Aile, çocuk ve Facebook
13 yaş altı çocukların Facebook kullanımına baktığımızda ülke olarak kendimizi sorgulamamız gereken bazı noktalar olduğuna inanıyorum.
Her geçen gün başka hikâyeler, her hafta en az bir yeni olay okurlarımız tarafından bizlere ulaşıyor. Havalar iyice soğudu, çocukların etkinlik yapacak fırsatı ve ortamı olmuyor. Çoğu okul dışı zamanlarında evde vakit geçiriyor. Bu nedenle internet teknolojileri, mobil cihazlar ve oyunlar eğlence ve iletişim arayışına çare oluyor.
Tabii ki çağın getirdiklerini reddetmeyeceğiz ama aileler olarak kullanımlara ilişkin bazı standartların oturtulmasının artık konuşulması gerekiyor. Uzmanlar bu işi gündeme almalı, pedagog ve psikologlar iletişimde oldukları her aileyi uyarmalı.
Bazı temel dikkat edilmesi gereken şeyler var ki bugün onlardan bahsetmek istiyorum.
Facebook ve benzeri sosyal medya platformları 13 yaş altı çocuklar için uygun değil. Çünkü çocuğun algısı Facebook'u, iletişimi, sosyal medyayı tam olarak anlamaya müsait değil. Çünkü 13 yaş öncesi çocuklar muhakeme yeteneğine sahip değiller. Bakınız "Çocuğumun adını Twitter ve Facebook'a kaydedeyim, başkası almasın" düşüncesini anlarım, ben de yaptım. Ancak bırakın 13 yaşı, 2 yaşında, 5 yaşında olan çocuklar için Facebook hesapları açan ve çocukların önüne bilgisayarı koyup ilgilenmeyen ailelerin, yakın çevreleri, okullar ve öğretmenler tarafından uyarılması gerektiğine inanıyorum. Bu konuda çalışmanın gerekliliği ortada. Buna dikkat çekmek istiyorum.
Tüm bunlara rağmen diyelim ki çocuğunuz Facebook kullanmaya başlamak istiyor. Ki ülkemizde artık bu bir eksiklik haline geldi. Çocuklar anaokulu itibarıyla Facebook'ta var oluyorlar. Ayrıca Facebook'ta olmayan çocuk "ezik", "zavallı" konumuna geçiveriyor. Büyük oğlum şu an 10 yaşında ve neredeyse 5 yıldır hem ona hem arkadaşlarına ve ailelerine bu konuyu anlatmaya çalışıyorum. Çabamın karşılığını benim "kontrol delisi" olmam yorumu ile aldığım da oldu. "1. sınıf çocukları yoğun Facebook kullanıyorlar. Ne olur aileleri uyaralım. Bir seminer verelim eğitelim herkesi" dediğim bir okul müdüründen "Amaaaan Pınar Hanım çağın gereği artık, neyapıcaz boşverelim" dediğini de duydum. İşte tüm bunların içinde çocuğunuz "ezik" konumuna geçmesin diye "Tamam" deyip açtığınız olduysa eğer kontrol şart oluyor. Her adımını izlemeniz gerekiyor. Çocuğunuzu karşınıza alıp ona bu dünyayı resimler çizerek, masallaştırarak, net olarak anlatmanız gerekiyor. Kuralları öğretmeniz gerekiyor. Endişelerinizin nedenini, onu korkutmadan, dozu, dengesi belli olacak şekilde açıklamanız gerekiyor.
Tekrar etmek gerekirse, demek istiyorum ki;
"Çağa tabii ki uyum sağlayacağız ama çocuklarımızı da bilmediğimiz bir dünyanın içine tek başlarına da atmayacağız... "
Her zaman olduğu gibi biz anne ve babalara düşen bu sorumluluk konusunda nelere dikkat etmemiz gerekir, bir yetişkinin Facebook ve tüm diğer sosyal mecraları kullanırken çocuklarla olan iletişimde fark etmesi gereken değerler neler, eğitimcilere, okullara neler düşüyor ve en önemlisi "anne ile baba" bu konuda neler yapmalı, nasıl davranmalı?
Tüm yanıtları vereceğim size, dünyanın ve ülkemizin en değerli uzmanlarının görüşleriyle peş peşe birkaç yazıyla, sırayla...