Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Suriye’nin kuzeyindeki olası bir harekatın partiler üstü bir zeminde ve oldukça soğukkanlı biçimde irdelenmesi gerekiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Pazartesi günkü açıklamasıyla birlikte mevcut durumu ve ilk etapta beliren olasılıkları dünkü yazımızda irdelemeye çalışmıştık. Kapsamı ve süresi henüz belirsiz olsa da Türkiye her an Barış Pınarı Harekatının yeni adımlarıyla güne uyanabilir.

        Bu ilk görünümü Suriye’de sahayı en iyi bilen uzmanlardan Prof. Dr. Serhat Erkmen’le konuştuk. Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Erkmen de bir harekata doğru yeni adımlar atıldığını, en üst seviyedeki açıklamanın bunu gösterdiğini ifade ediyor. Ancak kapsamının harekatın hemen başlayıp başlamayacağını belirleyeceğini ve tüm sınır boyunca bir operasyon için birçok hazırlık yapılması gerektiğini ekliyor. Prof. Dr. Erkmen, sahadaki koşullar çerçevesinde dar kapsamlı bir harekatın kısa bir sürede ancak tüm sınırı kapsayacak bir operasyonun birkaç ay sürecek bir hazırlık gerektirdiğini söylüyor.

        Bir başka önemli belirleyici Rusya-Rejim ve ABD-YPG ilişkisi olacak…

        Serhat Erkmen bu ilişkilerde önemli bir değişim olmadığını ve ne ABD’nin YPG'den ne de Rusya’nın rejimden vazgeçtiğini ifade ederken Rusya ve ABD’nin Ukrayna ve Suriye'de keskin bir biçimde karşı karşıya gelmesinin Türkiye'nin önünü açtığına dikkat çekiyor. “Fakat birinin destekleyeceğini diğerinin karşı çıkacağı dikkate alınırsa her halükarda Türkiye’nin Suriye'de bir taraf ile ilişkisini yakın dönemde farklı aşamaya taşımasına şahit olabiliriz. Bu YPG ile olmayacağına göre olası bir operasyon diğer seçeneğin de önünü açabilir.”

        Yani Rusya ile daha ileri bir işbirliği ortaya çıkabilir ve bunun mutabakata ulaştığı zemin de de pek muhtemel ki ay ortasında gerçekleşecek 18. Astana görüşmeleri olabilir. Nitekim Rusya’nın bir süredir bazı meskun mahallerden çekildiği ve/veya operasyonel gücünü çekmek istediği yönünde bilgiler geliyordu. Ukrayna’daki savaşın bölgedeki güç dengelerinde meydana getireceği değişimden daha önce de bahsetmiştik. Burada önemli olan doğru zaman ve yerinde kararlarla yeni denge halini avantaja çevirebilmek olacaktır.

        Bununla birlikte Perşembe günü toplanacak Milli Güvenlik Kurulunda alınacak kararlar 30 km derinlikteki harekatın yol haritasına yönelik önemli işaretler verecektir. Kanaatimce alandaki denge değişiminde rol oynayacak meskun mahallerde (ki dün yazdığım gibi Münbiç ve Tel-Rıfat ilk akla gelenler arasında) daha cerrahi ve stratejik bir operasyon izlenimi öne çıkıyor.

        Bu arada söz konusu yerlerin az sayıda da olsa Suriyelilerin geri dönüşü için kısmi bir motivasyon sağlayabileceğini ekleyelim… Tabii bunun için makul bir sürede alan kontrolü sağlanması ve ilgili yerlerden gelmiş olan geçici koruma statüsündekilerin sistemli biçimde buraya yönlendirilmesi gerekecektir!

        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00
        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar