Ankara'da Güvenlik ve İstihbarat zirvesi
Güvenlik ve istihbarat konusu teknolojideki dönüşümle birlikte devletlerin ekonomik, sosyal, kültürel, siyasal yaşantısına giderek daha fazla nüfus etmektedir. Çatışmaların sınır aşan görünümü, ekonomide yaşanan keskin rekabet ve artan vekalet savaşlarıyla karmaşıklaşan ilişkiler kaosu yönetebilmeyi zorunlu hale getirmektedir. Bu sebeple sadece devletler değil devlet altı gruplar, uluslararası örgütler ve hatta ticari şirketler güvenlik ve istihbarat kavramlarına daha faz fazla ilgi göstermektedir.
Elbette akademik çalışmaların da bu yönelim içerisinde olması beklenmelidir. Bu amaçla Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi (JSGA), 23-25 Eylül tarihlerinde önemli bir kongre gerçekleştiriyor. 2.Uluslararası Güvenlik ve İstihbarat Kongresi yüzü aşkın akademisyen ve bir o kadar bilimsel çalışmayı bir araya getiriyor. Cumhurbaşkanlığı himayesine İçişleri Bakanlığına bağlı JSGA tarafından organize edilen Kongreyi çevrimiçi de izlemek mümkün.
Kongrenin açılış oturumunda biz de davetli konuşmacılar arasındaydık. "Türk Dünyasında Güvenlik ve İstihbaratın Geleceği" başlıklı bir konuşma yaptım. Bu konunun daha fazla irdeleneceği bir döneme adım atıyoruz. Oturum başkanlığını Prof. Dr. İsmail Hakkı Demircioğlu yaparken, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Prof. Dr. Murat Yeşiltaş, Dr. Can Ozan Tuncer ve Prof. Dr. Max Kılger de birer konuşma yaptılar. Sayın Ünüvar'ın sağlık ve güvenlik ilişkisi üzerine değerlendirmesi önemliydi. Bu kapsamda daha fazla ve uluslararası nitelikte çalışma yapılması gerekiyor. JSGA Başkanı Tuğgeneral Murat Bulut ise konuşmasında bu faaliyetlerin artarak devam edeceğini ve araştırmacıların dikkatine sunulacağını belirtti.
Kongreye katılarak kapsamlı bir konuşma yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu terörle mücadelede istihbaratın etkinliğinden ve başarısından söz ederken bakanlığın "kitap üreten" bir bakanlık haline geldiğini ifade etti. İlgi duyan araştırmacılar Güvenlik Stratejileri Dairesinden bu eserlere ulaşabilirler. Bakan Soylu sadece bu yıl 130'dan fazla önemli terör girişiminin engellendiğini ve çok farklı sahalarda büyük bir istihbarat sistemini kurduklarını açıkladı. Bu aslında yurtiçindeki terörle mücadele rakamlarına ve bölgede süregelen çatışmasızlık haline de doğrudan yansıyor. Soylu konuşmasında Güvenlik Acil Durum Merkezi (GAMER)'in 10 Ekim'de açılacağını duyurdu. Bu bir bakıma en önemli güvenlik ve istihbarat birimlerinin tek koordinasyon merkezinde buluşması demek.
Kongre bugün ve yarın düzenlenecek oturumlarla devam edecek. Bkz. http://www.jsga.edu.tr/iiuluslararasi-guvenlik-kongresi-programi-yayimlanmistir