Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Türkiye’de sosyal psikolojinin kurucularından ve uluslararası psikoloji dünyasının önemli isimlerinden birisi Prof. Dr. Çiğdem Kağıtçıbaşı hayatını kaybetti. Bilim Akademisi “Bilim Akademisi üyesi Çiğdem Kağıtçıbaşı’nı kaybetmenin derin üzüntü içindeyiz” mesajı paylaştı.

        Çiğdem Kağıtçıbaşı, Türkiye’de ilk kez çocuğun aile içindeki değerini araştıran, insan gelişimi ve aile arasındaki etkileşimi kültürlerarası bir bakış açısıyla inceleyip, geliştirdiği “kültürlerarası benlik ve aile modeli” ile sosyal psikolojide çığır açan bir bilim insanıydı.

        PROF. DR. KAĞITÇIBAŞI KİMDİR?

        Çiğdem Kağıtçıbaşı TÜBİTAK Bilim Ödülü sahibi ve Bilim Akademisi üyesidir. AÇEV’in kurucularındandır. International Association for Cross-Cultural Psychology’nin ilk kadın Başkanı ve Onur Üyesi, International Union of Psychological Science ile International Social Science Council’ın Başkan Yardımcısı’dır.

        Uluslararası Uygulamalı Psikoloji Kuruluşu ve Amerikan Psikoloji Kuruluşu’ndan ‘Uluslararası Psikolojinin Gelişimine Üstün Katkı Ödülü’ aldı. Teorik ve uygulamalı araştırmaları sosyo-kültürel bağlamda insan gelişimi, eğitim, kadın ve aile üzerinde odaklanmıştır. Çoğu yurt dışında basılmış 33 kitabı ve 222 makalesi vardır.

        KOÇ-KAM Direktörü ve Koç Üniversitesi Psikoloji Bölümü öğretim üyesidir.

        SOSYAL PSİKOLOJİ

        Sosyal Psikoloji, bir insanın davranışı, duyguları ve düşüncelerinin diğer insanların davranış veya özelliklerinden nasıl etkilendiğini belirlemeye çalışır. Sosyal psikoloji, hem fertlerin toplum içindeki davranışlarını (kişilere yönelik Sosyal Psikoloji), hem de insanların sosyal gruplara katılmaları sonucu ortaya çıkan davranışları (topluma yönelik Sosyal Psikoloji) inceler.

        Sosyal Psikoloji, sosyal olgulardan yola çıkarak, insana ve topluma yönelir, insanın içinde yaşadığı toplumun veya sosyal grubun özelliklerini ortaya çıkarır.

        Psikoloji, bilhassa deneysel psikoloji ve kişilik psikolojisinin kavram ve yöntemlerinden yararlanır. Açıklanması gereken sosyal içerikli unsurları ve sosyal dışı unsurları inceleyen Sosyal Psikoloji, sosyal olayların yapısında ve işleyiş süreçlerinde temel olan kanunlara ve kaidelere ulaşmayı hedefler.

        Bu dünyadan özel bir bilim insanı daha geçti. Ama bıraktığı bilgiler ve değerlerle görevini tamamladı da gitti. Bu çok değerli bilim kadınına Tanrıdan rahmet, kalanlarına sabır diliyorum.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar