Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet Resmi İlanlar

Milyonları yakından ilgilendiren bu önemli konuyu kapsamlı biçimde daha önce de gündeme taşımıştık. Bilhassa sınav tarihinin öne alınması kararı, adaylarda ve hatta velilerde tepkilere neden olmuştu. Keşke tarih yeniden değiştirilmeseydi. Ek sınav süresi, taban puanın düşürülmesi gibi birtakım kolaylıklar sağlansa da artan zaman baskısının adaylarda yaratacağı muhtemel olumsuzluklar seslendirilmişti.

Bir de Korona süreci… Özellikle kronik rahatsızlığı olanlar, daha riskli adaylar sınav salonunda bulunma konusunda kaygılılar.

Ancak artık gerçek şu ki; üniversiteye yerleşmek isteyen öğrenciler/adaylar için sınav tarihi (YKS) 27-28 Haziran 2020 olarak kesinleşti. Şimdi herkesin çabası, öğrencilerimizin olabilen en iyi koşullarda en az stresle bu kritik eşiği geçirebilmeleri olmalı…

Yaklaşık 2,5 milyon kişi hayalindeki üniversite ve bölüme yerleşmek için adeta ter dökecek. Ter kelimesi ise bu sınavda daha da anlamlı bir hal alacak. Öyle ki sınavda adaylara maske takma zorunluluğu getirilirse bu duruma hazırlıklı olmalarında fayda var.

Biliyoruz ki maske-mesafe-hijyen mücadelede 3 temel vazgeçilmezimiz… Ancak maske konusunda adaylardan, velilerden e-posta ve mesajlar geliyor. Sıcakların artacağından ve hele ki daha yüksek olduğu illerde maske takmanın zorluklarından bahsedenler var.

Dolayısıyla “Maske takma zorunluluğu kesin mi?”, “Bu konuda bir değişiklik var mı?” diye soruyorlar.

Yaptığım görüşme ve değerlendirmelerden çıkardığım 2 sonuç var. Birincisi böyle bir kesinleşmiş karar yok. İkincisi, 14 Haziran tarihinde gerçekleşecek Milli Savunma Üniversitesi Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavı (MSÜ) ciddi bir temel oluşturacak.

ÖSYM Başkanlığı gerek sitesinde gerek sosyal medya hesaplarında kısa videolarla MSÜ sınavı esnasında uygulanacak adımları adaylarla paylaştı. 451 Bin adayın yarışacağı bu sınavda adaylar sıralarına oturduktan sonra maskelerini çıkarmak isterlerse çıkarabilecekler. Bu çerçevede "Hayır ben maskeyle daha güvende hissediyorum" diyenler de takmaya devam edecekler.

Tabii bu sınav 135 dakika sürüyor. Üniversite sınavı daha uzun ve iki aşamalı gerçekleşiyor. Ayrıca aday sayısı olarak daha fazla kişiyi ilgilendiriyor. Veliler ve görevlilerin de o sırada dışarda ve sosyal etkileşimde olacağını dikkate alırsak ülke genelinde yaklaşık 10 milyon kişi demek. Gerçekten böyle bir salgın sürecinde hafife alınmayacak bir mesele...

MSÜ Sınavında maske takılmayabileceği kararı, Bilim Kurulu ve Sağlık Bakanlığı’nın tavsiyesi üzerine alınmıştı. Üniversite sınavı için değerlendirme sürüyor. Eğer MSÜ'de ciddi sorunlar yaşanmazsa, insanlar kurallara uygun davranırsa ve virüsün yayılmasında belirgin etkisi olmazsa YKS adayları için de benzer bir karar alınmasını mümkün görüyorum...

Fakat yetkililer arasında karşıt görüşte olanlar da var. Örneğin sınav esnasında maskesiz birisi hapşırırsa ne olacak? Böylesine riskler ve sorumluluklar da göz önünde bulunduruluyor. Muhakkak ki sınava yakın günlerde ülke genelinde görülen vaka sayısı da karara yön verecek.

Umarım 14 Haziran'da ve ardından Lise Geçiş Sınavında (LGS) gerçekten iyi bir sınav verilir ve 10 milyona yakın insanı ilgilendiren YKS için de sınav esnasında maske takma zorunluluğu kaldırılabilir.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar