Rusya'nın yeni Deniz Doktrini ve Karadeniz'den Akdeniz'e uzanan kritik cephe hattı!
Rusya’da dün onaylanan yeni Deniz Doktrini ve Donanma Tüzüğü imza töreni vardı. St. Petersburg Devlet Tarih Müzesi binasında yapılan törende Rus Silahlı Kuvvetlerinin iç hizmetini belirleyen kararnamede de değişiklik yapıldı.
En son 17 Haziran 2015 tarihli çıkarılan Deniz Doktrini geçersiz hale gelmiş oldu.
Bu arada aynı gün Ukrayna’dan bir hamle geldi. Kırım’daki Karadeniz Filosu karargahı SİHA ile vuruldu. Rus basın servisi olayı basit bir saldırı olarak nitelendirse de 6 kişinin yaralandığı patlama sebebiyle Sivastopol'daki Donanma Günü etkinlikleri iptal edildi.
Putin ise yaptığı konuşmada donanma yeteneklerinin sürekli geliştirildiğini vurgulayarak “Filo, ülkemizin sınırlarında ve dünya okyanuslarının herhangi bir bölgesinde stratejik görevleri başarılı bir şekilde yerine getirmektedir. Egemenliğimize ve özgürlüğümüze saldırmaya karar veren herkese yıldırım hızıyla yanıt verebilir.” ifadelerini kullandı.
Törende en kritik adımlardan biri de Zirkon hipersonik füzelerinin birkaç ay içinde Rus donanmasına eklemleneceği haberiydi. Putin bu füzeler için "engelleri olmayan" ifadesini kullandı. Ses hızının 9 katı hareket kabiliyeti (saatte 10.000 km'yi aşan) olduğu belirtilen Zirkon hipersonik füzeleri aynı gün İngiliz basınında yer bulmaya başladı. Douglas Patience imzalı bir görüş yazısı hızla haber portallarında yer aldı. Söz konusu yazıdan yapılan alıntıda “Geçen yıl boyunca Rusya, savaş gemilerinden ve denizaltılardan ateşlenen Zirkon'un birçok testini gerçekleştirdi. Bu kadar yüksek bir hızdaki füze, yaklaşık beş dakika içinde Londra'ya ulaşacak” denildi
Zirkon ile donatılmış ilk geminin adı Amiral Gorshkov olacak. Gorshkov SSCB döneminin Karadeniz ve Azak Denizi’ndeki sembol komuta ismi…
Yeni doktrine gelince en önemli değişiklik, 2015’teki belgede dış tehdit NATO'nun Rusya hattına ilerlemesiyken şimdi asıl tehlike açıkça “ABD ve müttefikleri” olarak geçiyor. ABD ve müttefikleri ifadesine sık yer veriliyor.
(Peki burada örneğin Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi Rus deniz savunma alanının hangi düşman sınıfında yer alıyor? Türkiye bu süreçte kendi Mavi Vatan doktrinini hangi çerçevede ilerletecek? Pek muhtemel ki bu belge Rusya ile yeni işbirliği alanlarını meydana getirebileceği gibi koşullara göre yeni karşıtlıkları da ortaya çıkarabilir. Bu sahadaki uzmanların yeni Rus doktrinini analiz etmeleri faydalı olacaktır.)
Belgeye göre ABD ve müttefiklerinin Rusya'nın Dünya Okyanusundaki hak ve çıkarlarını sınırlama arzusu ve bu yöndeki toprak iddiaları bir tehdit olarak tanımlanıyor. Bugün Litvanya kıyılarına sıkışmış gözüken Kaliningrad’a ulaşım için Ust-Luga ve St. Petersburg limanları arasında bir feribot hattının geliştirilmesi öngörülüyor.
Doktrinde ayrıca ulusal güvenlik hattı Kuril ve Baltık boğazlarını, Karadeniz'i ve Akdeniz'in doğusunu, Asya ve Afrika kıyıları boyunca uzanan geniş bir deniz taşımacılığı hattını içeriyor. Kuzey Kutbu, Asya-Pasifik, Hazar ve Hint Okyanusu’nda da mevcut müttefiklerle deniz işbirliğinin artırılması ve düşman sahaların takip edileceği belirtiliyor.
Özellikle metinde yer alan Karadeniz’de ve Kırım’daki filoların güçlendirilmesi ve hidrokarbon arama çalışmalarının hızlandırılması vurgusu orta ve uzun vadede Türkiye’nin Karadeniz’deki varlığı ve jeo-stratejik güvenliği bakımından son derece önemlidir. Bu bölgede istikrara bozucu denge değişiklikleri hem Türkiye’nin egemenlik hakları hem de Montrö’nün sürdürülebilirliği açısından dikkatle irdelenmelidir.