Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Salgınla mücadele sürecinin belki de en çok etkilediği kitle öğrenciler ve elbette veliler... Özellikle de üniversite sınavına (YKS) hazırlananlar oldu. Bildiğiniz gibi 27 Mart tarihindeki açıklamada YKS’nin 25-26 Temmuz tarihlerinde yapılacağı açıklanmıştı. Aynı şekilde bazı merkezi sınavların da tarihlerinde güncelleme yapılmıştı.

        Ardından geçtiğimiz gün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuyla ilgili son açıklaması geldi ve YKS tarihi yeniden değişmiş oldu. Buna göre 2020 yılı YKS sınavı 27-28 Haziran tarihlerinde yapılacak.

        Doğal olarak aradaki 1 aylık hazırlanma süresine göre kendisini ayarlayan, planlamasını buna göre yapan öğrenciler tepkilerini dile getirdiler. Kanaatimce burada en önemlisi, öğrencilerin kaygılarındaki artış ya da motivasyon kaybı olacaktır. Zaten kısıtlı bir zamanda ciddi bir yarış için sınava oturan gençler bu kez hazırlık aşamasında da artan zaman baskısıyla mücadele edecekler.

        Ancak bu gerçeği değiştirmeyecek. Sınavlar 27-28 Haziran’da gerçekleşecek.

        O halde milyonları ilgilendiren bu sınavın en az hasarla ve dahi istenen ölçülerde atlatılmasını sağlayacak yol ve yöntemi bir an önce hayata geçirmek gerekiyor. Pek muhtemeldir ki kaygı azalması hızlandıkça sınava olan odaklanma o ölçüde artacaktır.

        İşte bu amaçla konunun en önemli isimlerinden, ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün’le görüştüm ve hepimizin bugünden yarına acil merak ettiği sorulara cevap bulmaya çalıştım.

        REKLAM

        En baştan ifade etmem gerekir ki kendisi de kamuoyuna yansıyan kaygıların farkında ve kurum olarak yoğun bir çalışma yürütülüyor. Bunun ilk örneğini, yani uygulamaya dönük merak edilen süreci 14 Haziran'da yapılacak Milli Savunma Üniversitesi sınavında göreceğiz.

        İlk olarak öğrencilerin stresini azaltmaya yönelik ne gibi tedbir ve uygulamalar düşünülmekte?

        - Pandemi sürecinde sınava girecek öğrencileri rahatlatmak için YÖK tarafından bu yıla has olarak iki önemli düzenleme yapıldı. İlki TYT oturumunun süresine 30 dakika eklenerek 135 dakika olan sınav süresi 165 dakikaya çıkarıldı. İkincisi ise lisans programlarını tercih edebilmek için gerekli olan 180 baraj puanını 170 puana düşürüldü. Ayrıca sınav içeriği olarak lise son sınıfın 2.döneminden soru sorulmaması kararlaştırıldı. Bu düzenlemelerin adaylarımız tarafından olumlu karşılandığını tahmin ediyorum.

        Taban puanın aşağı çekilmesi öğrencilere ne gibi avantajlar sunmakta. Tercihte bir karmaşa meydana getirebilir mi?

        - Tercihte herhangi bir karmaşa meydana getirmeyecek bu durum. YKS bir sıralama sınavı ve tercih işlemleri yeni duruma göre düzenlenecek. Taban puanın aşağı çekilmesi o dilimde takılan adayların 4 yıllık lisans programı tercih etmelerine imkan sağlayacak.

        Öğrencilere maske dağıtılacağı ifade edildi. Bu maskelerin sınav boyunca takılması zorunlu mu? Özellikle gözlük kullanan ya da astım vb rahatsızlığı olan öğrenciler bu konuda endişeliler.

        - Sınav süresinde takılıp takılmayacağı ve diğer adımlar için Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu’nun karar ve tavsiyelerini dikkate almak zorundayız. Her koşulda adaylara görevlilerimiz tarafından maske ve dezenfektan dağıtılacaktır. İsteyen adaylar kendi maskeleriyle de sınava girebilecekler. Sınavda takmaları gerekirse kendilerini daha rahat hissettikleri maskeleri kullanabilirler. Dezenfektanını yanlarında getirebilecekler. Salonlar ise sınav süresince havalandırılacaktır. Okul bahçelerindeki yığılmayı önlemek ve sosyal mesafeyi korumak için, adaylar ve sınav görevlileri dışında kimse okul bahçelerine alınmayacaktır.

        REKLAM

        Bu kapsamda sınav yerlerine ulaşım nasıl planlanmakta?

        - İllerde rektörlerimizin başkanlığında, ilçelerde ise kaymakamlarımızın başkanlığında koordinasyon kurulları oluşturuldu. Bu kurullarda belediyeler, valilikler, kaymakamlıklar, milli eğitim müdürlükleri, jandarma komutanlıkları ile ÖSYM sınav koordinatörümüzün koordinasyonunda o il ve ilçede sınavın sorunsuz bir şekilde uygulanması, adayların rahat bir şekilde sınav binalarına ulaşması için gerekli tüm tedbirler alınacaktır. Toplu ulaşım araçlarının daha sık düzenlenmesi sağlanacaktır. Belediyelerimiz de geçtiğimiz yıllarda adaylarımızın sınav binalarına ulaşımlarını ücretsiz olarak sağlamıştır. Bu yıl da desteklerini göstereceklerdir. Desteklerinden dolayı tüm paydaş kurumlarımıza da bu vesileyle teşekkür ediyorum. Engelli adaylarımız ayrıca bu konuda belediyelerden yardım ve destek isteyebileceklerdir.

        Kimi veliler çocuklarının sınav günü, toplu halde bulunmalarından ötürü virüse yakalanma endişesi de taşımaktalar. Bu kaygıyı nasıl en aza indirmek mümkün?

        - Tüm kurumlarımızın ve paydaşlarımızın katkı ve destekleriyle sınavlarımızın sorunsuz bir şekilde gerçekleşeceğine inanıyorum. Bilim Kurulu'nun ve Sağlık Bakanlığımızın görüş ve önerileri doğrultusunda gerekli tüm önlemleri alıyoruz.

        Korona sebebiyle il değişikliği yapanlar oldu sınav yeri konusunda bir değişiklik imkanı tanınacak mı?

        - Adayların büyük bölümü mezun durumunda öğrenciler. Genelde illerde üniversiteler kullanılacak. Adaylardan başvuru sürecinde iki sınav tercihi alındı. Bu yıla özel olarak tüm adaylar ilk tercihlerindeki sınav merkezlerinde sınava girecekler.

        Sınav salonlarında oturma düzeni nasıl olacak. Örneğin her sınıfta geçen yıla göre daha az kişi mi bulunacak?

        - Sınav salonlarında oturma düzenleri sosyal mesafe mümkün olduğunca gözetilerek oluşturulacaktır. Salon kapasitesine oranla sınıflarda bulunan aday sayısı geçen yıllara göre daha az olacak.

        KPSS ile ilgili çok sorular geliyor. Herhangi bir öne alma durumu var mı?

        - Hayır. Bir değişiklik olmayacak. KPSS mevcut ilan ettiğimiz takvimdeki tarihlerde uygulanacak. Lütfen bu takvimi esas alalım.

        ÖSYM Başkanı Aygün’e son olarak ertelenme kararını sordum. Bu hususta nasıl bir süreç işletildiğini ve değişikliğe etki eden etmenlerin neler olduğunu…

        Öyle anlaşılıyor ki sadece ÖSYM Başkanlığı değil, Sağlık Bakanlığı, Bilim Kurulu, Milli Eğitim Bakanlığı, YÖK ve ilgili kuruluşların görüşleri çerçevesinde bu karar alınmış… Zira Sayın Aygün’den “Tarihle ilgili olarak gerekli açıklamalar yapıldı. Artık tarih tartışmasını bırakıp herkesin öğrencilerimizin motivasyonunu arttırmak için gayret göstermesi gerekiyor. 188 sınav merkezinde yaklaşık 2.5 milyon adayın gireceği YKS’nin sorunsuz uygulanması için Bilim Kurulunun ve Sağlık Bakanlığımızın görüş ve önerileri doğrultusunda gerekli tüm önlemleri alıyoruz.” cevabını aldım.

        İşte durum böyle… Önümüzde 52 gün var. Bu değerlendirmelerden çıkardığım sonuç üniversite adaylarının olabildiğince sınav konularına odaklanarak diğer detayları fazla düşünmemeleri… Biliyorum bu izolasyon sürecinde en az onlar kadar velilerimiz de stresliler! Ama çocuklarımıza desteğimiz ve onların kaygılarını asgariye indirmemiz çok önemli. Umarım bu yazı da bir nebze olsa giderebilmiştir.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar