekonomiden siyasete ve jeopolitik gelişmelere kadar mevcut küresel gelişmeler, riskler ve belirsizliklerde kalıcı bir azalma olmadı ki.

        ➔Korku ve belirsizlik yüksek oranlarda devam ettiği sürece altına talep de devam edebilir. Buna karşılık altının arzını artırmak öyle kolay değil ve bu durumda fiyatlar yükselme eğilimini koruyabilir.

        3 BİN’DEN 2050’DE 15 BİN DOLAR OLUR MU?

        ➔Altının geçen sene son 14 yılın en büyük yıllık sıçramasını gerçekleştirmesinin ardından küresel piyasalar 2025 yılında da yükselişin devam etmesini bekliyor.

        ➔Halen onsu 2.652 dolar seviyesinde olan altın özellikle Fed’in bu yıl olası 1-2 faiz indirimi kararı ve yabancı merkez bankalarının daha fazla külçe alımı beklentisiyle yükseliş trendini koruyor.

        ➔Donald Trump'ın Kasım ayındaki seçim zaferinin ardından ralli duraklamış olsa da altın geçen yılı yüzde 27'nin üzerinde bir kazançla kapatarak S&P 500'ün yüzde 23'ün üzerindeki rekorlarla dolu kazancını geride bıraktı.

        ➔Uzmanlar gelişmekte olan ülke merkez bankalarının finansal ve jeopolitik şoklara karşı bir koruma olarak altın satın aldığına işaret ediyor.

        ➔Buna göre merkez bankalarının beklenenden daha fazla külçe altın satın almasıyla fiyatın 3.050 dolara yükseleceği tahmin ediliyor.

        ➔Ayrıca Fed’in bu yıl faiz oranlarını yalnızca bir kez daha düşürmeye karar vermesi halinde fiyatların 2.900 dolarda durabileceğini de yapılan tahminler arasında.

        TAHMİNLERDE TRUMP ETKİSİ

        ➔Atının orta ve uzun vadeye yönelik fiyat artışlarıyla ilgili dünyada farklı tahminler mevcut.

        “In Gold We Trust Report” raporunda yapılan yorumlara bakılırsa 2030’a kadar altının ons fiyatının 4.800 dolara ulaşması mümkün.

        ➔Benzer rapor ve uzman görüşlerine bakıldığında 2050’ye gelindiğinde bu rakamın 15 bin dolara çıkması da mümkün.

        ➔2025 yılına girerken JP Morgan analistleri altın üzerinde çok yıllı yükselişin üst üste üçüncü yılda da korunacağı görüşünde.

        ➔Açıklamalara göre JP Morgan altının bu yıl ons başına 3.000 dolara yükseleceğini tahmin ediyor.

        ➔Goldman Sachs analistleri de dünyanın dört bir yanındaki merkez bankalarının alımlarının devam etmesi nedeniyle külçe altının yıl sonunda 3.000 dolara ulaşacağını öngörüyor.

        Altın, 20 Ocak’ta koltuğa oturacak olan Trump yönetiminin 2025’teki siyasi, ekonomik ve Fed ile çatışmasının yol açacağı risk ve belirsizliklerden özellikle beslenebilir ve yükselişini sürdürebilir.

        ➔Özetle korkunun adı da, belirsizliğin kaynağı da, yükselecek enflasyonun nedeni de başkan Trump’ın kendisi. Dolasıyla altını parlatacak olan da dolaylı şekilde Trump olabilir.

        ALTININ GELECEĞİ NEDEN PARLAK?

        ➔Altın, bir varlık koruma biçimi olarak değerini sayısız kez kanıtlamış ve bu konuda en az 5 bin yıllık bir geçmişe sahip.

        ➔Altının benzer özelliklere sahip bir rakibi yok. Teknolojik ilerleme, dijital merkez bankası parası ve bağımsız kripto para birimleri gibi yeni gelişmeler giderek daha moda hale geliyor. Ancak bunları düzgün bir şekilde kategorize edebilmek için hala yeterli geçmişe sahip değiliz.

        ➔İki bin yıl boyunca para, altın ve gümüşten yapıldı. Altın standardının sona erdiği 1971’den bu yana, doların rezerv birim olduğu bir parasal deney yaşanıyor.

        ➔Başta BRICS+ olmak üzere dünya çapında gözlemlenen gelişmeler bu deneyimden memnun olmayan ülke sayısının arttığını ve somut arayışlar içine girdiğini gösteriyor.

        Fiziksel altın iflas edemez. Sahip olduğu değer insanlık tarihince paylaşılarak günümüze gelmiş. Bugünün dünyasının siyasi ve ekonomik dalgalanmaları sonucu tarihten gelen niteliklerini kaybedip akşamdan sabaha bir “hiç” olamaz.

        ➔Altın madenlerindeki üretim kısa zamanda büyük sıçramalar gösteremez. Fiziki altına olan talebin artması ve arzın geride kalması halinde bu fiyata hızla yansır.

        ➔Dünya çapında sıradan yatırımcıların dolara olan güvenini yitirip fiziki altına dönmesi halinde bu senaryonun hayata geçme zamanı yaklaşır.

        PARA ARZI VE ENFLASYON BELİRLEYİCİ

        ➔Hükümetlerin bütçelerini dengeleyememesi, borçlanmalarını sürekli artırmaları ve sıfır faiz oranları enflasyonu yükselttikçe ve yıkıcı hiper enflasyona yol açtıkça değersiz kağıt paradan kaçanlar büyük oranda altına sığınacak.

        ➔Ünlü borsa yatırımcısı Warren Buffet'ın "finansal kitle imha silahları" olarak değerlendirdiği türev ürünlerin küresel büyüklüğünün 1 katrilyon doları aştığı hesaplanıyor. Yani küresel GSYH'nin 10 katından da fazla. Bu saatli bombanın şu veya bu nedenle patlaması tüm finans sistemini çökertebilir. Altın burada da yine yegane servet koruyucusu durumunda kalabilir.

        ➔Altın, basılan devasa miktardaki kağıt paraya kıyasla hala düşük bir değere sahip.1980 yılında onsu 850 doları gören altının enflasyon oranları hesaba katıldığında bugün 3.082 dolar olması gerekiyor.

        ➔Aslında piyasaların 3 bin dolara yükselir demesinin arkasında yatan hesaplama bu. Enflasyon ne kadar artıyorsa er veya geç altın fiyatlarına yansıyor. Altın aynı zamanda enflasyondan iyi bir koruyucu. Buradaki kilit unsur da uzun vadeli yatırım yapmak.

        ➔Bu açıdan yukarıda 2030 ve 2050 yılları için tahmin edilen rakamların asıl dayanağı da geçmişteki altın fiyatları ve gelecekteki enflasyon oluyor.

        ALTININ HAVASI KAÇAR MI?

        ➔Ancak bu ve buna benzer tahminlerin gerçekleşmesi için, birçok küresel siyasi ve ekonomik faktörün uyumlu bir şekilde bir araya gelmesi gerekeceğinden fiyata yönelik tahminlere ihtiyatla yaklaşmak gerekir.

        ➔Zira 25 yıl önce Ocak 2000’de altının ons fiyatı 285 dolar civarındaydı. Yani bugünkü fiyatının yaklaşık 10’da biri düzeyinde.

        Altın fiyatlarını o günden bugüne taşıyan dünya çapındaki belirsizlikler, krizler ve küresel likiditedeki bolluk, düşen faizler ve yükselen enflasyon, jeopolitik gerginlikler ve savaşlar oldu.

        ➔Bu arada altın fiyatlarının rekor seviyelere ulaşmış olması bazı endişeleri de beraberinde getiriyor.

        ➔Bazı piyasa uzmanlarına göre bu fiyat seviyesinde, deyim yerindeyse "havanın giderek incelmesinden" korkuluyor.

        ➔Bu nedenle yıl içerisinde altın fiyatının düşmesine neden olabilecek bir fiyat düzeltmesi beklenebilir.

        ➔Ancak yatırımcılar açısından bunun endişe edilecek bir durum olmadığını belirten uzmanlar şu yorumda bulundu:

        ➔“Deneyimler yatırım araçlarının fiyatları uzun bir süre boyunca yükseldiğinde zaman zaman nefes almaya ihtiyaç duyduğunu göstermiştir. Bu tür düzeltme aşamalarında piyasalar bir sonraki yükseliş için yeni bir güç kazanır. Dolayısıyla altın fiyatlarında bir düzeltme yaşanırsa bu, gelecekteki fiyat artışlarından faydalanmak amacıyla külçe altın ve altın sikke satın almak için iyi bir fırsattır.”