Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Emlak Projeler İşte İstanbul'un mega projeleri - Emlak Haberleri

        ÜNSAL EREKE / HT GAZETE

        İstanbul’da arka arkaya yükselen mega projeler geçtikleri hatları ihya etti. En büyük artış ise İstanbul’un iki yakasını 4 dakikada birbirine bağlayan Marmaray bölgesinde oldu. Marmaray’a yakınlığına göre gayrimenkul fiyatlarındaki artış yüzde 80’leri buldu. Üçüncü köprü ve havalimanında ise araziler konut fiyatına el değiştiriyor.

        Dev projelerin yer aldığı ayrıntılı haritayı görmek için tıklayınız...

        İstanbul'da hayata geçirilen ve yapım aşamasında olan mega projeler bulundukları bölgelerdeki emlak fiyatlarına zirve yaptırdı. Marmaray, 3. köprü ve 3. havalimanı, İstanbul Finans Merkezi, Üsküdar-Sancaktepe Metrosu, Galataport ve Haliç Yat Limanı projelerinin bulunduğu bölgelerdeki gayrimenkul satış fiyatları bu dev projelerin getirilerinin de mega olduğunu ortaya koydu. En büyük artış ise İstanbul'un iki yakasını 4 dakikaya indiren Marmaray hattında yaşandı. Marmaray ve Avrasya Tüneli Projesi'nin başlangıç noktası olan Zeytinburnu'ndaki Sümer Mahallesi'nde gözlendi.

        YÜZDE 80.8 ARTIŞ

        REIDIN tarafından Habertürk Gazetesi için özel olarak hazırlanan endeks verilerine göre 2010 yılının ocak ayı ile 2014 yılının mayıs ayları arasında Sümer Mahallesi’ndeki satılık konut fiyatı artışı yüzde 80.8 olarak gerçekleşti. Geçen 4.5 yıllık süre içerisinde en fazla primi hayata geçen Marmaray projesine yakın bölgelerin yapması dikkat çekerken, uzmanlar diğer projelerin de başladıktan sona gelinecek zamana kadar prim yapmaya devam edeceğini ifade ediyorlar.

        METROBÜS HATTI DA DEĞERLENMİŞTİ

        Projelerin fiyatlara etkisini değerlendiren REIDIN Kıdemli Analisti Orhan Vatandaş, benzer örneklerin daha önce metrobüs hattı, Kadıköy-Kartal metro ağı ve kentsel dönüşüm etkisiyle hayata geçtiğini hatırlatarak, “Projelerin tamamlanmasıyla birlikte her bölge yine farklı etmenlerin de etkisiyle uygun fiyat bandına yerleşecektir” dedi.

        ARAZİ FİYATLARI DAİRE FİYATLARINI SOLLADI

        ÜÇÜNCÜ KÖPRÜ VE HAVALİMANI

        TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, arazi fiyatlarındaki artışın dairenin önüne geçtiğini belirtiyor.

        Karaburun Mevkii: Arsa fiyatları son bir yılda yüzde 30 ile 50 arttı. Deniz gören konut arsalarında metrekare 700 lira, deniz görmeyen konut arsalarında ise metrekare 500-600 lira civarında seyrediyor.

        Yeniköy Mevkii: Bölgede imar planı bulunmuyor. Buna rağmen tarla vasıflı taşınmaz gayrimenkullerin metrekare satış fiyatı 250 ile 300 lira arasında.

        Durusu Mevkii: Bölgenin göl nedeniyle kısmen imar planı var. Yapılaşma hakkı bulunan parseller için metrekaresi 300 lira seviyelerinde satış bedeli isteniyor.

        Tayakadın Mevkii: İmar planı yok ama imarsız tarla vasıflı taşınmazlar için istenen satış fiyatları metrekaresi için 300 ile 400 liraya yükseldi.

        Konut Yerleşim Alanları: En fazla Sarıyer bölgesinde artış var. Bunun arkasından Göktürk-Kemerburgaz gelirken, proje bazında oldukça fazla değişmekle birlikte bazı projelerde yüzde 20 seviyesinde artış olduğu gözlemleniyor. Markasız 2’nci el konutlarda birim satışta 2009-2014’te % 50’ye yakın artış yaşandı.

        HALİÇ YAT LİMANI

        Kentsel dönüşüm fiyatları katlayacak

        Haliç Yat Limanı Projesi’ni 1.3 milyar dolarla Sembol-Ekopark-Fine Otel ortaklığının kazanmasıyla fiyatlar yükselmeye başladı. Bölgedeki konut fiyatlarının metrekaresi 3 bin ile 7 bin lira arasında değişirken, örneğin Sütlüce’de yer alan konut imarlı arsaların metrekaresi 2.500 lira ile 10 bin lira arasında bulunuyor. Kentsel dönüşüm fiyatları daha da artıracak diye tahmin ediliyor.

        GALATAPORT (Beyoğlu)

        Fiyatlar 8-9 bin bandına oturdu

        2005 yılından bu yana gündemde olan Galataport’un ihalesini geçen yıl Doğuş Holding’in 702 milyon dolara kazanmasının ardından bölgedeki fiyatlar tırmanışa geçti. Metrekaresi 3 ile 4 bin lira arasında olan emlak fiyatları şimdiden 8 ile 9 bin bandına yerleşti. Projenin etkisi Cihangir’e kadar uzandı

        İSTANBUL FİNANS MERKEZİ

        4 yılda fiyatlar yüzde 50 arttı

        İstanbul Finans Merkezi projesi için çalışmaların başlamasıyla birlikte Ataşehir’de doygunluğa ulaştığı düşünülen konut ve ofis piyasasında yeniden bir canlanma başladığını belirten Makbule Yönel Maya, bu bölgede inşa edilecek projelerin fiyatlarının Batı Ataşehir’deki diğer projelere göre bir miktar yüksek olacağını söyledi. Maya, son 4 yıllık süreçteki değer artış oranının yüzde 40 ile yüzde 60 seviyesinde olduğunu belirtti. Maya’nın verdiği bilgilere göre bölgedeki projelerde 2014 yılına gelindiğinde metrekare fiyatı 6 bin 300 – 7 bin 500 seviyelerine ulaşıyor. Buradan bakıldığında markalı konut projelerinde ortalamada yüzde 50 seviyelerinde fiyat artışı yaşandığı görülüyor.

        ÜSKÜDAR – SANCAKTEPE

        Metrekare fiyatı 8 bin TL’yi gördü

        Metro hattı projesi özellikle Ümraniye bölgesinde İstiklal, Kısıklı ve Yukarı Dudullu noktalarında son 4 yıllık dönemde fiyatları yüzde 50 oranında artırdı. Deniz Şahinkaya, Ümraniye’deki 9 kilometrelik Alemdağ Caddesi ve çevresinin bu artıştan fazlasıyla nemalandığını belirterek fiyatların gelecek dönemde de artacağı bilgisini verdi. Metro hattının geçtiği bölgedeki markalı konut projeleri arasında Diamond Çamlıca, Çamlıca Mesa, Ada City, Exen, Quant Residence, Antasya Residence, Ağaoğlu My Town, İstanbul Palace, Glow 3, White Side, Mahalle İstanbul ve Aqua City projeleri sayılırken, buradaki konutların metrekare satış fiyatları 2 ile 8 bin lira arasında değişiyor.

        Avrasya Tüneli talebi artırıyor Eva Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Deniz Şahinkaya, projenin geçen yıl bitirilip kullanıma açılmasıyla fiyatların yüzde 50-80 arttığını söyledi. 5 bin ile 7 bin 500 lira olan metrekare fiyatları 9 bin 500 liraya kadar çıktı. Yapımı süren Avrasya Tüneli nedeniyle beklenti yüksek.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa