Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        1974’te çelik, alüminyum ve kompozit yat inşası etmek üzere Haliç’te kurulan RMK Marine, lüks motoryatlarıyla uluslararası piyasalara adım attı. 10 yıl sonra tersaneciliğin kalbi Tuzla’ya taşınan ve 90’lı yıllarda Koç Grubu’na dahil olan RMK, ulusal ve uluslararası pazarlarda anahtar teslim işlerin altına imza atıyor. Maalesef kendi sınırlarımız içinde RMK ismini çok az duyuyoruz. Oysa her yıl birbirinden özel projelerle RMK dünya sularına açılıyor. El işçiliğindeki özen ve kısa teslimat süreleriyle yurtdışında çoktan ünlendi, hatta bu ünü 2010’da tescillendi.

        Rahmi M. Koç’un kendisi için yaptırdığı Nazenin V’le denizlerin “Oscar”ı olarak kabul edilen World Superyacht Awards’ta 45 Metre Üstü En İyi Yelkenli Yat Kategorisi’nde jüri özel ödülünü alan RMK, sektörde en üst seviyeye taşındı. “Yapımındaki itina ve zanaatkârlık nedeniyle” ifadesinin kullanıldığı bu ödülün açıklaması, onu kazanan her tersaneyi yüceltiyor. İngilizlerin lüks yelkenli markası Oyster’ın Türkiye’de RMK Marine’de inşa edileceği 2007’de açıklanmıştı. Oyster Marine ve Ed Dubois işbirliğiyle tasarlanan 30.80 metrelik Sarafin isimli süperyatın ikiz kardeşi, önümüzdeki aylarda, 38.14 metrelik flybridge modeli ise 2012’de suya inecek. Sarafin, kasımın ilk haftası tekne sahibine ve kaptanına tesliminden önce ve sonra bir dizi deneme seyrine tabi tutuldu. Yelken ve motor performansı, elektronik ve elektrik sistemleri kadar yaşam alanları da test edildi. Sarafin’de görev alan 4 kişilik mürettebat, bu deneme süresi boyunca süperyatta yaşadı. Günlük hayatlarını sürdüren, seyre çıkan ekip, son düzenlemelerden sonra yeni denizlere dümen tutmaya hazır olacak. Avustralyalı sahibinin bir Türk şarabından esinlenerek isimlendirdiği Sarafin’in daha çok Palma de Mallorca ve Karayipler’de arzı endam edecek.

        ‘Türkiye dünyanın en iyileri arasına girdi’

        RMK Marine Genel Müdürü Ufuk Güçlü sorularımızı yanıtladı.

        Tasarımcısı Ed Dubois, Sarafin’i gördükten sonra ne kadar etkilendiğini anlatırken tersane ve tasarımcı arasındaki uyuma işaret ediyor. Bu uyumu nasıl yakalıyorsunuz?

        Özel bir çaba göstermedik. İşimizi yaptık.

        Oyster projesi RMK için hangi ilkleri barındırıyor?

        Oyster projesindeki infüzyon yöntemiyle bir seferde vakumlanan rezin miktarında dünya rekoru sahibi olduk. Guinness Rekorlar Kitabı’na geçmeyi bekliyoruz çünkü işlem hakem önünde yapıldı. Bu projeyle kompozitte infüzyon teknolojisi sahibi olduk.

        RMK Marine dünyada nasıl bir yer edindi?

        Nazenin V’le World Superyacht Awards’ta jüri özel ödülünü alınca, sektördeki yerimiz farklı bir noktaya geldi.

        RMK süperyat inşasında iyi. Peki ya tasarım?

        Tasarımda da bir marka yaratmayı çok isteriz ama bu uzun bir yol. Türkiye sesini yat imalat ülkesi olarak duyurdu ve dünyanın iyileri arasına girdi. Eminim en geç 20 yıl sonra, Türk tasarımcıların da ismi ön plana çıkacak.

        Oyster 100 Teknik Özellikler

        Tam boy: 30.80 metre

        En: 7.57 metre Ağırlık: 114 ton

        Motor: Cummins QSM11 ‘C’ 355 HP

        www.rmkyachts.com

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar