KATEGORİLER

Yazının devamını okumak için tıklayınız...

TBMM

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM); Türkiye Cumhuriyeti Devletinin yasama organı olup yasama yetkisini Türk Milleti adına kullanır. Anayasanın 75, 76, 77, 79 ve 80. maddelerine göre milletçe genel oyla seçilen milletvekillerinden oluşur. Kanun koymak, değiştirmek ve kaldırmak, Bakanlar Kurulunu ve bakanları denetlemek, Bakanlar Kuruluna belli konularda kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi vermek, bütçe ve kesin hesap kanun tasarılarını görüşmek ve kabul etmek gibi görev ve yetkileri bulunmaktadır.

TBMM'nin kuruluşu

Mustafa Kemal Atatürk önceden beri Meclis-i Mebusan'ın İstanbul'da değil, Anadolu'da toplanmasını istemekteydi. İşgal altındaki İstanbul'da meclisin tehlikede olduğu savunuyordu. Atatürk'ün bu düşüncesine karşın Heyet-i Temsiliye'nin yaptığı toplantılarda meclisin İstanbul'da toplanması fikri ağır bastı. Meclisi Mebusan üyelerini belirlemek için Ali Rıza Paşa hükûmeti döneminde seçimler yapıldı. Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti üyeleri seçimlerde başarılı oldu.

Heyet-i Temsiliye, seçilen milletvekillerinin Meclis-i Mebusan'da "Müdafaa-i Hukuk" adında bir grup oluşturmasını istemekteydi. Buna karşın Meclis-i Mebusan'da böyle bir grup kurulamadı. Ancak heyet, yeniden açılan Osmanlı Mebusan Meclisi’ne üye olarak İstanbul’a gidecek olan mebuslarla görüşmeler yapmıştı. Heyet-i Temsiliye, hazırladıkları Misak-ı Milli’nin Mebusan Meclisi’nde kabul edilmesini sağladı.

Heyet-i Temsiliye'nin başkanı olan Atatürk, kendisinin Meclis-i Mebusan'ın başkanı seçilmesini ve Anadolu'da süren hareketin yasal olarak tanınmasını istiyordu. Ancak 18 Mart 1920'de İngiliz işgal kuvvetleri Meclis-i Mebusan'daki Heyeti Temsiliye milletvekillerini tutukladı ve sürgüne gönderdi. Bu tutuklamalardan sonra 18 Mart 1920'de Meclis-i Mebusan kapandı.

Atatürk, bunun üzerine Heyet-i Temsiliye'yi temsilen meclisi Ankara'da toplanmaya çağırdı ve 21 Nisan 1920'de yayınladığı bir bildiri ile meclisin 23 Nisan 1920'de toplanacağını duyurdu. 23 Nisan Cuma günü Hacı Bayram Camii'nde kılınan Cuma namazının ardından dualar ile meclis açıldı. Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti ve Meclis-i Mebusan üyelerinden oluşan 324 milletvekili ile kurulan meclis, zorluklar nedeniyle 115 milletvekili ile açıldı. Aynı gün gerçekleşen toplantıda meclis adının "Türkiye Büyük Millet Meclisi" olmasına karar verildi.

23 Nisan 1920 tarihinde, Parlamento geleneklerine göre, en yaşlı üye olan Sinop Milletvekili Şerif Bey (d. 1845), Başkanlık kürsüsüne çıktı ve konuşma yaparak Meclis'in ilk toplantısını açtı.

Bu Yüksek Meclisin en yaşlı üyesi sıfatıyla ve Allah'ın yardımıyla milletimizin iç ve dış tam bağımsızlık içinde alın yazısının sorumluluğunu doğrudan doğruya yüklenip, kendi kendisini yönetmeye başladığını bütün dünyaya ilan ederek, Büyük Millet Meclisi'ni açıyorum.

Bu açılış konuşmasında, millî egemenliğe dayalı yeni Türk parlamentosunun adı da "Büyük Millet Meclisi" olarak konulmuştu. Bu ad herkesçe benimsendi. Daha sonra Atatürk'ün tüm konuşmalarında yer aldığı şekliyle ve ilk kez 8 Şubat 1921 tarihli Bakanlar Kurulu Kararnamesinde de yazılı olarak, "Türkiye Büyük Millet Meclisi" (TBMM) adı kalıcılık kazandı.

TBMM, 24 Nisan 1920 günü yaptığı ikinci toplantısında Mustafa Kemal Atatürk'ü meclis başkanlığına seçti. Atatürk, kendi öncülüğünde kurulan TBMM'nin başkanlığını Cumhurbaşkanı seçildiği gün olan 29 Ekim 1923 tarihine kadar sürdürdü

Tbmm Haberleri

  • CHP'den soyadı düzenlemesi açıklaması

    Gündem, 10 Kasım 2024

    CHP'den soyadı düzenlemesi açıklaması

    TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen 9. Yargı Paketi'nde "kadınların kendi soyadlarını kullanmasını engelleyen madde geri çekildi. CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Asu Kaya, kadının, aile soyadı veya evlilikle almak istediği soyadının kendi iradesine bırakılması gerektiğinin altını çizerek, "Hükümet düzenlemeyi buna göre yapmalıdır." ifadesini kullandı.

  • TBMM'de yoğun mesai: İşte başlıklar

    Gündem, 10 Kasım 2024

    TBMM'de yoğun mesai: İşte başlıklar

    Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, yeni haftada da yoğun gündemle toplanacak. Genel Kurul, kamu başdenetçisi seçecek, yargıya ilişkin düzenlemeler içeren kanun teklifini ele alacak. Plan ve Bütçe Komisyonu, Ticaret, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Milli Eğitim ile Hazine ve Maliye bakanlıklarının 2025 yılı bütçelerini görüşecek.

  • Özel'den Aliyev'e tebrik telefonu

    Gündem, 08 Kasım 2024

    Özel'den Aliyev'e tebrik telefonu

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Azerbayan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile telefonda görüştü. Özel, görüşmede, Karabağ Zaferi'nin 4'üncü yıl dönümü dolayısıyla Aliyev ve Azerbaycan halkının Zafer Günü'nü tebrik etti.

    TBMM'de "İsrail ile ticaret" tartışması

    Gündem, 07 Kasım 2024

    TBMM'de "İsrail ile ticaret" tartışması

    TBMM Genel Kurulu'nda "9'uncu Yargı Paketi" görüşmeleri sırasında, AK Parti ve Saadet Partisi Grubu arasında çıkan "İsrail ile ticaret" tartışmasında tansiyon yükseldi

    TBMM Genel Kurulu'nda 'Kayyum' tartışması

    Gündem, 06 Kasım 2024

    TBMM Genel Kurulu'nda 'Kayyum' tartışması

    TBMM Genel Kurulu'nda, AK Parti, CHP ve DEM Partili milletvekilleri arasında, 'kayyum' tartışması yaşandı

  • Çakar ve ruhsatsız silahlara cezalar artıyor

    Gündem, 04 Kasım 2024

    Çakar ve ruhsatsız silahlara cezalar artıyor

    Ateşli silahlara ve yetkisiz çakar kullanımına ilişkin ceza hükümleri ile iç güvenlik alanında düzenlemeler içeren 46 maddelik kanun teklifi TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Yasa teklifinin ayrıntılarını düzenlediği basın toplantısında açıklayan AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, yetkisiz çakarlı araç kullanımında cezaların 6 bin 439 liradan 96 bin TL'ye, tekrarında ise 196 bin TL'ye yükseleceğini belirterek, "Bu araçlara el konulması ve geçici olarak trafikten men edilmesini de yasayla düzenliyoruz." dedi. Ruhsatsız silah kullanımında cezaların artırılacağını da söyleyen Güler, "Teklifle cezasızlık algısının bitmesi amaçlanıyor." dedi.

  • TBMM'de yoğun gündem

    Gündem, 03 Kasım 2024

    TBMM'de yoğun gündem

    TBMM Genel Kurulu, bu hafta yoğun gündemle toplanacak. Genel Kurul'da 9. Yargı Paketinin görüşmelerine devam edilecek. Plan ve Bütçe Komisyonu'nda da Gençlik ve Spor, Tarım ve Orman, Sanayi ve Teknoloji ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği bakanlıklarının 2025 bütçeleri ele alınacak.

  • İlk 4 madde ve yeni anayasa açıklaması

    Gündem, 30 Ekim 2024

    İlk 4 madde ve yeni anayasa açıklaması

    Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, yeni anayasa çalışmalarına ilişkin, "Başta ilk 4 maddesinde hiçbir tartışmanın yapılmadığı yeni bir anayasa yapım sürecini inşallah demokratik bir süreçle halledeceğiz." dedi.

    9. Yargı Paketi görüşmeleri başladı

    Gündem, 30 Ekim 2024

    9. Yargı Paketi görüşmeleri başladı

    TBMM Genel Kurulunda, 9. Yargı Paketi olarak bilinen Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmelerine başlandı

    Bakan Tunç'tan İmamoğlu davası hakimi açıklaması

    Gündem, 30 Ekim 2024

    Bakan Tunç'tan İmamoğlu davası hakimi açıklaması

    Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkındaki hakaret davasına bakan hakimin görev yerinin neden değiştirildiği sorusuna yanıt verdi. Bakan Tunç, "O davada sanık avukatları, bu hakimle ilgili reddihakim talebinde bulunmuştu. O hakimi kendileri reddetmişlerdi. Reddihakim talebinde bulundukları bir hakimle ilgili bu sefer Hakimler Savcılar Kurulunun gerçekleştirmiş olduğu atama, nakil kararını eleştirmeleri doğru bir mantık değil" dedi.

  • TBMM'de 9. Yargı Paketi'nin görüşmeleri başlıyor

    Gündem, 27 Ekim 2024

    TBMM'de 9. Yargı Paketi'nin görüşmeleri başlıyor

    TBMM Genel Kurulu, haftalık çalışmasına 30 Ekim Çarşamba günü başlayacak. Genel Kurul'da kamuoyunda 9. Yargı Paketi olarak bilinen kanun teklifinin görüşmelerine başlanacak. Plan ve Bütçe Komisyonu'nda da 2025 yılı bütçesinin tümü üzerinde görüşmeler yapılacak.

  • Tüketicilerin korunmasına ilişkin kanun teklifi kabul edildi

    İş-Yaşam, 24 Ekim 2024

    Tüketicilerin korunmasına ilişkin kanun teklifi kabul edildi

    Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Kanun ile birlikte tüketici ve konut verileri, doğrudan satış sistemleri, ticari, reklam, hafif ticari uygulamalar ile ilgili idari düzenlemeler yapılacak

  • Bahçeli'ye urganlı tepki

    Gündem, 23 Ekim 2024

    Bahçeli'ye urganlı tepki

    İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, TBMM'de partisinin grup toplantısında konuştu. Dervişoğlu'nun konuşması öncesi, milletvekillerinin oturduğu sıralara şehit fotoğrafları ve Türk bayrakları konulması dikkat çekti. Dervişoğlu, "Adına iktidar demenin bile artık gereksiz olduğu bu yapı, tamamen meşruiyetini yitirmiş haldedir." dedi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Öcalan çağrısına da sert tepki gösteren Dervişoğlu, eline aldığı yağlı urganı atarak, "Bu milattır. Madem ki milattır o zaman onun da bir hatırası olsun. Türk milletinin anılarını yok ettiniz, bu büyük milletin geleceğine kast ettiniz. Al şimdi bu ipi başının ucuna as." ifadelerini kullandı. Bahçeli'nin, Dervişoğlu'nun attığı ipi istediği, ipi odasına asacağı öğrenildi.

    Bahçeli'ye Öcalan tepkisi

    Gündem, 22 Ekim 2024

    Bahçeli'ye Öcalan tepkisi

    MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Öcalan çağrısına İYİ Parti ve Cumhur İttifakı'nın ortağı Büyük Birlik Partisi'nden (BBP) tepki geldi. İYİ Parti lideri Müsavat Dervişoğlu, Bahçeli'nin sözlerine "Atatürk'ün kurduğu meclisin kürsüsünden, teröristbaşları ve yardakçıları değil, ancak ve ancak Mustafa Kemal'in mirasçıları konuşabilir." diyerek tepki gösterdi. BBP'den de "Yeni bir 'Çözüm Süreci'ne, birincisine nasıl şiddetle karşı çıktıysak, yine itiraz ederiz." açıklaması geldi. Yeniden Refah Partisi ve Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ da açıklamalara tepki gösterdi

    Bahçeli'den grup toplantısında Öcalan için "umut hakkı" çıkışı

    Gündem, 22 Ekim 2024

    Bahçeli'den grup toplantısında Öcalan için "umut hakkı" çıkışı

    MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, TBMM'de partisinin grup toplantısında terörün sonlandırılmasına ilişkin dikkat çeken bir çağrıda bulundu. Türkiye'nin yeni bir çözüm sürecine değil, bin yıllık kardeşliği daha da kuvvetlendirmeye ihtiyacı olduğunu kaydeden Bahçeli, "Terörist başı işin içinde olmazsa bir şey çıkmaz diyenlere sesleniyorum; Türkiye'ye getirilirken her türlü hizmete hazırım diyen terörist başı buyursun gelsin TBMM'de DEM sıralarına katılıp silah bıraktığını ilan etsin, örgütün lağvedildiğini haykırsın. Bu dirayeti gösterirse umut hakkının kullanımıyla ilgili yasal düzenlemenin yapılmasının önü de ardına kadar açılsın. Her adımı atmaya kararlı, inançlıyız." dedi.

  • Bahçeli'den Yenidoğan çetesi açıklaması

    Gündem, 22 Ekim 2024

    Bahçeli'den Yenidoğan çetesi açıklaması

    MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, TBMM'de partisinin grup toplantısında önemli mesajlar verdi. Bahçeli, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in ölümü hakkında, "Bu teröristin Türkiye'de gömüleceği bir toprak yoktur. Nerede Türkiye düşmanlığı yapmışsa orada çürüyüp gitmelidir" dedi. Bahçeli, yenidoğan çetesi soruşturması hakkında da "Bunlar olsa olsa ölüm ve soygun çetesi, kana susamış katiller güruhudur. Suçluların yakasından tutulması milletimizin en haklı talebidir." diye konuştu.

  • TBMM'de bu hafta gündem yoğun

    Gündem, 20 Ekim 2024

    TBMM'de bu hafta gündem yoğun

    TBMM Genel Kurulu, tüketicilerin korunmasına yönelik kanun teklifini, Lübnan'daki Türk askerinin görev süresinin uzatılmasına ilişkin tezkereyi ve 9. Yargı Paketi'ni görüşecek. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda da bütçe görüşmeleri başlıyor. Bütçe görüşmelerine Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ve 2023 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi'ne ilişkin yapacağı sunumla başlanacak.

  • Cumhur İttifakı'na DEM tepkisi

    Gündem, 16 Ekim 2024

    Cumhur İttifakı'na DEM tepkisi

    İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, TBMM'de partisinin grup toplantısında konuştu. Meclis Başkanı Kurtulmuş'un Anayasa'nın 3. maddesine ilişkin sözlerine tepki gösteren Dervişoğlu, "Sizin devlet zannettiğinizle bizimkisi aynı değildir. Sizin millet addettiğinizle bizimkisi aynı değildir. Sizin devletiniz, saraydaki zatın iki dudağından çıkan emirlerdir. Türk devleti ülkesi ve ülküsüyse bellidir." dedi. MHP lideri Devlet Bahçeli'nin DEM Parti ile tokalaşmasına yönelik de, "Hüda-Par ile genişleyen Cumhur İttifakı, şimdi DEM ile el sıkışıyor. Bunun adı kapsayıcılık değil, toplumun farklı kesimlerini kendi siyasi emellerine alet etme çabasıdır. Rafa kaldırılan ihanet sürecinin yürürlüğe konulmasıdır." ifadelerini kullandı.

    Tartışılan düzenleme komisyonda

    Gündem, 13 Ekim 2024

    Tartışılan düzenleme komisyonda

    Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) bu hafta yoğun gündemle toplanacak. Genel Kurul, tüketicilerin korunmasına yönelik kanun teklifi ile 9. Yargı Paketinin görüşmelerine başlayacak. Plan ve Bütçe Komisyonu ise Savunma Sanayii Destekleme Fonu kaynaklarının artırılması amacıyla hazırlanan teklifi ele alacak. Düzenlemenin hayata geçmesiyle kredi kartları, motosikletler, tapu işlemlerinden Savunma Sanayiine bedel aktarılacak.