Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        GEÇEN haftadaki yazının konusuna devam ediyor ve çocuklu aileler için Facebook konusunda bazı noktalara dikkat çekmek istiyorum...

        Bakınız, özellikle çalışan annelerin işi çok zor. Bunu bir çalışan anne olarak ben de biliyorum. Önemli olan şu; bu konuyu yönetebilme becerisi.

        Tamam, Facebook 13 yaş altı için uygun değil, bunu artık biliyoruz ve kabul de ediyoruz. Fakat diğer çocukların Facebook kullanımı sizin çocuğunuzu mağdur duruma düşürüyor ve kendisi de kullanmak mı istiyor? Eğer yaşı 10 civarı ise bu konuya belirli dozlarda izin verebilir ve aktif bir izleme mesaisine girerek çocuğunuzu yönlendirebilirsiniz. Ancak yaşı 9 ve altı olan çocuklara kesinlikle izin vermemeniz ve bu konuyu tartışılabilir bir konu olarak bile gündeme getirmemeniz gerektiğine inanıyorum.

        Diyelim ki Facebook'la tanışma aşamasına girdiniz ve birlikte oturup çocuğunuza bir hesap açtınız. Tüm bu hesabı açma sırasında çok heyecanlanan çocuğunuza arkadaşça, sarılarak, öperek, dokunarak konunun ciddiyetini bazı kuralları dozunda eğlenceli ama dikkatini çekecek şekilde anlatmanız önemli.

        Kullanıcı bilgileri tanımlama kısmına muhakkak aktif olarak sizin kullandığınız bire-posta adresi tanımlamanız diğer önemli konu. Gizlilik ve haber alma bölümlerinden "Facebook'ta olan tüm hareketlerin haberini ver" seçeneğini işaretlediğinizde, gün içinde siz yanında yokken bile "Emre sana böyle bir arkadaşlık teklifi geldi" veya "Ali bunu beğendi, seninle sohbet etmek istiyor" tarzı şeylerden anlık haberiniz olmasını sağlamış olursunuz.

        Ek olarak çocuğunuzun tüm gönderilerini de "sadece arkadaşların" göreceği şekilde sınırlamanız bu kontrolsüz dünyada kendini bir nebze olarak korumasını sağlayabilir.

        Bir diğer nokta ise çocuğunuza Facebook kullanma iznini sizin açıp kapatarak vermeniz. Yani dilerseniz şifreyi çocuğunuzla paylaşmaz, ödevleri bittiğinde, sorumluluklarını yerine getirdiğinde siz açarak kullanımına izin verebilirsiniz.

        ÇOCUĞUNUZA BUNLARI MUTLAKA TEMBİHLEYİN

        1 - Facebook'a sadece gerçek hayatta tanıdığı gerçek arkadaşlarını ekleyecek.

        2-Siz dahil, akrabaları dahil, öğretmenleri ve arkadaşlarının anne-babaları dahil olmak üzere hiçbir yetişkinle arkadaş olmayacak!

        3- Kendisi, yaşadığı ortam, gittiği yerler, adresler, telefonlar gibi hiçbir bilgiyi kimseyle Facebook üzerinden paylaşmayacak!

        4- Sizin bilginiz dışında fotoğraflarını ve videolarını kimseyle paylaşmayacak!

        5- Asla ve asla Facebook üzerinden biriyle yazışıp (bu arkadaşı bile olsa fark etmez) kimseyle bir yerde buluşmayacak.

        NOT: Bunlar çocuklara Facebook izni verme aşamasında en önemli dinamikler. Gelecek hafta ise bir yetişkin olarak Facebook ortamında çocuklarla iletişime dikkat çekeceğim.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar