Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Tarihi yapıya eklentiler yapıldığı gerekçesiyle Haydarpaşa Garı’nın yenileme projesine ruhsat vermeyen Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, “İstanbul’da 1000 yıl önce hüküm süren Roma İmparatorluğu’ndan beri, özel mülkiyete girmemiş olan Haydarpaşa ve çevresini korumak CHP olarak tarihsel sorumluluğumuz” diyor.

        “Korumayı başarabilecek misiniz?” sorusunu, “Ucunda ölüm yok ya, imzalamam” diye yanıtlıyor.

        Kadıköy Belediyesi’ne ait Kalkhedon Moda Sosyal Tesisi’nde bir grup yazarla birlikte bir araya geldiğimiz Nuhoğlu; bir kısmı Devlet Demiryolları İşletmesi’ne (TCDD), bir kısmı da Özelleştirme İdaresi’ne bağlı 200 dönümlük arazide yer alan gar binası ve çevresiyle ilgili itirazlarını anlatıyor:

        “Tarihi binanın orijinaline sadık kalınarak yenilenmesine karşı değiliz. Ancak TCDD’nin bize gönderdiği planda, eklemeler var. Binanın dışına asansör konmuş. Hizmet binası olacağı belirtilse de içine kafeterya yapıları ve kanopiler eklenerek ticari kullanıma açılmış.”

        ANKARA, KARARI BEKLETİYOR

        İstanbul Kültür Varlıkları Koruma 5 No’lu Bölge Kurulu Müdürlüğü’nden belediyenin itirazına, 1 günde yanıt geliyor. Tabii olumsuz...

        Nuhoğlu, “Bölge Kurulu’nun jet hızıyla reddettiği dosyamız, Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nda 1 aya yakın zamandır bekliyor. Seçimler yaklaşırken kamuoyunun tepkisini çekecek bir karar açıklamaktan çekiniyor olabilirler” yorumunu yapıyor.

        Nuhoğlu, belediyenin direnmesi karşısında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bu projeye ruhsat verme ihtimalini hatırlattığımda, “Mahkemeye veririz, dava sürecinde kamuoyunu ikna ederiz” karşılığını veriyor.

        Kent aktivistlerinin kurduğu “Haydarpaşa Dayanışması” platformu, son 2 yıldır gar ve çevresinin liman ve tren istasyonu fonksiyonlarına geri dönmesi için eylemler yapıyor.

        Nuhoğlu’nun onlara da bir mesajı var: “Gar binasına odaklanmakla kalmamalılar. Haydarpaşa Limanı ve çevresi çok önemli. Bu projenin bütünlüklü olarak korunması gerekir. Maliye Bakanlığı, Haydarpaşa Limanı özelleştirmesinden 5 milyar dolar gelir hedefliyor. Proje kapsamında 2.5 milyon metrekare kapalı alan üretilmesi planlandı. 2012 yılında 5 binlik planlar geçti, binlik planlar çıkmadı. Çünkü meslek odalarının açtığı davalar devam ediyor.”

        BİR KISMI ÜSKÜDAR’DA

        Haydarpaşa projesi, iki ayrı belediyenin sınırları içinde kalıyor.

        Tepe Nautilus alışveriş merkezinden Selimiye Kışlası sahiline kadar uzanan toplam 1 milyon metrekarelik alanın bir kısmı Üsküdar (AK Partili), bir kısmı da Kadıköy Belediyesi’nin yetki alanında bulunuyor.

        O nedenle Haydarpaşa’da hükümet ve “Haydarpaşa Dayanışma”dan başka tekli inisiyatif koyacak bir yapı yok.

        Günün sonunda Haydarpaşa’nın geleceğiyle ilgili kararı hukuk verecek gibi görünüyor.

        Yalnız Nuhoğlu’nun Haydarpaşa için söylediği şu cümle çok önemli:

        “Bölge Kurulu’nda gözetmen olarak bulunuyorduk. Bizim arkadaşlarımız o dönemde TCDD’nin gar projesine sıcak bakmış. Şu iyi bilinmeli; nüfusu bugün 500 bin, proje hayata geçtiğinde 800 bine ulaşacak Kadıköy’de, kente hizmet üretecek arazi yok. Caferağa’dan başka kapalı havuzumuz yok. 65 yaş üstü 50 bin kişi burada yaşıyor. Yaşlılara, çocuklara, kadınlara, sanatçılara kentli hayatı yaşatacak alanlarımız yok. Kadıköylülere güveniyorum; Haydarpaşa’yı koruyacaklar.”

        TCDD ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, gar binası projesinde eklentilerin olmadığını ve yerel yönetimin Yüksek Koruma Kurulu’ndan çıkan karara uyma zorunluluğu olduğunu ileri sürmüştü.

        Haydarpaşa’nın tarihi üzerinde kalem oynatanların, endüstriyel yapılarını sosyal ve kültürel amaçlı olarak kente kazandıran Avrupa pratiğinden esinlenmelerini diliyorum.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar