Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil Çevreci Araçlar Teşvik var babayiğit yok! - Otomobil Haberleri

        Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, yerli otomobille ilgili ''Gereken teşviki de veriyoruz. Ama henüz bir baba yiğit çıkmış değil'' dedi.

        Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Cnbc-e'ye yaptığı açıklamada, otomobil sektöründe yeni kapasite artırımlarının söz konusu olduğunu ve bazı uluslararası yatırımcıların kapasitelerini ciddi manada artırarak Türkiye'de iki katına çıkarttıklarını, yakında onların üretime başlayacaklarını ve bir takım ilave yatırımların da geleceğini düşündüğünü söyledi.

        "YAPTIĞIMIZ İŞLERİ KENDİ MARKAMIZ ALTINDA TOPLAYALIM"

        Şu anda somutlaşan bir şeyin olmadığını ama kapasite artırımı yapanların somut olduğunu belirten Ergün, şunları kaydetti:

        ''Ford'un kapasite artırımı var. Ford burada ciddi bir yatırım yaptı. Toyota'nın da kapasite artırımı var. Zannedersem buradaki üretimlerini 250-300 bine kadar çıkartacaklar. Hyundai'nin kapasite artırımı var. Katma değer hesabı yeniden yapılarak 300 milyona kadar olan ana sanayi yatırımları ve 50 milyona kadar olan motor yatırımları, aktarma organları yatırımları öncelikli yatırım kapsamına alındı ve 5. bölge teşviklerinden yararlanmaya başladı.

        Bunun otomotiv sektörü için yatırımları hızlandıracak bir unsur olacağını düşünüyorum. Buna ilaveten esas beklentimiz, bütün bu yaptığımız işleri kendi markamız altında toplayalım. Biz bunları bir yerli markanın altında birleştirmek ve onu da pazara çıkartmak beklentimizi sektöre her zaman ifade ediyoruz. Gereken teşviki de veriyoruz. Ama henüz bir babayiğit çıkmış değil.''

        "TÜRKİYE ARZU ETTİĞİ İSTİKAMETTE GİDEN BİR ÜLKE" Ergün, bugün açıklanan sanayi üretim endeksine ilişkin ise, ''Yılın tamamına bakmak önemli, trend önemli. Bu iki noktayı dikkatle takip edersek, hem Türkiye'de sanayi üretimi yıllık bazda artmaktadır, hem de artış trendini devam ettirmektedir'' dedi.

        İhracatın yüzde 95'inin sanayi ürünlerinden oluştuğunu anımsatan Ergün, dolayısıyla Türkiye'nin büyümesinde, ekonomisinde ve üretiminde sanayinin çok önemli bir yeri olduğunu ifade etti.

        Türkiye hem orta vadeli programında, hem de bütçe hedeflerinde arzu ettiği istikamette giden bir ülkedir. Bu da piyasalara güven vermektedir. Türkiye'nin önümüzdeki süreçte yatırımlar ve uluslararası ekonomik aktörler için cazibesini artıran bir özelliktir.''

        "İHRACATTA YÜZDE 4'LÜK BÜYÜME YAKALANABİLİR"

        Orta vadeli hedeflerin önemine değinen Ergün, bu hedeflerin birçok hesaba dayanarak, uluslararası piyasaları gözleyerek, piyasalardaki genişlemeleri, daralmaları da dikkate alarak ortaya konulan bir hesap olduğunu aktardı.

        Ergün, 2013 yılı büyümesinde ihracatla iç pazarı dengeleyen bir yaklaşımın söz konusu olduğunu, 2012 yılındaki büyüme rakamlarının daha çok ihracat odaklı geleceğini belirterek, iç pazarda biraz tedbirli bir 2012 yılı geçirdiklerini dile getirdi.

        2013 yılına biraz iç pazarın hareketlenmesi ve ihracatın da bir miktar daha artmasıyla yüzde 4'lük bir büyüme hedefinin rahatça yakalanabileceğine işaret eden Ergün, içerideki pazar gelişmelerine bakılırsa bir miktar üzerine de çıkabileceğini ifade etti.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa