Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Özel İçerikler Abdurrahman Yıldırım 2025 faizin düşeceği yıl
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Faiz indirim süreci aralık ayından başladı. Politika faizini 9 ay süreyle yüzde 50’de tutan Merkez Bankası dün 2.5 puan indirimle yüzde 47.5’e indirdi.

        ➔ Enflasyon ise halen kasım itibariyle yüzde 47.09 düzeyinde bulunuyor. Aralık ayında da düşüşünü sürdürerek yılı yüz de 45 civarında bitirmesi bekleniyor.

        ➔ Karar gelecek yılın asgari ücretinin yüzde 30 olarak sınırlı bir artış düzeyinde belirlenmesi ardından geldi.

        ➔ Banka’nın faiz takvimini bir yıl önceden belirlerken geçen yıl yaşanan gelişmelere uygun olarak aralık ayı toplantısı yılın son günlerine bırakıldı. Böylece asgari ücret artışını da görerek faize karar verme imkanı sağladı.

        HER ŞEY 9 AYDA OLDU BİTTİ Mİ?

        ➔ Bir anlamda siyasi otoriteye, faizin 2024 yılından başlayarak kayda değer şekilde düşürülmesini isterse asgari ücrette sınırlı artış yapması empoze edildi yorumu da yapılabilir.

        ➔ Böylece banka 2024 yılında hem faiz artırdı hem de faiz düşüş sürecini başlattı. Hepsi 9 ay içinde oldu bitti. Enflasyon yüzde 75’e yükseldikten sonra yüzde 45’e indi. Faiz önce yükseltildi sonra düşürüldü.

        ➔ Merkez Bankası son olarak 21 Mart’ta politika faizini 5 puan artırımla yüzde 50’ye yükseltmiş ve yerel seçim öncesinde dövize spekülatif atağın önünü kesmişti.

        ŞÜŞ SIKILIK KORUNARAK SÜRDÜRÜLECEK

        ➔ Faizi indirimlerini başlatmasına karşılık para otoritesi dünkü açıklamasında para politikasının sıkılığını koruyacağını şu cümleler ile vurguladı:

        ➔ “Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecektir.

        ➔ Bu doğrultuda, politika faizinin seviyesi, enflasyon gerçekleşmeleri ve beklentileri göz önünde bulundurularak öngörülen dezenflasyon sürecinin gerektirdiği sıkılığı sağlayacak şekilde belirlenecektir.”

        ➔ Kaldı ki faiz yayında sıkı para politikasının bir başka belirleyeni daha var. O da bankacılık sektörüne BDDK tarafından konulmuş kredi artışının aylık yüzde 1.5 artış sınırı.

        HER TOPLANTIDA FAİZ DÜŞECEK Mİ?

        ➔ Böylece 2025 yılında enflasyon önde faiz hemen onun arkasında düşüş yönlü bir eğilimin izleneceği çıkarımı yapılabilir.

        ➔ Ocaktan başlayarak enflasyonda yüksek aylık rakamlar endeksten çıkacak ve daha düşük oranların dahil olmasıyla yıllık enflasyon düşüşünü sürdürecek.

        ➔ Merkez Bankası’nın gelecek yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 21, Piyasa Katılımcıları Anketinin ise yüzde 27 düzeyinde.

        ➔ Enflasyondaki düşüş eğilimi de haziran ayına kadar güçlü bir şekilde devam edebilir.

        ➔ Buna paralel olarak faizler de 2025’teki her toplantıda düşürülebilir.

        ➔ Bu yöndeki beklentilerin varlığına karşılık Merkez Bankası’ndan bir başka hamle daha geldi. 2025 yılında yapılacak toplantı sayısı 12 yerine 8’e düşürüldü.

        ➔ Yani her toplantıda faiz 2.5 puan şeklinde düşürülse dahi, toplamda 20 puan yapar ve 2025’te 20 puana ulaşılır ve dünkü ile birlikte yüzde 27.5’e inilir.

        FAİZ KARARLARI TOPLANTIDAN TOPLANTIYA MI?

        ➔ Ancak faiz indirimleri otomatik pilota bağlı olmayacak. Banka bu beklentiyi yıkmak için dünkü faiz kararı ardından açıklama metninde şöyle dedi:

        “Kurul, kararlarını enflasyon görünümü odaklı, ihtiyatlı ve toplantı bazlı bir yaklaşımla alacaktır.

        ➔ Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası araçları etkili şekilde kullanılacaktır.”

        ➔ Merkez Bankası faiz koridorunu da politika faizinin altında ve üstünde olmak üzere 1.5 puana indirerek likiditeyi daha yakın markaja alacağı mesajını verdi.

        ➔ Mevcut faiz oranları enflasyonu düşürmekte zorlanıyordu. Tüketim canlılığını koruyor. Maliye politikası da güçlü bir destek sağlayamadı.

        ➔ Bu zorluk bundan sonra biraz daha artarak devam edecek. Tüketim sürecek, otomobil ve gayrimenkul piyasası canlı kalacak gibi görünüyor.