Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Spor Ekonomisi 900 bin Fenerli uçurdu - İş-Yaşam Haberleri

        Gökhan ARTAN / GAZETE HABERTÜRK

        Fenerbahçe Futbol Takımı, lig maçlarında forma göğüs reklamı için 3 yıllığına Yandex ile anlaştı. Bu anlaşma çerçevesinde Fenerbahçe Yandex Browser (arama motoru) projesi de devreye girdi. Sarı-Lacivertli taraftarların Fenerbahçe Yandex’e olan ilgisi ise kısa sürede yüksek seviyeye ulaştı. Yalnız 10 günde 400 bin kullanıcı ekranında FB Yandex’e geçiş yaptı. Habertürk’e konuşan Rusya merkezli Yandex’in Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Mehmet Ali Yalçındağ, çok kısa bir süre olmasına rağmen böyle bir rakama ulaşılmasını “İnanılmaz” olarak nitelendirdi. İlginin çığ gibi büyüdüğünü belirten Yalçındağ, “Avrupa’daki bürolarımız, bu işin kurucusu, yönetim kurulu... Gerçekten herkes gözlerini büyütmüş ‘Türkiye’de ne oluyor?’ diye şaşkınlıkla izliyor” dedi.

        HEDEF REVİZE EDİLDİ

        Yoğun ilginin yanı sıra uygulamanın mobil cihazlara da gelmesiyle 1 milyon olarak belirlenen kullanıcı hedefinin 2.5 milyona çıkarıldığını söyleyen Yalçındağ, taraftarın projeye sahip çıkmasıyla hem şirketin hem de kulübün kazanacağını vurguladı. Fenerbahçe’nin UEFA Avrupa Ligi maçını stadyumda Kulüp Başkanı Aziz Yıldırım ile birlikte seyrettiğini belirten Yalçındağ, “Başkan gördüğü herkese ‘FB Yandex kullanıyor musun, kaç defa arama yapıyorsun?’ diye soruyor. Taraftarda birlik-beraberlik var. 10 günde 400 bin kullanıcı FB Yandex indirdi. Her gün ortalama 30 bin kişi yüklüyor ve eski arama motorunu iptal ediyor” ifadesini kullandı. Yalçındağ, “Araştırmalara göre, Yandex diğer arama motorlarına karşı aramada öne geçti. Türkiye’de 37 milyon internet kullanıcısı var ve ayda 7 milyar arama yapılıyor. Yani bir internet kullanıcısı günde ortalama 8 arama yapıyor. FB Yandex kullanan 400 bin kişinin ortalaması Türkiye’nin ortalamasına eşit” diye konuştu.

        TRANSFER LİSTESİ YAPTI

        Yaptıkları görüşmelerden sonra Yıldırım’ın kendisine “Bu çok zekice bir iş” dediğini kaydeden Yalçındağ, “Bana inandı ve başarı geldi. Aziz Bey ‘Taraftarın istediği futbolcular kim olabilir?’ diye liste yaptı, görüşmeleri başlattı” dedi. 100 milyon dolara yaklaşan gelir elde etmek mümkün 1 milyon kişinin günde ortalama 25 arama yapıp bunu 1 yıl sürdürmesiyle kulübün toplam 36-40 milyon dolar kazanacağını kaydeden Yalçındağ, “Aziz Bey rakam 2 milyona çıkarsa 70-100 milyon dolar arası kazanç olacağına inanıyordu. Projemiz bunun üzerine kuruluydu” dedi. 18 Eylül’de Android, 18 Ekim’de de İOS için mobil uygulama çıkacağını ifade eden Yalçındağ, şöyle devam etti: “Hedefe çabuk ulaşacağımızı düşünüyorum. 2.5 milyon kişi günde ortalama 8 arama yapsa kulüp 40-50 milyon dolar, 15 aramayla 100 milyon dolar civarı kazanır.”

        100 MİLYON DOLARA YAKLAŞAN GELİR ELDE ETMEK MÜMKÜN

        1 milyon kişinin günde ortalama 25 arama yapıp bunu 1 yıl sürdürmesiyle kulübün toplam 36-40 milyon dolar kazanacağını kaydeden Yalçındağ, “Aziz Bey rakam 2 milyona çıkarsa 70-100 milyon dolar arası kazanç olacağına inanıyordu. Projemiz bunun üzerine kuruluydu” dedi. 18 Eylül’de Android, 18 Ekim’de de İOS için mobil uygulama çıkacağını ifade eden Yalçındağ, şöyle devam etti: “Hedefe çabuk ulaşacağımızı düşünüyorum. 2.5 milyon kişi günde ortalama 8 arama yapsa kulüp 40-50 milyon dolar, 15 aramayla 100 milyon dolar civarı kazanır.”

        'AZİZ YILDIRIM ÇOK YAKINDA WSJ'DE MANŞET OLUR'

        Fenerbahçe ile yaptıkları kampanya sonunda dünyada arama motorları açısından dengelerin büyük ölçüde değişeceğine dikkat çeken Mehmet Ali Yalçındağ, FB Yandex’in çığır açabileceğini ifade etti. Uluslararası arama motoru Yandex’in şu an dünyada 2 numara olduğunu hatırlatan Yalçındağ, “Dünyada arama motoru dediğimizde bir de 1 numarası var. Fenerbahçe ile yaptığımız bu kampanya sonunda çok büyük dengeler değişecek. Çok yakın zamanda Aziz Yıldırım’ı ABD’nin prestijli gazetelerinden The Wall Street Journal’ın (WSJ) manşetinde ‘İşte bunlar yaptılar’ diye görebiliriz” diye konuştu.

        DÜNYA LANSMANI EKİMDE

        FB Yandex’in çok büyük bir proje olduğunu belirten Yalçındağ, şunları söyledi: “Bu, dünyada ilk defa oluyor. Zannediyorum hem spor kamuoyu hem de finans ve iş çevreleri bu işin hikâyesini dinlemekten büyük keyif alacaklar. Dünya lansmanını ekimden sonra yapacağız. Şu anda bir devrim yaşanıyor. Bunun sonuçları da görülecek. Ekim sonuna kadar 1 milyon kullanıcı hedefimiz var.”

        'GALATASARAY VE BEŞİKTAŞ’A DA ANLATTIK'

        Yalçındağ, projeyi Galatasaray ve Beşiktaş'a da anlattığını fakat inananın Aziz Yıldırım olduğunu belirterek “Bu ekonomik model Fenerbahçe’ye ciddi avantaj sağlayacak” dedi.

        TRANSFER LİSTESİ YAPTI

        Yaptıkları görüşmelerden sonra Yıldırım’ın kendisine “Bu çok zekice bir iş” dediğini kaydeden Yalçındağ, “Bana inandı ve başarı geldi. Aziz Bey ‘Taraftarın istediği futbolcular kim olabilir?’ diye liste yaptı, görüşmeleri başlattı” dedi.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa