YSK kaosu nasıl engelledi?
Yüksek Seçim Kurulu, 14 Mayıs tarihinde yapılacak olan seçimlerde kaosa neden olacak ilk başvuruda sınavı geçti. Millet Partisi, partilerinde bulunan ‘millet’ kelimesinin Millet İttifakı tarafından kullanılmasının 'hukuksuz' olduğu iddiasıyla geçtiğimiz ay Yüksek Seçim Kurulu’na başvurdu. Yüksek Seçim Kurulu, oy çokluğuyla talebi reddetti.
Millet Partisi’nin YSK’na yaptığı başvuru kabul edilseydi seçmenlerin diline pelesenk olan ittifak adını değiştirmek zorunda kalacaktı. YSK'nın başvuruyu reddetme gerekçesinde, “Seçime katılacak siyasi partilerin ittifak protokolünde ve oy pusulasında kullanacakları ittifak unvanlarını belirleyeceklerinin düzenlendiği, 2820 sayılı Kanun’un 96. Maddesinde siyasi partilerin isimlerinin aynen veya başka bir parti tarafından kullanılmayacağının ve komünist, anarşist, faşist, teokratik, nasyonal sosyalist, din, dil, ırk, mezhep ve bölge adlarıyla veya aynı anlama gelen adlarla da siyasi parti kurulamayacağını veya parti adında bu kelimeler kullanılamayacağının düzenlendiği, ittifakın bir unvan olduğu ve bu yönde ‘Millet İttifakı’ unvanını kısıtlayıcı herhangi bir husus olmadığı anlaşıldığından Millet İttifakı isminin kullanılmasının ve yasaklanması yönünde yapılan talebin reddine karar verilmesi gerekmiştir” yorumunu yaptı.
Bu karara iki YSK üyesi muhalif kaldı. Muhalif üyeler, karşı oy yazılarında YSK'nın 2018 yılında verdiği bir karara atıfta bulundu. Millet Partisi’nin daha önce yaptığı aynı yöndeki başvuruya gerekçe olarak seçime katılmamasının gerekçe gösterildiğini, oysa 14 Mayıs tarihinde yapılacak olan seçimlere Millet Partisi’nin katılacağına dikkat çekti.
14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı seçimlerine sayılı günler kala seçime katılacak ittifaklar ve siyasi partiler çalışmalarını hızlandırdı. Yüksek Seçim Kurulu verilerine göre 60 milyon seçmen sandık başına gidecek. İlk kez oy kullanacak olanların sayısı 4 milyon 905, engelli seçmen 990 bin 394 , 3 milyon 186 kişi de 75 yaş üstü seçmen olarak kayıtlı. Cezaevinde bulunan 53 bin 147 mahkum da sandık başına gidecekler arasında yer alıyor.
Yurtdışında bulunup oy verecek seçmen sayısı da 3 milyon 417 bin olarak belirlendi. Önceki seçimlerde yurtdışında bulunan seçmenlerin yüzde 42’si sandık başına gitti. Yurtdışında bulunan seçmenin sandık başına gitmesini sağlamak amacıyla Dışişleri Bakanlığı harekete geçti. Türk vatandaşlarının yoğun olduğu yerlerde sandık sayısının artırılması için ilgili yerlere başvurularda bulunuldu. Sandık sayısının artırılmasına ilgili ülkeler onay verirse yurtdışında oy kullanım oranının yüzde 80'lere çıkması amaçlanıyor.
Seçmen istatistiklerinde kadın seçmen sayısının fazlalığı dikkat çekiyor. Seçmen sayısının yüzde 50.60’ı kadınlardan oluşuyor. Kadın seçmen sayısı 30 milyon 715 bin, erkek seçmen sayısı da 29 milyon 992 bin olarak kayıtlara geçti.
Dikkat çekici bir diğer rakam da Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci tura kalması halinde 47 bin 537 kişi 18 yaşını aşacak ve seçimlerde oy verme yeterliliğine ulaşacak.
- Seçim sonuçlarını yurt dışı seçmen etkileyecek1 yıl önce
- Anayasa Mahkemesi üyesi Topal, kadın-erkek eşitliğine "modern hurafe" dedi1 yıl önce
- Liyakat ve inisiyatifin önemi1 yıl önce
- Mimar, mühendis ve şehir plancıları destek bekliyor1 yıl önce
- Yargıya güvenmek...1 yıl önce
- 180 bin kişi ölümle burun buruna...1 yıl önce
- Yargıtay'dan müteahhitlere "ödül" gibi karar1 yıl önce
- Birol Erdem kararında "Hata"dan dönüldü1 yıl önce
- 7. yargı paketine kamu avukatlarından ve sağlık memurlarından itiraz var...1 yıl önce
- Yargıtay, arızalı çıkan 2. el İş makinasını alanlara "İade" yolunu açtı1 yıl önce