Rembrandt'ın ışığı Türk-Hollanda ilişkilerini parlatacak!
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun bundan 5 yıl önceki Hollanda ziyaretinde, 1612 tarihinde Sultan I. Ahmed tarafından Felemenk Cumhuriyeti'ne gönderilen fermanın, Osmanlı döneminin ilk yazılı belgesi olduğunu hatırlatan konuşmasında yaptığı, "Türkiye ile Hollanda arasındaki ilişkiler az bilinir ama aslında çok stratejiktir" vurgusu, bu yıl düzenlenecek görkemli etkinliklerle yerini buluyor!
2012'nin, lale ile sembolize edilen Türkiye-Hollanda ilişkilerinin 400'üncü yılı olması nedeniyle; gerek Türkiye'de, gerekse de Hollanda'da ekonomi, kültür ve sanat etkinlikleri düzenleniyor. Bunlardan biri de Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi'nde (SSM), 22 Şubat'ta açılacak "Rembrandt ve Çağdaşları" sergisi olacak..
Önceki gün, ışığın ressamı olarak bilinen Rembrandt'ın 8 tablosu ile birlikte, yalnızca 35 eseri bilinen Vermeer'in "Aşk Mektupları" tablosunun da aralarında yer aldığı 59 sanatçıya ait 73 resim, 19 desen ve 18 objeden oluşan 110 eserlik sergi basına tanıtıldı. SSM'ye gelen Hollandalı sanatçıların eserleri, Amsterdam'daki Rijksmuseum'da sergileniyordu.
2002 yılında ziyarete açılan SSM'nin müdürü Dr. Nazan Ölçer, "Bu sergi aslında bir şehir hikâyesi. Hollanda'da deniz ticaretinin geliştiği 17. yüzyıl 'altın çağ' olarak anılıyor. Fırıncı, balıkçı gibi tüccar kesiminin günlük hayatından kesitler eserlere yansıyor. Ortaya çıkan refah toplumu; sanat eserlerinin alıcısı olan orta sınıfı da besliyor... Sanatçılar bu dönemde çok eser veriyor" diyor.
Velhasıl Avrupa'nın bu parlak dönemi, ekonomik krizle boğuşan eski kıtaya moral olur mu bilmiyorum ama, sergiye sponsor olan şirketlerin ikili ekonomik ilişkilerin güçlenmesine yönelik senaryoları hazır.
ING BANK ÖNERDİ
2012 yılının en büyük sanat etkinliklerinden biri kabul edilen bu serginin serüveni 2.5 yıl öncesine dayanıyor. Türkiye'ye 2008 yılında Oyak Bank'ı satın alarak giren ING Bank'ın Yönetim Kurulu Başkanı John McCarty, Sabancı Holding Yönetim Kurulu ve Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı'ya, son 7 yıldır ana sponsoru oldukları Rijks Müzesi'ndeki eserlerin Türkiye'ye getirilebileceğinden söz ediyor.
SSM, daha önceki yıllarda Picasso, Dali, Rodin gibi dünyaca ünlü ressamların eserlerini Türkiye'de sanatseverlerle buluşturmuştu.
ING Bank'ın sanat sicili parlak. 1300 kadar ING ofisinde; 15 binin üzerinde, resim, heykel, baskı, film gibi eser sergileniyor. 2010'da banka, kültür ve sanat hayatına 5.6 milyon Euro aktarmıştı.
Sabancı ile birlikte SSM'deki serginin ana sponsorluğunu üstlenen ING Bank'ın Genel Müdürü Pınar Abay, "2011 Ocak-Kasım döneminde, Hollanda kaynaklı doğrudan yatırımlar yaklaşık 1.3 milyar dolar ile toplam 12 milyar dolarlık giriş içinde ikinci sırayı aldı. Bugün 7 milyar doları aşan ticaret hacmiyle Hollanda Türkiye'nin en köklü ticari ortaklarından biri" diyor.
Türk şirketlerinin yurtdışına sermaye ihraç ettiği ülkelerin başında Hollanda geliyor. 2010 verilerine göre, 158 Türk şirketi Hollanda'ya toplam 5 milyar 101 milyon dolarlık sermaye ihraç etti.
Türkiye'deki varlıkları neredeyse Cumhuriyet'in ilk yıllarına kadar uzanan Hollanda sermayeli şirketlerden Shell, Türk Philips ve Hollanda-İngiliz ortaklı Unilever de sergiye katkı veriyor. Hyatt otel grubu ve THY, KLM ise hizmet sponsorları arasında anılıyor.
SABANCI: AKM KÜLTÜREL MİRASTIR
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, sabah saatlerinde Atatürk Kültür Merkezi (AKM) sponsorluğu sözleşmesi imza töreninde bir araya geldiği Sabancı'yı, kısa bir süre için bile olsa SSM'de de yalnız bırakmıyordu.
Sabancı sohbetimizde "Sabancı ismi yalnızca AKM'nin içinde bir salona verilecek" diyor ve şunları söylüyordu:
"İstanbul için AKM'nin önemli bir bina olması, güzel ya da çirkin bir yapı olmasıyla ilgili değil, Cumhuriyet tarihimizin kültürel mirası. Dış mimarisi korunacak; deprem güçlendirmeden, teknolojik donanıma kadar büyük bir yatırım olacak. Sayın Bakan geçtiğimiz ekim ayında 'AKM'yi birkaç sponsor ile yapmak mümkün, ancak sizin gibi sanata değer bir kuruluş tek başına bu projeyi üstlenmeyi tercih edebilir' önerisiyle bize geldi. SSM'nin 10'uncu yılı olması nedeniyle öneri bize de cazip geldi."
Sabancı'nın verdiği 30 milyon lira, AKM'nin yenilenme yatırımını karşılamaya yetmeyecek. Böyle bir yatırım için en az bir o kadar paraya daha ihtiyaç var: Bakalım sanatsever bir müteahhit bulunabilecek mi?
- Dijital medya tüketici tercihleriyle şekillenecek5 yıl önce
- Londra ziyaretinin izlerini takip ettim5 yıl önce
- 'Gayrimenkulde değeri kentsel planlama oluşturur'5 yıl önce
- 'Küsmek, pasif agresif kişilik bozukluğudur'5 yıl önce
- Türk mucit, yerli ortakla sağlık yatırımı için geliyor5 yıl önce
- Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci: Türkiye uyuşturucuda transit ülke konumundan çıktı5 yıl önce
- Bu nasıl imar ki, kumsala bina diktiler!5 yıl önce
- Değişimin topuk sesleri5 yıl önce
- TOBB'un 1619 üst kurul delegesinin 17'si kadın5 yıl önce
- Mardin'i anlamak6 yıl önce