Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bu projenin hikâyesi nedir?

        Armada gezi teknesinin ortaya çıkış hikâyesi Ahırkapı'daki Armada Otel'in sahibi Kasım Zoto'nun İstanbul sularına yakışan gezi teknesi hayaliyle başladı. 20-30'lu yılların klasik çizgilerini taşıyan ve "tenezzüh" diye anılan Boğaz'daki Şirket-i Hayriye gezi vapurlarına atıfta bulunan Armada, Boğaz'da yemek hizmeti vermek amacıyla inşa edildi. Mekân ve mobilya tasarımlarını da ben üstlendim.

        Tenezzüh teknelerinin özellikleri neler?

        Mesela bunların burun kısmı "Baltabaş" denen, profilden bakıldığında tıpkı bir balta gibi dümdüz kesilmiş, denizle dik açı yapan türdendi. İç mekânlar yalın, işlevsel ve gereksiz süsten uzaktı.

        Armada'yı günümüz ihtiyaçlarına ve seyir yapacağı Boğaz'ın sularına nasıl uyarladınız?

        Tarz olarak teknenin sınıfına uygun klasik çizgiler belirledik. Burada 2 çıkış noktası vardı. İlki yalın, işlevsel tekneler, diğeri özellikle "fast commuter" teknelerinde mevcut olan lüks. Bu ikisi arasındaki orta yolu bularak daha ağırbaşlı olan klasik çizgiyi yakalamayı denedim. İşlevsel, sade, pahalı ama şımarık olmayan, sakin ve kendine güvenen bir tekne yaratmaya gayret ettim. Kumanda bölümü kaptanın hem yoğun Boğaz trafiğine hâkim olacağı hem de salon ve havuzluğu rahatça kontrol edebileceği şekilde konumlandırıldı. Direk, Haliç'te yapılacak seyirler sırasında köprünün altından geçerken katlanacak şekilde tasarlandı.

        İlham kaynağı commutter'lar

        Yola çıkarken Kasım Bey'in kendi deyimiyle, İstanbul'un o dönem çok sevilen, hâlâ özlenen tenezzüh teknelerinin ortak özelliklerini inceledik. Tarif edilen bu tekne işlev ve biçimiyle ABD ve İngiltere'de yine aynı dönemde varlıklı kesim arasında moda olan "commuter" teknelerin tarzıyla örtüşüyordu. Commuter tekneler kısa mesafeli ulaşım ve gezinti amaçlı kullanılan lüks teknelerdi. Özellikle Newport, Hampston, Miami, New York veya Detroit'te su kıyısındaki meskenlerle şahsi ofisler arasında kullanılıyordu.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar