Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

Kırgızistan ve Tacikistan arasındaki olayların tırmanması ve gerginliğin devam etmesi sebebiyle Devlet Ulusal Güvenlik Komitesi başkanları iki kontrol noktası arasındaki tarafsız bölgede bir araya geldiler. Karşılıklı olarak askeri teçhizatı çekme kararı aldılar. Görgü tanıklarınca Tacikistan tarafından havan ve makineli tüfek kullanıldığı, su dağıtım istasyonunun ele geçirilmeye çalışıldığı iddia ediliyor. Ölü sayısı sabah itibariyle onlarla ifade ediliyor. Kırgızistan'da 444 yetişkin ve 1078 çocuk olmak üzere 1522 vatandaş bölgeden tahliye edildi. Yani çok daha acı kayıplar yaşanabilirdi!

Bu arada süregelen istikrarsızlığın tüm Orta Asya'yı ilgilendirdiği çok açık... Gerek Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev gerekse Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev yaptıkları görüşme girişimlerle olayların büyümesini engellediler. AGİT ve Türk Konseyi de her iki ülkeye itidal çağrısında bulundu.

Bu yazı kaleme alınırken Türkiye'den henüz resmi bir açıklama yapılmamıştı.

Ve tabi Putin... Sözcüsü Peskov aracılığıyla Kırgızistan ile Tacikistan arasındaki ihtilafın çözümünde arabuluculuk yapmaya hazır olduğunu açıkladı. Böyle bakıldığında Kırgızistan ve Tacikistan da Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'nün üyeleri. Ancak her iki ülke de buna sıcak bakmadı. Daha önce de böyle olmuştu. Orta Asya ülkeleri kendi sorunlarını kendileri çözmek zorundalar. Doğru olan budur. Ancak bu şekilde bölgede sürdürülebilir bir istikrar ve barış ortamı sağlanabilir.

Bu çerçevede akşam saatlerinde önemli bir gelişme yaşandı ve Tacikistan Cumhurbaşkanı Rahman mevkidaşı Kırgızistan Cumhurbaşkanı Japarov'u ülkesine davet etti Bu kapsamda iki ülke cumhurbaşkanları problemi çözebilmek amacıyla Mayıs ayının ikinci yarısında Duşanbe'de yüz yüze bir görüşme gerçekleştirecekler.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar