Dijital medya tüketici tercihleriyle şekillenecek
Temel olarak 21. yüzyıla damgasını vuran “Bilgi İletişim Toplumu” devrimi, geleneksel sanayilerin iş yapma modelini değiştirdiği bir süreçte, medyanın 20. yüzyılda çakılı kalması olanaksızdı.
2011 yılından beri haftanın en az 3 günü köşemden sizlere seslenirken, açık söylemek gerekirse yalnızca; “doğru haber-bilgi” ve “analiz” içeren yazı kalitesi ile ilgilendim.
Habertürk.com sürecinin yazılı basın emekçilerine getireceği yeni hayata odaklanmamın tarihi yalnızca 4 gün!..
Dünyada medya endüstrisindeki gelişmeler ortada…
2012 sonbaharında dünyanın önde gelen ekonomi dergilerinden Newsweek’in basılı versiyonunu kapattığını duyurması, dijital medya çağının önemli habercisiydi.
2013 yılında Amazon’un Jeff Bezos’un, Washington Post’u satın almasıyla, dijital medyanın tüketici tercihleriyle şekilleneceği yeni bir döneme giriliyordu.
Okurlarından elde ettikleri gelirleri artırma modelini benimseyen ve bu nedenle de içeriğe, gazeteciliğe yatırım yapan New York Times, Guardian, Financial Times, Economist’in dijital servislerinden sağladıkları gelirlerin artması, geleneksel medyanın gideceği yolu gösteriyordu.
Yolun sonunun öngörülebildiğini söylemek çok güç. Zira ABD’de halen medya gelirlerinin yüzde 55’ten fazlası basılı yayın organlarından geliyor.
Türkiye’de ise “büyük medya grupları” okur sayısını artıramıyor, reklam avcılığıyla ayakta durmaya çalışıyor.
Bu hazin gelişme, hem haberciliğe yatırım imkânı vermiyor, hem de medya endüstrisini vuruyor.
Gazete tek başına bir ürün değil. Asıl ürün; haber-bilgi-yorum-analiz içeren görsel ve yazılı içerik…
Medya grupları; ya bankalar, reklam verenler, siyasi ve kamu otoritelerinin elindeki olanaklardan en fazla payı kapma yarışı sürdürüyor ya da varlıklarını satıyor!
Habertürk’ün basılı yayın hayatını kapadığını duyurması dijital devrim ateşinin ilanından başka bir şey değil.
Bu süreçte; medya endüstrisinde mevcut matbaa, dağıtım kanallarında da konsolidasyon bekleyebiliriz.
Dijitalleşme sürecinde umarım okurlara “tüketici deneyimleri” sunan ara yüzler geliştirilerek, habere yatırım yapılarak medya emekçilerine yeni istihdam kapıları açılır.