Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bu tekneyi görüp, onunla yelken yaptıktan sonra İtalyanlara has ayrıcalıklı tasarım geninin bulunmasını istiyorum. Onları bu kadar “ayrıcalıklı” yapan nedir henüz anlamış değilim. Gerçi, Venedik’e Italia Yachts’a gitmeden önce iyi bir tekneyle karşılaşacağımı tahmin ediyordum. Bunun iki sebebi vardı. Birincisi Italia Yachts’ın temsilciliğini yapan Team Marine’in kurucularından Kenan Sönmez ve Ercüment Gündem’in tutkulu birer denizci, ayrıca titiz yöneticiler olduklarını bu işe başladığım günlerden beri biliyordum. İyi bir tekneyle karşılaşacağıma dair ikinci ışık da, yola çıkmadan önce elime ulaşan, kurucusundan tasarımcısına, mühendisine kadar Italia Yachts’ı yaratan ekibe ait bir dizi özgeçmişte gizliydi. Belli ki bu, herhangi bir “deneme seyri” olmayacaktı. Tersanenin kurucusu Franco Corazza Admiral’s Cup, Sardinia Cup, iki Avrupa, bir dünya şampiyonluğuna sahip bir yelkenciydi. Onunla yelken yapacaktık. Teknenin tasarımcısı gemi mühendisi olan Maurizio Cossutti ise 33. America’s Cup’ta Italia Challenge teknesinin baş tasarımcısı olarak özgeçmişine tek cümlelik ama çok şey anlatan bir not düşmüştü. Hepsi kendi alanlarında tescilli başarılara sahip bu ekiple, küçük Venedik olarak bilinen Chioggia’da yelken açmak için sabırsızlanıyordum.

        HAVUZLUK VE GÜVERTE

        Küçük bir balıkçı köyü olmasına rağmen tıklım tıklım dolu marinada bağlı duran Italia Yachts (IY) 13.98 diğerlerinin arasından hemen ayırt ediliyor. Tik güverte, yüksek borda ve kıç aynanın detaylarda saklı olan şıklığı görülmeye değer. Bordada iç mekânın ışıkla yıkanmasını sağlayan lumbozlar aynı zamanda teknenin imzası gibi. Tekneye attığım ilk adımla çift dümene rağmen havuzluğun genişliğini, bumbanın yüksekliğini, güverte altına gizlenmiş ıskotaları gördüm. Kıç platform açılıyor, geçişler kolaylaşırken, denize girmenin keyfi de artıyor. Tik kaplı havuzluk zeminine gömülü ana yelken arabası, havuzluğu halat karmaşasından kurtarıyor. Basamaklarla indiğimiz salon, teknenin 4.30 metrelik eninden nasibini almış. Sancakta yer alan Corian tezgâhlı, derin donduruculu mutfağın önünde U formlu oturma grubu ve bir masa yer alıyor. Ana kamara teknenin baş tarafında. Çift kişilik yatağın altı depolama alanı olarak düşünülmüş, hemen girişte de içinde raflar ve askılar olan bir gardırop mevcut. Kıç taraftaki iki kamarada da çift kişilik yatak var. Tavan yüksekliği 1.80 metrenin üzerinde, bol ışık alıyor ve havadar. Son dönemde moda olan “hızlı gezi” teknesi tanımına yeni bir boyut getiren Italia Yachts’ın tasarım ve mühendisliğinin ona bu yıl birçok ödül getireceğine inanıyorum. Alışılmış seri üretim teknelerin sıradanlığından çok uzak, kendine has detaylarla bezeli gerçek bir yelkenli tekne. Italia Yachts herkese ve her kesime hitap etme kaygısı taşımadığı için keyfine düşkün “hızlı” yelkenseverlerin aradığı kaliteyi bulabilecekleri taze bir seçenek.

        ‘Epey ter döktük’

        Tasarımcı Maurizio Cosutti anlatıyor...

        Bu teknenin çıkış noktası neydi?

        Tersane reyting kaygısından uzak, kolay kullanılabilen bir gezi teknesi istiyordu. Biz de keyifli yelken yapılacak bir teknede tecrübelerimizi hayata geçirmeyi amaçladık. IY 13.98’in daha derin bir V şekline sahip gövde yapısı, kıça doğru daha yuvarlak hatlara kavuşuyor.

        Sizin için bu projenin en zor kısmı neydi?

        Tabii ki mühendislerin talepleri. Bizim ekip yarışçı bir geçmişe sahip ancak onlar aynı zamanda bir yelkenli markasının da uzun yıllar temsilcisiydi. İtalya’ya yıllarca tekne sattıktan sonra ellerinde bir gezi ve performans teknesinde neler olmaması gerektiğine dair uzun bir liste vardı. Hepsini tek tek yerine getirmek için hem kâğıt üzerinde hem de tersanede epey ter döktük.

        Teknik Özellikler

        Tam Boy: 14.40 metre

        En: 4.30 metre

        Ağırlık: 9.200 kilogram

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar