Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Sigorta Bireysel Emeklilik Bireysel emeklilikte nakit desteği var mı? - Sigorta Haberleri
        .png
        .png

        Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğegirenBireysel Emeklilik Sisteminde Devlet Katkısı Hakkında Yönetmelik'tedeğişiklik yapar düzenleme ile artık otomatik olarak BES'e dahil olana çalışanlar da devlet katkısının belirli tutarlarını nakit alabilecek. Gönüllü BES'te devlet katkısı katılımcıların hesabına nakit olarak yatıyor. Ancak çalışanların sisteme otomatikolarak kaydedildiği Otomatik BES'te devlet katkısı taahhüt ediliyor ancak emekli olunca tutar hesaba geçiyordu. Bugün yapılan düzenleme ile Otomatik BES'te de devlet katkısı BES'teki devlet katkısını hakediş süreleri gözönüne alınarak belirli tutarlarda çalışanınhesabına nakit olarak yatacak.

        REKLAM

        3 İLE 6 YIL ARASINDA YÜZDE 15'İ

        Buna göre taahhüt edilen devlet katkısı tutarları, çalışanın taahhüt hesabında, taahhüt edilen tutarların hak kazanma oranlarına göre nakden ödenecek kısımları ise çalışanın nakit hesabında takip edilecek. Yani iki aynı hesap açılacak.

        Nakit devlet katkısı alınmasına hak kazanılması ise şu şartlarda gerçekleşecek.

        1) Üçüncü yılı ile altıncı yılı arasında, çalışanın devlet katkısı hesabındaki tutarın yüzde seksen beşi taahhüt olarak kayıt altına alınacak, yüzde on beşi nakit hesabına ödenecek.

        2) Altıncı yılı ile onuncu yılı arasında, çalışanın devlet katkısı hesabındaki tutarın yüzde altmış beşi taahhüt olarak kayıt altına alınacak, yüzde otuz beşi nakit hesabına ödenecek.

        3) Onuncu yılından itibaren, çalışanın devlet katkısı hesabındaki tutarın yüzde kırkı taahhüt olarak kayıt altına alınacak, yüzde altmışı nakit hesabına ödenecek.

        REKLAM

        Sertifikanın emeklilik hakkının kullanılarak ya da vefat veya maluliyet nedeniyle sonlandırılması halinde ise çalışanın devlet katkısı hesabındaki tutarın tamamı nakit hesabına ödenecek. Hesaplamalar, her bir sertifika için ayrıayrıyapılacak.

        DAHA ÖNCE CAYANLARA DA BİN LİRA

        Yapılan değişiklikle ayrıca sistemden ayrılmış olan çalışanın yeniden sistemedahilolması halinde, başlangıç devlet katkısı yeniden hesaplanmayacak ancak başlangıç döneminde cayma hakkını kullanmış olan bir çalışanın sisteme yenidendahilolması durumunda, daha önce başlangıç devlet katkısı hiç hesaplanmamış ise bu hüküm uygulanmayacak. Yani daha önce cayıp sisteme yeniden gelenler bin liralık ek teşvikten yararlanacak.

        CEZA AZALDI

        Vefat veya malûliyet dışındaki bir nedenle, on yıl tamamlanmadan yıllık gelir sigortasının sonlandırılması halinde, yapılan ek devlet katkısı ödemesi, genel bütçeye gelir kaydedilmek üzere Bakanlık hesaplarına ödenecek. Ödenmediği veya eksik ödendiği tespit edilen tutarlar, ödenmesi gereken tarihten itibarengecikme zammı oranına göre hesaplanan faiziyle birlikte 6183 sayılı Kanun hükümlerine göre tahsil edilmek üzere Bakanlıkça yetkilendirilecek kuruluş tarafından ilgilinin bağlı olduğu vergi dairesine bildirilecek. Bu tutar daha önce bir katı ceza ile birlikte ödeneceği şeklindeydi. Tahsil edilen tutarlar genel bütçeye gelir kaydedilecek.

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa