Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet Resmi İlanlar

Korona yüzünden hayatın bir türlü normale dönemediği dünyada gözler, aşının hangi ülke tarafından ve ne zaman bulunacağına çevrildi.

İngiltere’den ilk haber geldi. Ancak, aşının test aşamalarını geçip satış aşamasına gelmesi için yaklaşık 7 aylık bir zamanın daha geçmesi gerektiği söyleniyor.

Tüm gözler İngiltere’ye çevrilmişken, sessiz sedasız, tweet atmadan ve şov yapmadan çalışmalarını yürüten bilim insanlarımızın aşı konusunda çok iyi yol aldıkları duyumunu aldım.

Hacettepe Üniversitesi Aşı Enstitüsü, Türkiye’de aşı alanında hizmet veren tek enstitü. Hıfzısıhha Enstitüsü’nün kapanmasının ardından kurulan Enstitü’de görev yapan bilim insanları sosyal medyadan duyurular yapmadıkları için çalışmalarından haberdar olamıyoruz.

Enstitü Başkanlığını aynı zamanda Bilim Kurulu üyesi de olan Prof. Dr. Serhat Ünal yapıyor. Aşı alanında eğitim vermek, aşı konusunda araştırmalar yapmak üzere iki yıl önce kurulan Enstitü’den önümüzdeki haftalarda havalara fırlayacağımız haberler alacağız.

Aşı konusunda uzun zamandır çalışmalarını sessiz, sedasız yürüten Enstitü'den bilgiler sızmıyor.

Atatürk’ün “Beni Türk hekimlerine emanet edin” sözünün rivayet mi, gerçek mi olduğu net değil. Ancak, bizler ileride tüm dünyadan “Beni Türk hekimlerine emanet edin” sözlerini duymaya şimdiden kendimizi hazırlayalım.

Belki, deniz turizmine ara vereceğiz. Ama önümüzdeki süreç tıp turizminin önünü açacak. Tedavi olmak için Türkiye’ye dünyanın dört bir yanından insanlar gelecek.

HASTA BAKICILARIN DÖNER SERMAYEDEN YARARLANMASI SAĞLANMALI

Korona yüzünden entübe olan ve uzun süre hastanede yatıp taburcu olanların dikkat çektiği en önemli konu “hasta bakıcılar”.

Covid-19 teşhisiyle hastaneye yatıp tedavi görenlerle en yakın teması hasta bakıcılar ve hemşireler sağlıyor. Ve sağlık çalışanlarından Covid-19 bulaşanlar arasında büyük yoğunluk da bu iki meslek grubuna ait.

Hemşireler, hastanelerin döner sermayesinden yararlanırken, hasta bakıcılar sadece maaşlarını alabiliyor. Özellikle entübe olan hastaların en yakınında bulunan hasta bakıcıların da döner sermayeden yararlanmasının önü bir an evvel açılmalı.

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Yenimahalle Eğitim ve Araştırma Hastanesi bu konuda örnek tavır sergileyen yerlerden biri oldu. Hastanede görevli doktorlar, maaşlarından biner lira kesilmesini ve bunun hasta bakıcılara verilmesini istedi. Toplumsal duyarlılığın had safhada olduğu bir süreçte, doktorların bu hareketi de takdire şayan.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar