180 bin kişi ölümle burun buruna...
Deprem sonrası tüm Türkiye yasa boğulurken, deprem yaraları sarılmaya çalışılırken geride kalanlar da tedirginlik duymaya ve kaygılı günler geçirmeye başladı.
Evlerimizin depreme dayanıklı olup olmadığını, olası bir depremde nasıl davranacağımızı, neler yapacağımızı her gün düşünmeye başladık.
Evinin depreme dayanıklı olduğunu düşünenler kısmen rahat nefes alırken, evinin depreme dayanıksız olduğunu ve en küçük sarsıntıda yıkılabileceğini bilenler ise zor günler geçiriyor.
Ankara da yaşayan biri olarak en büyük tedirginliği Demetevler semtinde oturanlar için yaşıyoruz. Türkiye’nin en kalabalık ilçeleri arasında yer alan Ankara’ya bağlı Yenimahalle ilçesinde yer alan Demetevler Mahallesi’nde bulunan binalar hem çok katlı, hem de domino taşı gibi yıkılacak kadar iç içe geçmiş durumda.
Bakımsız ve eski binalarda oturan semt sakinlerine ilişkin göreve geldiği günden bu yana proje üretmeye çalışan Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar yeniden kolları sıvadı.
2009 yılından bu yana Yenimahalle Belediye Başkanı olarak görev yapan Yaşar, olası bir küçük depremde bile yıkılma riski çok fazla olan Demetevler için yardım istedi.
Yaşar, “Göreve geldiğimden beri yetkilileri, Büyükşehir Belediyesi’ni, Şehircilik Bakanlığı’nı Demetevler konusunda görüşmelerimle bilgilendirdim. Sorunun çözülmesi için büyük uğraş verdim ama bugüne kadar bu konuda hiçbir sonuç alamadım. Bu bölge Ankara’nın yumuşak karnı. Daha küçük bir depremde 6 Şubat’ta yaşadığımız facianın benzerini Demetevler’de yaşarız. Biran önce harekete geçmeliyiz” dedi.
Demetevler’in imarsız yapılan betonarme tek mahalle olduğunu vurgulayan Yaşar, imarsız olan yerde, isteyenin istediği kadar kat çıktığını ve olası bir depremden yaklaşık 180 bin kişinin etkileneceğini söyledi.
180 bin kişinin hayatını kaybetme riskinin çok fazla olduğu Demetevler’e ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı acilen çözüm bulmalı.
Ankara’da yaşayan herkes Demetevler Mahallesi’nin taşıdığı riski biliyor. Deprem sonrası en çok göç alan illerin başında yer alan Ankara da, bazı depremzedeler de bu semte yerleşmek zorunda kaldı.
Demetevler Mahallesi’nin fotoğrafına bakıldığı zaman, olası bir deprem sonrası kurtarma çalışmalarının dahi yapılmasının imkansız olduğu görülüyor.
Sorunun çözümü için Cumhurbaşkanı’na mektup yazan ve ilgili bakanlarla da bir araya gelen Yaşar, “7 mahallemizi, 2 bin 350 binamızı, 44 bin 950 konut ve 7 bin 250 ticari merkezi ilgilendiren önemli bir konu ile ilgili 14 yıldır yaptığım gibi hükümeti, yetkilileri ve kamuoyunu uyarmak istiyorum.” diyerek destek istiyor.
Milli İstihbarat Teşkilatı eskiden Yenimahalle’de bulunuyordu. Hatta MİT’e Yenimahalle denirdi. MİT, Bağlıca da bulunan dev kompleksine taşındıktan sonra Demetevler’e çok yakın olan yerini boşalttı. Bina Adalet Bakanlığı’na yeni adliye binası için tahsis edildi.
Yaşar, bu alana yapılacak binalarla Demetevler’i kademeli olarak boşaltabileceklerini ve bu yönde projelerinin olduğunu söyledi. Şimdi, feryat edercesine yardım bekleyen Yaşar, 180 bin kişinin hayatını kaybetmemesi için her türlü teklife de hazır olduğunu söylüyor.
Bu sese kulak verelim ve Demetevler de oturanların deprem felaketini yaşamasını beklemeden hayatlarını kurtaracak projelere destek verelim. Göz yumulan her ihmal, binlerce canımızın ölmesine neden olacak…
- Seçim sonuçlarını yurt dışı seçmen etkileyecek1 yıl önce
- Anayasa Mahkemesi üyesi Topal, kadın-erkek eşitliğine "modern hurafe" dedi1 yıl önce
- Liyakat ve inisiyatifin önemi1 yıl önce
- Mimar, mühendis ve şehir plancıları destek bekliyor1 yıl önce
- Yargıya güvenmek...1 yıl önce
- YSK kaosu nasıl engelledi?1 yıl önce
- Yargıtay'dan müteahhitlere "ödül" gibi karar1 yıl önce
- Birol Erdem kararında "Hata"dan dönüldü1 yıl önce
- 7. yargı paketine kamu avukatlarından ve sağlık memurlarından itiraz var...1 yıl önce
- Yargıtay, arızalı çıkan 2. el İş makinasını alanlara "İade" yolunu açtı1 yıl önce