Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        15 Temmuz darbe girişimi sonrası aralarında Yargıtay ve Danıştay üyelerinin de olduğu yaklaşık 4 bin 500 hakim ve savcı meslekten ihraç edildi. Yaklaşık12bin hakim ve savcının görev yaptığı ülkemizde, FETÖ terör örgütü üyesi veya yöneticisi oldukları iddiasıyla meslekten ihraç edilen hakimlerin yeri hemen doldurulamadı.

        FETÖ üyesi veya yöneticisi olduğu iddiasıyla tutuklanan ve meslekten ihraç edilen Yargıtay üyelerinin ardından, yıllarını yargı görevini yerine getirmeye adayan ve gerçek anlamda“hukuk adamı” denilecek çok sayıdaYargıtay üyesi için çanlar çalmaya başladı.

        2020 yılı Yargıtay’da yaprak dökümü yaşanmasına neden olacak.

        20 hukuk ve 20 ceza dairesinin bulunduğu Yargıtay’da, 2020 yılında aralarında Yargıtay Başkanıİsmail Rüştü Cirit, Yargıtay Ceza Genel Kurulu BaşkanıAbdülhalik Yıldız’ınve Hukuk Genel Kurulu BaşkanıMehmet Kürtül’ünde aralarında bulunduğu 9 Daire Başkanı yaş haddinden emekliye ayrılacak.

        65 yaşına girecek olan 9 yüksek yargıcın emekliye ayrılacak olması şimdiden Yargıtay’da tedirginlik yaşanmasına neden oldu.

        Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, 4. Ceza Dairesi Başkanı İbrahim Şahbaz, 6. Ceza Dairesi Başkanı Erkan Öztürk, 19. Ceza Dairesi Başkanı Ramazan Özkepir, 20. Ceza Dairesi Başkanı İmlettin Köklü, 5. Hukuk Dairesi Başkanı Erdoğan Buyurgan, 11. Hukuk Dairesi Başkanı Ahmet Özgen 2020 yılında emekliye ayrılacak isimler.

        Ayrıca 2021 yılının ilk ayında Yargıtay Hukuk Genel Kurulu Başkanı Mehmet Kürtül ve Ceza Genel Kurulu Başkanı Abdülhalik Yıldız da emekli olacak.

        FETÖ terör örgütüne karşı sergiledikleri tavırlarla madalyayı hak eden Yargıtay üyelerinin, uzun yıllar Yargıtay’da görev yapması ve deneyimlerini yeni gelenlere aktarması için yasal bir değişlik yapılması dillendirilmeye başlandı.

        Adalet Bakanlığı, geçtiğimiz yıl bu konuda bir çalışma başlattı. Ancak, Yargıtay üye sayısının azaltılması düşünüldüğü için bu konudaki çalışma rafa kaldırıldı.

        Hakimlerin emeklilik yaşına ilişkin düzenleme Anayasa’da da yer alıyor. Anayasa’nın 140 maddesinde,“Hâkimler ve savcılar altmış beş yaşını bitirinceye kadar hizmet görürler; askerî hâkimlerin yaş haddi, yükselme ve emeklilikleri kanunda gösterilir. Hâkimler ve savcılar, kanunda belirtilenlerden başka, resmî ve özel hiçbir görev alamazlar” ibaresi yer alıyor.

        Bu nedenle yüksek yargıçların yaş haddinden emekliye ayrılmalarına dair bir değişiklik için Anayasa’nın değişmesi gerekecek. Önümüzdeki süreçte bu konunun yüksek sesle dillendirilmesi gündeme gelebilir. Peki, yurtdışında durum ne?

        Hakimlerin çalışma sürelerine dair uygulamalar ülkeden ülkeye değişiklik gösteriyor. Avrupa ülkelerinin çoğunda ve Amerika Birleşik Devletleri’nde süre sınırı getirilmemiş. Bu ülkelerde, hakimler ve yüksek yargıçlar “Fiziki ve mental durumlarının el vermesi halinde ömür boyu, isteğe bağlı çalışabilirler”maddesi geçerli.

        ABD, Avusturya, Portekiz, Lüksemburg, Rusya, Yeni Zelanda, Estonya, Singapur, Yunanistan, İzlanda, Meksika ve Arjantin’de hakimler ve yüksek yargıçlar için emeklilik için yaş sınırı getirilmemiş.

        Avustralya, Belçika, Norveç, Danimarka, Brezilya ve Letonya’da yaş sınırı 70 olarak belirlenmiş.

        Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Türkiye'de ortalama yaşam süresi erkeklerde 76, kadınlarda ise 81.

        Türkiye’de emeklilik yaş sınırının 60 olarak belirlendiği tarih 1950. O yıllarda Türkiye’de yaşam süresi ortalama 50 idi.

        Şimdi yaşam süresi arttığı halde emeklilik yaş sınırı 65’de kaldı.

        Emekli olmadan çalışmaya devam etmek isteyen yüzlerce Yargıtay üyesi, yaş sınırının kaldırılması gerektiği konusunda hemfikir. 65 yaşında emekli olduktan sonra “arabulucu”olmak istemeleri halinde sınava tabii tutulacaklarını söyleyen Yargıtay üyeleri,“milyonlarca karara imza attıktan sonra sınava tabi tutulmak bizim için onur kırıcı bir davranış” yorumunu yapıyor.

        Bu durumu, “Çalışmak istediğimiz zaman, generalin emekli olduktan sonra askeri eğitime tabii tutulması gibi, bizi de emekli olduktan sonra sınava tabii tutuyorlar”şeklinde yorumlayan Yargıtay üyeleri, emeklilik yaş sınırının kaldırılmasını dört gözle bekliyorlar.

        Bilgi ve deneyimlerinin bir kalemde silinmemesi ve çalışma sürelerinin uzatılması halinde çok büyük katkılarının olacağını da belirten yargıçlar, şimdi siyasi iradeden bu konuda girişimde bulunulmasını talep ediyor.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar