Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet Resmi İlanlar

Hatıra paralar günümüz koleksiyonculuğunun etkili araçlarından biri… Aynı zamanda bir devletin güç ve sembollerini ya da devletler arası ilişkilerdeki önemli gün ve olayları kayda geçirerek geçmişle gelecek arasında köprü kurma özelliği bulunuyor. Zaten bu işi yapmakla sorumlu olan darphaneler bizzat devletin gücünü temsil ediyor.

Koleksiyon meselesinde en önemlisi basılan paranın adedi, ne kadar kişi tarafından satın alındığı ve zaman içerisinde ulaşılabilir olup olmadığı… Zira çok az sayıda basılan bir hatıra para yıllar sonra çok değerli bir hal alabiliyor. Hatıra para basımı ilgili kanun gereğince “milli ve milletlerarası önemli tarihi, bilimsel, kültürel ve sanat olayları ile anmaya değer diğer olay ve günleri belirtmek ve muhtelif alanlarda ün yapmış Türk büyüklerini anmak amacıyla…” gerçekleşiyor. Bu konuda yetkili kurum Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü..Türk Darphanesi 1467 yılına dayanıyor.

Dün bu önemli koleksiyonlara bir yenisi daha eklendi. Kazakistan’ın Bağımsızlığının 30. yıldönümüne ithafen basılan hatıra paranın tanıtımı yapıldı. 31 gr gümüşten, 30 TL nominal değerle 3 Bin adet basılan 30.yıl parasının görünümü ve yazılımı da dikkat çekiciydi. Hatıra paranın ön yüzünde Kazakistan’ın ulusal bayrağı ve Türkçe olarak “Kazakistan Bağımsızlığının 30. yılı” ibaresi yer alıyor. Arka yüzün ortasında Kazakistan haritası var. Haritanın içinde yeni Kazak Latin alfabesi ile “Qazaqstan” diye yazıyor. Bu bile aslında iki ülkenin Latin alfabesine dayalı olarak adım adım nasıl ortaklaşacağını gösteren bir işaret… Bundan önce sadece Kiril alfabesi ile yazılıyordu.

Ayrıca geçmişte Kazakistan topraklarında hüküm sürmüş bazı devletlerin isimleri de kronolojik sırasıyla yazılmış. Sakalar, Hunlar, Göktürkler, Altın Orda ve Kazak Hanlığı... Mutlaka hatırlayanlar olacaktır Kazakistan’da da bozkurt temalı bir hatıra para basılmıştı.

Doğrusu Türk dünyasının kadim tarihini kuşatan bu kronoloji çok daha fazla önemsenmeli, hatırlanmalı ve özellikle çocuklarımıza öğretilmeli. Çünkü bu süreci genel hatlarıyla bile özümsemiş bir insan Türk Dünyasının neresinde olursa ortaklığın yolunu görür, yazar ve inşa eder.

En hoşuma giden yerlerden biri de arka yüzün üst kısmında Orhun Yazıtlarında olduğu gibi eski Türk yazısıyla “Türk” sözcüğü yer alıyor. Alt kısmında ise Türk halklarına ortak olan koçboynuzu motifi bulunuyor

Tanıtım için İstanbul’da düzenlenen etkinliğe Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly, Kazakistan İstanbul Başkonsolosu Alim Bayel, Türkiye Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürü Abdullah Yasir Şahin, akademisyenler ve basın mensupları katıldı.

Büyükelçi Saparbek çok kapsamlı bir konuşma yaptı. Ülkenin nereden nereye geldiğini, özellikle ekonomide kat etilen mesafeyi rakamlarla anlattı. Bağımsızlığın kazanıldığı 1991 yılında 600 dolar olan kişi başına milli gelirin bugün 10 bin dolar seviyesine geldiğini hatırlattı. Dolayısıyla bir takım sorunlar olsa da artık Kazakistan para birimi Tenge 30 yıl öncesine göre çok daha güçlü. Bu arada Abzal beyin hızına yetişmek hiç kolay değil. Her gün bir başka vilayette farklı bir etkinlikte…Türkiye sevgisi ve Türkçeye olan hakimiyeti takdire şayan…

Kazakistan’ın İstanbul Başkonsolosu Alim Bayel ise Darphane Genel Müdürlüğü ile birlikte hatıra paranın tasarımında büyük emek vermiş. Bayel, normalde bu tür paraların Darphane tarafından 20 lira nominal değerle basılırken Kazakistan’ın 30.yılı için bir istisna olarak 30 lira nominal değer koyulduğunun altını çizdi. Başkonsolos Bayel’in, Cumhurbaşkanı Tokayev’in geleceğin yöneticilerini belirlemek/teşvik etmek için geliştirdiği projede 13 bin aday arasından seçilen 300 kişiden biri olduğunu belirtelim.

Bu vesileyle 30.yılın kutlu olmasını ve geleceğe emin adımlarla ilerlemesini diliyorum.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar