Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        “Amerika Fethullah Gülen’i iade eder mi?” diye bir bahis oynayacaksak, ben “Etmez” diyorum.

        Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) Fethullah Gülen okullarını kapatmayacağını açıklaması; ABD’nin Türkiye’nin “ iade talebine” olumlu yanıt vermeyeceği yönünde aldığımız en güçlü işaret kabul edilebilir.

        En azından IKBY Başkanı Mesud Barzani’nin Amerikan politikalarına sadakatinin sorgulanacağı en uygun günün, bugün olmadığını çok iyi biliyoruz.

        15 Temmuz’dan sonra, Türkiye ile yakın ilişkileri olan Sudan ya da Azerbaycan gibi IKBY’nin de “hemen” bu okulları kapatacağını varsayanlar yanıldılar.

        IKBY, Milli Eğitim Bakanlığı önceki gün yaptığı açıklama ile sınırları içinde bulunan 20 Işık Okulu’nun (FETÖ’nün kurduğu) kapatılmayacağını resmen ilan etti.

        12 bin 719 öğrenciye eğitim veren okullarla ilgili olarak yapılan aynı açıklamada, “Öğrencilerin genel menfaati her şeyin üstünde tutuluyor ve mevcut durumda okulların kapıları da kapatılmayacaktır” ifadesi kullanıldı.

        Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un, dönemin Başbakan’ı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın FETÖ’ye savaş açtığını söylediği 2012- 2016 dönemine bakalım; Barzani ne yapmış?

        2013 yılında Fezalar Eğitim Kurumu’na bağlı Erbil’deki Işık Üniversitesi ve okullarını ziyaret eden Türkiye’den bir grup gazeteciye verilen rakamlar şöyle:

        Irak’ın genelinde açılan 25 okulun 17’si ve bu okullarda eğitim gören toplam 9 bin öğrencinin 5 bini Kürt bölgesinde…

        Demek oluyor ki; 2013-2016 yılları arasında IKBY’ye bağlı okullarda okuyan öğrenci sayısı 5 binden 12 bin 719’a çıkmış.

        “Bu dönemde Erdoğan tek başına mücadele etti” diyen Başbuğ eğer haklıysa, şüpheliler arasında Barzani’yi de anarsak yanlış olmaz.

        Erbil’de 1994 yılında açılan Fezalar Eğitim Kurumu’nun web sayfasında ise Irak’ın çeşitli bölgelerinde toplam 32 okulda, 14 bin öğrenciye eğitim verdikleri belirtiliyor.

        Anaokulundan üniversiteye kadar her kademede eğitim veren bu okullardan; vergi, su, elektrik gibi masrafların alınmadığını ileri sürenler, yıllık eğitim gelirlerinin 15 milyar dolar olduğunu iddia ediyor.

        FETÖ’YÜ ORTAKLARI MI KORUYOR?

        Erbil’deki haber kaynaklarıma ulaştığımda birbiri ile örtüşen, örtüşmeyen şu yorumları alıyorum:

        IKBY’nin bağımsızlığı için referendum yapılacağını açıklayan Barzani, halen adım atamadı. İç siyaset dengeleri Barzani’nin “Türkiye’nin uydusu” olarak gözükmesine izin vermiyor.

        Barzani, sınırındaki en yakın müttefiki Türkiye’yi karşısına almak istemez. Okulları FETÖ’den alacak bir formül bulur.

        Barzani, Amerika’nın izni olmadan karar alamaz. Bekler…

        Işık Okulları’nın yüzde 60’ı yerel yatırımcılara ait bulunuyor. Barzani yönetimi, “FETÖ” ye ait hisseleri devir alır.

        Yerel halk; hem başarı oranının yüksekliği hem İngilizce’nin yanı sıra Türkçe de eğitim vermesinden dolayı bu okulların devamını istiyor.

        Fethullah Gülen’in “Türkİslam sentezi” görünümlü politikası, Kürt halkının çıkarları ile örtüşmüyor. Bunlar Erbil için de tehdit oluşturuyor.

        Washington “FETÖ” dememişse, Erbil hiç demez.

        KUZEY IRAK YAYLA TURİZMİ

        Karayolu ile Erbil, Dohuk, Süleymaniye başta olmak üzere IKBY’nin kentlerine sıklıkla yolculuk yapan bir iş insanı ile sohbet ediyorum.

        Türkiye-Irak arasında artan “Türk” yolcu trafiğine dikkat çekiyor.

        “Sınır kontrollerinin uzamasından dolayı iki yönde de birikmeler oluyor. O nedenle etrafımızdaki araçları gözlemleyebiliyoruz. Türkiye’den Kürt olmayanların yolcu trafiği geliş yönünde de gidiş yönünde de son günlerde arttı. Kuzey Irak’tan Ürdün’e, Lübnan’a, İran’a geçmek kolay.”

        Ortaya attığı soru belli: “Bu trafik FETÖ’den mi kaynaklanıyor?”

        Bir başka izlenim de şu: Irak’ın güneyindeki Araplar ve Türkiye’de komşu illerde yaşayanlar, Erbil civarındaki yaylara geliyor. Otellerde doluluk oranı yükseldi. Hem sıcaklardan hem de terörden kaçış Erbil’de turizmi canlandırdı.

        İnşaat ve petrol işleri yapan Türk yatırımcılar ise peşmerge maaşlarını ödemekte bile güçlük çeken IKBY’den hakedişlerini alamadıkları için makine parkını bile bırakıp geri dönüyor.

        Bu konjonktürde Irak’taki hareketliliği okumak çok kolay değil…

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar