X

Günün gelişmelerini anlık takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

Takipte Kalın

RTÜK'ün büyük ilgi gören çocuk web sayfasındaki maskot köpek sansür yedi. Yargıtay'ın “evde köpek beslenemez” kararından endişelenen RTÜK, tipik bürokrat refleksiyle sayfadaki köpeği çıkartıp yerine kedi koydu

Üst Kurul, çocuk web sayfasını değerlendirdiği toplantısında fıkra gibi bir karara imza attı. Bir çocuk odası görünümündeki interaktif web sayfasında volta atan “köpek”, RTÜK engeline takıldı. Web sayfasını çocukların ilgisini çekmesi amacıyla hareketli nesnelerle dolu bir oda olarak düzenleyen tasarımcılar, sayfaya sürekli dolaşan bir köpek de yerleştirdiler. Ancak bu köpek bazı Üst Kurul üyelerini rahatsız etti.

KÖPEK DIŞARI ÇIKARILDI


Evde köpek beslenemeyeceğine dair Yargıtay kararlarını hatırlatan CHP'li bir üye, köpeğin odanın dışına çıkarılmasının daha doğru olacağını savundu. CHP'li üyenin bu görüşünü, “Yanlış bir şey yapmayalım” diyen diğer üyeler de destekledi ve odadaki köpek Üst Kurul kararıyla kendini kapı önünde buldu. Köpek, pencereden görünecek şekilde evin bahçesine yerleştirilirken, köpeğin yerine de bir kedi koyuldu.

ÇOCUK SAYFASINDA NELER VAR


www.rtukcocuk.org.tr adresinde yayına giren web sayfasında çocukların hoşlanacağı oyunlar, fıkralar, bilmecelerin, ödevlerini hazırlarken yararlanabilecekleri bilgilerin yanı sıra, çocukların televizyon programlarıyla ilgili duygu ve düşüncelerini, beğeni, öneri ve eleştirilerini yazabilecekleri “Arkadaşım Televizyon” ve “TV Okuru” bölümleri yer alıyor. Bu bölümlerde öğrencilerin televizyon programlarıyla ilgili duygu ve düşünceleri, görüş, öneri ve beklentileri yer alıyor. İnteraktif olarak hazırlanan sayfa, ziyaretçilere kolayca katılma ve mesaj gönderme imkanı sunuyor. Sayfada ayrıca çocukların program seçebilmeleri için televizyon kanallarının günlük yayın akışlarıyla ilgili bilgiler bulunuyor. Medya Okuryazarlığı dersi alan öğrenciler tarafından hazırlanan proje ve televizyon eleştirileri de sayfada yer bulacak.


İlk gün 35 bin kişi tıkladı

RTÜK'ün çocukların medya konusunda bilinçlendirilmesi amacıyla açtığı web sayfası, çocukların akınına uğradı. Sayfayı ilk gün 34 bin 216 kişi ziyaret etti. Sayfanın yayına girişinin ikinci günü olan 10 Kasım'da sayfayı ziyaret eden yüzlerce çocuk, sayfaya Atatürk'le ilgili yazı, şiir ve çok sayıda Atatürk fotoğrafı gönderdi. Çocuklardan gelen 10 Kasım mesajları özel bir bölümde yayımlandı. “www. rtukcocuk. org. tr” adresinde yayımlanmaya başlanan sayfayı ziyaret eden çocuklar, RTÜK'e gönderdikleri mesajlarda, “insanlara yarar sağlayacak programların izlenmesi gerektiği” görüşünü dile getirdiler. Çocuklar, kendileri için zararlı yayınlar yapılmasının engellenmesini istediler. Hareketli nesnelerle dolu bir “oda” şeklinde düzenlenen web sayfasında, odadaki her nesneden sayfanın değişik bölümlerine ve çocukların RTÜK'e televizyon yayınlarıyla ilgili dilek ve beklentilerini yazabilecekleri bir posta kutusunun bulunduğu sürpriz bir bahçeye bağlantı yapılabiliyor. Yardımlaşma, Belirli Günler ve Haftalar, Özgün Öyküler, Akıllı İşaretler, Çocuk Hakları, Resim Galerisi de bulunan sayfada, Vitamin, e-kart, TV İzlerken, Atatürk Köşesi, RTÜK nedir, Spor, Genel Kültür, Kitap Tanıtımı, Oyun, Çevre, Dostumuz Hayvanlar bölümlerine yer veriliyor.

Yeni Şafak / Aslıhan A. Karataş