Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bulgaristan’da Pazar günü yapılan seçimler Türkiye’de de geçen haftanın merak edilen konularından biriydi. Özellikle Türkiye’de yaşayan 300 binin üzerindeki çifte vatandaşın sandığa giderek oy kullanmasının ülkedeki siyasi dengeleri etkileyebileceği düşünülüyordu.

        Nitekim bir önceki seçimde %10.71 oy alan ve yoğun olarak Türklerin desteklediği Hak ve Özgürlükler Partisinin toplam oyu 295 bin civarındaydı. Bu seçimde Türkiye’de sandığa gidenlerin sayısı 30 binin biraz üzerindeydi.

        İlk defa bir Türk Cumhurbaşkanı adayının da yarıştığı seçimler gerçek bir “diaspora” çalışmasını gündeme getiriyordu. Ülke dışında yaşayan ancak anavatanla bağları bir şekilde devam eden insanları ifade eden bu kavrama göre Türkiye’nin 6 milyona yakın diaspora Türklüğü bulunuyor… Bu insanların yaşadıkları/vatandaşı oldukları ülkelerde etki güçlerini artırmaları Türkiye açısından önemli.

        Bulgaristan’ı dikkate aldığımızda çekilen acılar ve uğranan haksızlıklar da tarihteki yerini almış durumda. Büyük göç hareketliliğinin gerçekleştiği 1989 yılına giden süreçte yoğun bir baskı ve tek tipleştirme siyasetinin acı yüzüyle karşılaştılar. Ölenlerin bile Türkçe isimleri değiştirildi…

        Bugün yaklaşık 7 milyon nüfuslu Bulgaristan’da 1 milyon dolayında Türk yaşıyor. Ancak siyasette dağınık ve etkisiz kaldıkları için geriye dönük hak ve kazanımlarını elde edemiyorlar. Bu yıl üçüncü kez sandık başına giden Bulgaristan’da işte bu sebeple Türkiye’de yaşayanların oyu hayati bir önem kazanmıştı.

        İnsanları sandığa götürmek için sivil toplum kuruluşları, birçok TV ve gazete konuyu gündemine aldı. Biz de seçimden iki gün önce İsmail Küçükkaya ile “Çalar Saat” programında konuyu güçlü bir şekilde dile getirdik, çağrı yaptık. Geri dönüşlerden yayının ülke çapında etkisi olduğunu gözlemledim. Pek çok milletvekili destek verdi. İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da sosyal medyada paylaşımda bulundular.

        Evet bu çabalar sonuç verdi denilebilir.

        Sandık sayısının 35’ten, 19 ilde 126’ya çıkarıldığı Türkiye ayağında Temmuz ayındaki seçime göre 3 katı bir artış sağlanarak 93 bin civarında bir oy gönderildi. Bursa'da bu rakam 24.635 olarak gerçekleşti. Kullanılan toplam oyların %95’i Hak ve Özgürlükler Partisi’ne gitti. Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi Genel Başkanı Mustafa Karadayı, oyların yüzde 13'ünü alarak 3'üncü sırada yer aldı. Bir değişiklik olmazsa toplam 240 sandalyeli parlamentoda milletvekili sayısı 29’dan 36’ya çıkacak.

        Her ne kadar resmi olmayan sonuçlara göre seçim ikinci tura kalsa da Türkiye’deki seçime katılımda önemli bir artış göze çarpıyor. Bu artışın tüm Dış Türkler için bir örnek teşkil etmesini diliyorum.

        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00
        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar