Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Başak Doğa Temür küratörlüğünde düzenlenen "Hayalet Görüntü / Afterimage" adlı kişisel sergi, Mat Collishaw'un eserlerini Türk izleyiciyle Arter'de buluşturuyor. Seksenlerin sonunda Goldsmith College'dan mezun olan Britanyalı sanatçılar kuşağının önemli bir üyesi olan Collishaw, bu sergi için özel olarak ürettiği "Ödüllü Mahsul" isimli video çalışması beraberinde on sekiz yapıtıyla karşımızda.

        HAYALET GÖRÜNTÜ

        Daha önce "Bullet Hole" adlı işini 12. İstanbul Bienali'nde izlediğimiz İngiliz sanatçının, Arter'in üç katına birden yayılan bu kapsamlı sergisi, Collishaw'un farklı dönemlerine ait çarpıcı üretimlerini bir araya getiriyor.

        Mekâna girer girmez, insan derisinde görülebilecek türden yaralarla kaplı çiçeklerin betimlendiği düzenleme "Satılmış İlham Perisi" dikkat çekiyor. İngiltere'deki tehlikeli atık dönüşüm şirketlerinin adlarının verildiği bu hasta çiçekler, genetik manipülasyonu şaşırtıcı bir biçimde estetize etmeyi başarıyor. Giriş katında sergilenen en beğendiğim çalışma ise "Fısıldayan Otlar" oluyor. Albrecht Dürer'in 1503 tarihli "Çimen Demetleri" adlı suluboya resminin, bilgisayarlı animasyon tekniğiyle hareketlendirildiği bu video, büyüleyici bir görsellik sunuyor. Üst katta karşımıza çıkan "Ganimedes" adlı yerleştirme, adeta kayıp çocuklara yakılan bir ağıtı görselleştiriyor. Gotik bir kurnadan yayılan dumanların üzerine yansıtılan videoda, bir erkek çocuğu kaçıran kartalın belirsiz görüntüsü yer almakta. Sergi genelinde sanatçının, ileri teknolojiyi eserlerine entegre edişine sıkça şahit olurken, hipnotize edici özelliğiyle "Dünyevi Olmayan Zevkler Bahçesi" başlıklı yapıtın sergilendiği odadan uzun süre çıkamıyorsunuz. UV lambalar ve görüntü tarayıcıları gibi kaynaklar ile flaşör ve sahne spotlarını da üretimlerinde kullanan sanatçı buradaki üç boyutlu zoetropunda, masalımsı bir anlatıma şiddet ögeleri dahil ederek tekinsiz bir sahne kurgulamakta.

        Mat Collishaw, tezatlarla beslediği imgeler üzerinden izleyiciyi insan ruhunun karanlık taraflarına doğru uzanan uzun bir yolculuğa çıkarıyor. Sanatçı ümitsizlik, hastalık ve kötülük gibi negatiflik yüklü kavramları mesele edindiği işlerini güzel, davetkar ve baştan çıkarıcı şekillerde sunmanın bambaşka yollarını ortaya koyuyor.

        Karmaşık duygu salınımları beraberinde deneyimlediğim "Hayalet Görüntü"yü mutlaka izlemenizi tavsiye ederim. Sergi, 11 Agustos'a kadar devam edecek.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar