Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

Ülkenin turistik tanıtımını ve etkinliğini artırmak amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin 6’ncısı Van’da başladı. 16 büyük şehirde 8 ay boyunca sürecek festivalin açılışını yapan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Gürsoy Türkiye’nin turizmdeki hedefini açıkladı: Dünyada turist sayısı bakımından ilk üçe, turizm gelirinde de ilk beşe girmek. Halen Türkiye’nin önünde İspanya, ABD, Çin ve Fransa var.

➔Bu yılki hedef ise 60 milyon turist ve 60 milyar dolarlık gelir. Yılın 5 aylık döneminde ise geçen yıla göre yüzde 12.5 artışla 19 milyon turiste ulaşıldı. Bakan Ersoy hedefe uygun bir gidiş olduğunu belirtiyor.

➔"Bugün turizm noktasında üreten, büyüyen, gelişen, değişen ve bütün bunları sağlayan ciddi adımları atmakla uluslararası alanda öncü ve örnek olan bir Türkiye var" diyen Bakan Ersoy, Dünya Turizm Örgütü'nün Türkiye'nin ilk 5 turizm ülkesinden biri olduğunu verilerle ortaya koyduğuna dikkati çekti.

➔Turizmin liderlik yarışında değişmez bir aktör konumunda olduklarını vurgulayan Ersoy, şunları kaydetti:

➔"Geldiğimiz bu noktayı, elde ettiğimiz kazanımları koruyacak, sürdürülebilirlik ilkeleri temelinde daha fazlası ve daha iyisi için durmadan çalışmaya devam edeceğiz. Bunu da ülkemizin bütününü kapsayan bir anlayışla, yerelden genele bütün potansiyelimizi değerlendirme kararlılığıyla gerçekleştireceğiz.

➔Türkiye Kültür Yolu Festivali ile kültürel birikim ve varlığımızı, gelenekselden modern form ve anlayışlara uzanan sanatsal üretim ve uygulamalarımızı yaşatmanın, geliştirme ve zenginleştirmenin benzersiz bir adımını attık. Bu alanlarda ülkemize dair bilinirlik ve farkındalığın, pozitif algı ve ilginin önünü açacak bir marka ortaya çıkardık."

4 YIL ÖNCEKİ STRATEJİ DEĞİŞİKLİĞİ

➔2023 yılı itibariyle durum ise turist sayısında dünya beşinciliği, gelirde de dünya yedinciliği idi. Bir önceki yılın sıralamasında ise 14. basamakta olunduğu dikkate alındığında turizmde iyi bir sıçrama yapıldığı açık.

➔Van Kalesi ile Van Gölü arasına inşa edilmiş Van Müzesinde festivalin açılışını yapan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy daha sonra basın mensuplarıyla bir araya geldi. Soruları yanıtlayan Bakan Ersoy turizmde bugün gelinen aşamanın 4 yıl önceki strateji değişikliği ile başladığına dikkat çekti.

“THY dünyada 300’den fazla şehre uçuyor. Hepsi bizim için hedef pazardır” diyen Bakan Ersoy 4 önceki kararla birlikte bugün Türkiye’nin çok geride iken sürdürülebilirlikte ilk sıraya yükseldiğini belirtti.

➔Stratejinin turizmi çeşitlendirmeye ve tanıtıma dayandığını anlatan Bakan Ersoy şunları söyledi:

➔ “Sektörün bu coğrafyada meydana gelen jeopolitik olaylardan daha az etkilenmesini sağlamak için tek tip turizmden çok çeşitliliğe geçilmesine karar verdik. Deniz, kum ve güneşin dışına çıktık. Bunlar arasında tarih, kültür, doğa, arkeoloji, gastronomi, sağlık gibi alanlar geliyor.

➔Bugün TGA’nın GO Türkiye sitesine girin, 60 ürünün tanıtıldığını görürsünüz. Facebook’ta 5.5 milyon, İnstagram’da 3.3 milyon, TikTok’ta 3.5 milyon, YouTube’da 2.3 milyon takipçi var. Tek üründen 60 ürüne çıktık ve 200 ülkeye tanıtım yapılıyor. TGA dünyanın en büyük ve en etkili ajanslarından biri oldu.

➔Turizmde çeşitlendirmeye giderken ve 81 ile yayarken hem sezonu uzatıyoruz ve 12 aya doğru çıkarma hedefinde ilerliyoruz hem de çeşitli krizlere karşı sektörün bağışıklığını ve dayanıklılığını artırıyoruz.”

YENİ HEDEF UZAK PAZARLAR

➔Bu strateji değişikliğinden sonra meydana gelen pandemi sürecinde seyahatlerin azaldığını ve buna karşılık kalış sürelerinin uzadığını belirten Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy geceleme sayısının giderek düşmesi üzerine uzak pazarlara yönelmeye karar önerdiklerini söyledi.

➔Ersoy sözlerini şöyle sürdürdü: “Baktık ki uzaklardan gelenler daha fazla konaklama yapıyor, daha uzun süreli kalıyor. Biz de bu çerçevede uzak pazar olarak ABD’ye yöneldik. Bu pazarda 2024’te 1 milyon 550 bin turiste çıkacağız. 2028 yılına kadar 2.5 milyon turist hedefini koyduk.

➔Bir diğer uzak pazar harcaması da yüksek olan Çinli turist. 2019’da 590 bin turiste kadar çıkmıştık. Geçen yıl 380 bin turist çektik, bu yıl 580 bine çıkacak gibi. 2028 geldiğinde Çin için de 2.5 milyon turist hedefimizi koyduk.”

BODRUM TURİZMİNE RENK KATIYORUZ

➔Yerli turizmin başkenti durumundaki Bodrum özelinde tartışmaların yaşandığı ve bu ilçede turizmin nereye doğru gittiğini sormamız üzerine Bakan Ersoy “Bodrum yerli turistin merkezi. Sezonu uzatabilmek için yabancı işletmecilerle renk katmak istiyoruz. Tek tip turizmle yetinmiyoruz, çeşitlemeye gidiyoruz” dedi.

➔Van’ın Kültür Yolu Festivali için de bilgi veren Bakan Ersoy, Van'da 11 noktayı 'Festival Lezzet Durağı' olarak belirlediklerini bildirdi.

➔Bu toprakların potansiyelinin ne denli büyük olduğunu bildiklerini, Van'ın hak ettiği gibi üst düzey bir kültür turizm şehri olması için ciddi adımlar attıklarını dile getiren Ersoy şöyle dedi:

➔"Van, Türk arkeoloji tarihinin en kapsamlı projesi olan 'Geleceğe Miras'a da dahil edilmiştir. Eski Van Şehri bu doğrultuda çok ciddi bir restorasyon, inşa ve ihya çalışmasına ev sahipliği yapmaktadır.

➔Öte yandan en önemli ve öncelikli hedeflerimizden biri olan turizmi 81 ile ve 12 aya yayma çalışmalarımız doğrultusunda Van yine ciddi bir proje ve uygulama merkezi olmuştur. Önemini her platformda sıkça vurguladığımız İl Turizm Master Planı çalışmalarına Samsun ile birlikte öncülük etmiştir.

➔Geniş bir akademisyen ekibince, masada ve sahada yürütülen bilimsel çalışmaların sonucu olan Van Turizm Master Planı, 47 politika, 16 öncelikli alan ve bunlar doğrultusunda hayata geçirilmesi gereken 12 kapsamlı proje ile Van'ın kültür turizm alanındaki geleceğini bugünden teminat altına almış ve yarına uzanan yol haritasını ortaya koymuştur."

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar