Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bir zamanlar zenginler ve toplumda pozisyona sahip insanlar buluşmak ve eğlenmek için trenlerin lüks yataklı vagonlarında veyahut gemilerin lüks kamaralarındaseyahat ederlerdi. Ancak uçakla yolculuk yaygınlaşınca, bu insanlar jetleri tercih etmeye başladılar. Bugün eğlenen zengin insanların tanımlanması amacıyla kullanılan jet set deyiminin temelinde bu kadar basit bir gerekçe vardır. Bugün bu gerekçesi basit deyimin dedikodu sayfalarında çok sık kullanılmasıyla nasıl evrildiğini ve bugüne kadar nasıl geldiğini bazı köşe taşlarını vurgulayarak inceleyeceğiz.

        Jet set dedikodu sayfalarında

        1960 yılında Igor Cassini adında ve dedikodu köşesini Cholly Knickerbocker takma adıyla yazan bir yazar vardı. Ondan önce aynı köşeyi yazan Maury Paul daha sonra jet set olarak adlandırılacak insanlara ‘Cafe society’ adını takmıştı. Bu grup ona göre şık gece kıyafetleriyle bir gece kulübünden diğerine şampanya içmek ve dedikodu yapmak için koşanlardan ibaretti. İlk jet yolcu seferinden sonra yazdığı dedikodu sayfasında Knickerbocker bu insanlara ‘smart set’ demeye başladı Ancak cafe society terimi gece kulüplerine daha çok ihtiyarların gitmeye başlamasıyla demode oldu ve setin gençlerinin hızlı yaşam ve eğlence arayışlarına ve yaşam stillerine uyan yeni bir deyime ihtiyaç oldu. Ve sonunda jetset deyimi kullanıldı. Ondan bu yana dedikodu sayfalarının en önde gelen kavramı halinde bu.

        Deyimin ilk ortaya çıkışı

        1960 yılında ilk tarifeli yolcu jet uçağı seferi yapıldı. Amerikan şirketinin iki numaralı seferi Los Angeles'tan New York'a o tarihte bir Boeing 707 ile dört saat üç dakikada uçtu. Bu uçuşta bulunan yolcuların büyük bölümü Los Angeles'ın eğlence peşinde koşan zenginleriydi ve onlar New York'ta kendilerine yeni buluşma yerleri oluşturmak için gidiyorlardı. İki yıl içinde New York'ta öyle bir dönüşüm yarattılar ki 1962 yılında New York Times jet set adı takılan bu grubu incelediği özel bir yorum haber yayınlamak zorunda kaldı. Gazete o dönem bu insanların dünyadaki sayılarının ancak birkaç bine ulaştığını, çeşitli metropollerde yaşayan bu kişilerin hepsinin birbirini tanıdığını ve çoğunun da takma ve kısa yazılan isimleri kullandığını vurguluyordu.

        DEDİKODU KÖŞELERİ

        GÖRÜNMEK ve görmek için yaşamaya başlayan jet setin dedikodu denilen köşe yazı türünü yaşattığını söylemek mümkün. İlk başlarda dedikodu yazarları değişime adapte olmakta zorlandılar çünkü hayat stillerine alışmış oldukları eski insanlar ortadan çekiliyordu artık. Onlar eskinin gözdesi olan gece kulüplerinin kapanmasıyla, örneğin Stork adlı kulüpteki cub odasının kapanması veya WL Morocco’nun kapanması gibi gelişmelerle gece yaşamına veda ediyor gibiydiler. Setin içine yeni gelenler ise daha genç farklı değerlere sahip ve dedikodu yazarları ile daha zor ilişkiler kuran insanlardı. Onların kuralları çok değişkendi ve böylece dedikodu yazarlığı zor olmayı sürdürürken riskli de olmaya başladı, çünkü bu yeni set insanları eskilerden farklı olarak dedikodu yazarları ile zor arkadaşlık kuruyorlardı.

        James Bond'da jet set

        James Bond kitaplarında jet set karakterleri sıkça yer alırlar. Ancak James Bond zihnen ve yaşam tarzı nedeniyle bu setin bir parçası olmasına rağmen bu insanlarla eğlenmeye fazla vakit ayıramaz. Çünkü onun çok ciddi görevleri ve yoğun işi vardır. Jet set insanları ise işsiz gibidirler. Parası olan ve mesaisi olmayan bu insanlara James Bond'-un ayak uydurabilmesi kolay değildi.

        Jacqueline Susan;

        Önce is Nort Enough kitabıyla meşhur olmuş olan Jacqueline Susan da jet set hakkında yazmıştır. Onun kitaplarından yapılan televizyon dizileriyle seyirciler daima merak ettiği ve bu merakını dedikodu sayfalarında gidermeye çalıştığı jet setin yaşam stilini daha iyi tanıma imkânını bulmuştur.

        İlgi hâlâ sürüyor

        JET setin hayat tarzı ve ilişkileri hâlâ büyük ilgi çekiyor. Amerikan televizyoncuları bu ilgiyi kullanmak için 'Lifestyles of the Rich and Famous' adlı bir dizi de yaptılar. Reytingi daima iyi oldu bu dizinin. Bu da çok normal; çünkü iyi anlatılan masallar daima iyi dinleyici bulabiliyor.

        Sonra hippiler geldi

        Galiba jet setin ortaya çıktığı yıllar rüya gibi hikâyelere inanılan yıllardı. Jet setin yaşam stili bir tür masaldı ve bunlardan sonra aynı dönemde ortaya çıkan hippilerin yaşamları da masal gibiydi. İki grubun yaşam stilleri birbirine zıttı ama ikisi de gerçeküstü yaşamlara dayanıyordu. Bu da dönemin insanının kaçış için hayattan neler beklediğine dair işaretler içeriyor.

        RİCHARD BURTON, ELİZABETH TAYLOR

        Uluslararası jet setin kendilerine en yakın gördüğü ünlü çift Elizabeth Taylor ile Richard Burton'du. İkili yaşam stilleriyle asillere benzeyen tavırlarıyla, aşklarının muhteşemliğiyle her jet setçinin hayalini süslerdi. Elizabeth Taylor şimdi bile her çıktığında şimdinin jet setçileri tarafından ilgiyle karşılanıyor. Onun kocası hakkında söyledikleri hâlâ ilgiyle okunuyor. Son olarak Richard Burton'un ölmeden önce ayrılmış olduğu Liz Taylor'a geri dönmek istediğini söylediği bir mektubun ortaya çıkması uluslararası sette günlerce süren konuşma konusu oldu. Burton'un yazdıktan sonra öldüğü o mektubu Liz Taylor ancak cenazeden döndükten sonra bulmuş ve bugüne kadar başucunda saklamış. Tam jet sete uygun bir külkedisi hikâyesi değil mi bu.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar